Hopp til innhold

Solheim skåler for ny regjering

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) roser den påtroppende regjeringen på Twitter.

Erik Solheim

Erik Solheim skåler for Solberg-regjeringen.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er fornøyd med statsrådene i regjeringskabalen til Solberg-regjeringen.

– Jeg tror de nye statsrådene vil representere Norge godt internasjonalt og bidra til at Norge fortsatt har en høy profil når det gjelder å bringe fred, utvikling og i de tosidige forholdene til andre land, sier den tidligere SV-statsråden til NRK.

– Tror du denne regjeringen vil gjøre det like bra som den du selv satt i på disse områdene?

– La oss bedømme regjeringen etter at de har sittet en stund, sier Solheim.

Onsdag blir hele den nye regjeringen presentert på Slottsplassen, etter at de har vært hos Kongen.

Laster Twitter-innhold

– Brende blir en sterk utenriksminister

Han trekker spesielt frem påtroppende utenriksminister Børge Brende (H) og Vidar Helgesen (H) som blir statsråd ved Statsministerens kontor (SMK).

– Børge Brende blir en sterk utenriksminister. Han har arbeidet mye med forholdet til Kina. I Verdens økonomiske forum jobbet han for å mobilisere private investeringer og politisk engasjement for de fattigste i verden, sier Solheim.

Brende har vært direktør og administrerende direktør i World Economic Forum to ganger etter at han fikk permisjon fra Høyres stortingsgruppe i 2007.

– Kan komme negative reaksjoner

Solheim tror det vil bli en del negative reaksjoner internasjonalt på at de legger ned utviklingsministerposten, men ønsker ikke å kommentere hva han synes om at hans tidligere jobb vil utgå fra den nye Solberg-regjeringen.

– Jeg vil ikke legge meg opp i hvordan den nye regjeringen vil organisere sine statsråder. Det er uansett menneskene som er det avgjørende. Det er snakk om flinke folk, og jeg tror de vil gjøre en god jobb for Norge, sier Solheim.

Erik Solheim var selv utviklingsminister fra 2005 til 2012 i Stoltenberg II-regjeringen. Han ble tvunget til å trekke seg som statsråd etter lederskiftet i SV i 2012.

Solheim befinner seg for tiden i Peru, hvor han deltar på møter i forbindelse med jobben som leder for OECDs samarbeidsforum for bistand.

KrF: Skuffet hvis utviklingsministeren forsvinner

Alle lekkasjer om onsdagens regjeringsdannelse tyder på at påtroppende statsminister Erna Solberg ikke har funnet plass til en egen bistandsminister i regjeringen.

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer sterkt på at alt tyder på at en bistandsminister ikke får plass rundt Solbergs regjeringsbord.

– Hvis det skulle vise seg å være riktig at den nye regjeringen velger å fjerne utviklingsministeren, så er jeg sterkt uenig i det, sier Hareide til TV 2.

KrF er sammen med Venstre den nye regjeringens samarbeidspartiet, selv om de to partiene valgte å stå utenfor selve regjeringen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.