Hopp til innhold

Borten Moe: – Jeg kjenner meg ikke igjen

Ola Borten Moe hevder han ikke kjenner seg igjen i den uautoriserte biografien VGs debattredaktør har skrevet om ham. – Han eier ikke sannheten om sin historie, sier hun.

Elisabeth Skarsbø Moen

KRITIKK: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen fikk mange kritiske spørsmål om kildebruken da hun lanserte boka om Ola Borten Moe onsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Olje og energiminister Ola Borten Moe

AVVISER: Olje- og energiminister Ola Borten Moe avviser at forholdet mellom han og partileder Liv Signe Navarsete er preget av trusler.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I boka «Ola Borten Moe – portrett av en pløyboy» beskriver VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen forholdet mellom Borten Moe og Sp-leder Liv Signe Navarsete som svært turbulent.

I kapittelet kalt «Et forhold uten tillit» skriver hun at kommunikasjonen mellom de to kan være preget av «rene trusler».

– Alle påstander må stå for forfatterens regning, sier oljeminister og Sp-nestleder Ola Borten Moe til NRK. Han har ikke medvirket til boka, og avviser påstandene om trusler.

Ingen åpne kilder

På pressekonferansen onsdag sa imidlertid Skarsbø Moen at hun selv hadde sett dokumentasjon som tyder på at de kommuniserte på en «hatefull» måte.

Boka inneholder imidlertid ingen konkrete utdrag av brev, e-poster eller telefonsamtaler som kan underbygge påstanden. Biografien har heller ingen åpne kilder som står fram og forteller om trusler eller et forhold preget av hat.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den svært sterke ordbruken som man her bruker. Vi samarbeider på vanlig vis, sier Borten Moe til NRK.

– Avviser du at det har vært en tøff tone mellom dere to?

– Jeg avviser og kjenner meg ikke igjen i det bildet som forsøkes skapt, sier han.

– Umulig å forholde seg til

Ifølge bokas forfatter er et lettkledd nachspiel årsaken til at Borten Moe ikke har latt seg intervjue i boka. Selv vil ikke Sp-nestlederen kommentere historien om at han angivelig skal ha kledd seg naken foran Skarsbø Moen etter en fuktig kveld på byen.

Den uautoriserte biografien bygger på intervjuer med om lag 30 anonyme kilder. Ifølge Borten Moe er det umulig å forholde seg til påstander fra folk som ikke ønsker å stå fram med navn.

– Det er bare åpne og redelige kilder som fortjener å bli debattert i det offentlige rom, sier han.

Drittpakke på 140 sider

Han er ikke den eneste som er kritisk til Elisabeth Skarsbø Moens bok og kildebruk.

Under en debatt på Aktuelt på NRK i går sa Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, at Skarsbø Moens skildringer fra nachspielet var spekulative.

Til Aftenpostens nett-tv går han lenger i sin kritikk av redaktørkollegaen og omtaler boka som en 140 sider lang drittpakke.

Stanghelle hevder boka inneholder lite nytt, og mener Skarsbø Moen gjør det lett for seg selv når hun kun bruker anonyme kilder.

– Vi vet ikke hvor viktige kildene er, hvor opplysningene kommer fra, hva hun har vektlagt eller hva hun har utelatt. Det er en stor svakhet ved politisk bokjournalistikk når man ikke kan eller vil navngi en eneste kilde, sier han.

Innrømmer svakhet

Skarsbø Moen sier til NRK at hun skal være den første til å innrømme at bruken av anonyme kilder er et problem.

– Men slik er det ofte i disse bøkene, at skal du få folk i tale så er det en avtale du må inngå, sier hun.

Ifølge Skarsbø Moen har hun forsøkt å få kildene til å godta at deler av intervjuene ble gjengitt åpent, men fått avslag på grunn av det hun beskriver som en betent situasjon i Senterpartiet.

Slik forklarer hun at relativt uskyldige opplysninger, som beskrivelser av Borten Moes utseende og gange, henges på anonyme kilder:

«De har de samme buskete øyebryna og den samme framtoningen – på akkurat samme måte som bestefaren gjorde, slenger Ola med beina og drar kroppen sin gjennom Stortinget, sier de som har vært tett på begge to,» skriver hun i kapittelet «Odelsgutten».

– Er det opplysninger i boka der du har brukt anonyme kilder hvor du kunne anstrengt deg mer for å dokumentere informasjonen med åpne kilder?

– Det er det helt sikkert. Denne boka er skrevet under et visst tidspress, men jeg tror at en del av disse kildene kanskje vil snakke etterhvert, sier Skarsbø Moen til NRK.

Hun avviser imidlertid at det var spekulativt av henne å fortelle at Borten Moe skal ha kledd seg naken på nachspiel.

– Vår rolle som journalister er ikke å få politikere til å framstå i et bedre lys, vår oppgave er å vise fram makta og hvordan den opererer. Men det skal selvfølgelig være redelig og relevant, og det mener jeg at det er.

Sp var nervøse

NRK vet at mange i Senterpartiet var bekymret for om boka kom til å inneholde politisk sprengstoff som ville sprenge partiet i filler før valget.

Men selv om boka inneholder informasjon og karakteristikker som verken gagner Senterpartiet eller partiledelsen, er sjansen liten for at den vil sette tonen for den politiske debatten som skal foregå på landsmøtet til helga.

«Vi får ikke vite mye vi ikke visste fra før,» skriver NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen i en kommentar på Ytring.

Boka gir blant annet ingen klare, entydige svar på hvorfor Ola Borten Moe i fjor lanserte at han ikke stilte til gjenvalg på Stortinget.

«Grunnen til at Moe trakk seg, er trolig sammensatt,» skriver Skarsbø Moen i sin bok og lister opp ønsket om å tilbringe mer tid til familien, trangen til en karriere utenfor politikken og ikke minst det anstrengte forholdet til partileder Liv Signe Navarsete.

– Han har ikke sannheten om sin historie

I alt er ordet «trolig» brukt 12 ganger i boka, mens ordet «kanskje» dukker opp 17 ganger.

– Det er selvfølgelig slik at jeg ønsker å ta forbehold for å ikke si ting som er feil, sier forfatteren.

– Har du satt deg selv i den situasjonen, ved at Borten Moe ikke medvirker?

– Det betyr ikke at han har sannheten om sin historie, den vil være forskjellig avhengig av hvem du spør, sier hun.

– Er boka en dokumentar eller en kommentar?

– Det er en blanding. Det er mye min stemme, der jeg har gjort vurderinger av funn, og det er en framlegging av fakta, svarer Skarsbø Moen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.