Hopp til innhold

– Borten Moes drivkraft er først og fremst et ønske om å oppnå makt

Statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe beskrives i en ny biografi som en som er svært opptatt av makt. Ifølge boka utnyttet han konflikten mellom Liv Signe Navarsete og Sandra Borch til det beste for seg og sin kamerat.

Elisabeth Skarsbø Moen beskriver statsråd og Sp-nestleder Ola Borten Moe som en som er svært opptatt av makt. - Han skifter syn alt ettersom om han kan få innflytelse og makt i samfunnet.

- Borten Moes drivkraft er ønsket om makt

Ivar Vigdenes

Tidligere politisk rådgiver Ivar Vigdenes er en sentral person i boka om Ola Borten Moe.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Sandra Borch

Senterungdommens leder Sandra Borch har flere ganger sagt at Ola Borten Moe vil være en god framtidig leder av Senterpartiet. Dette har hun også gjentatt etter konflikten med Sp-leder Navarsete.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Ola Borten Moe

Biograf Elisabeth Skarsbø Moen mener at Ola Borten Moe var delaktig da konflikter og lekkasjer svekket partileder Liv Signe Navarsete like før nominasjonen i Senterpartiet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I morgen slippes den uautoriserte biografien om Sp-nestleder Ola Borten Moe. Forfatter Elisabeth Skarsbø Moen har brukt en stor del av boken til å beskrive interne konflikter i Senterpartiet.

Hun går langt i å hevde at Borten Moe og hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes jobbet i kulissene da konflikten mellom Sp-leder Navarsete og Senterungdommens leder Sandra Borch ble kjent for mediene.

Ifølge biografien skal Navarsete i slutten av september 2012 ha bestemt seg for å avsette Vigdenes. Han hadde da bedt om å få bli værende i stillingen fram til 12. oktober, så han kunne delta på en stor konferanse i hjembygda Stjørdal. Dette gikk Navarsete med på.

Hastemøte om Navarsete

11. oktober – dagen før Vigdenes' avgang og samme dag som den prominente soddfesten i Trøndelag – kalte leder i Senterungdommen, Sandra Borch, inn til hastemøte i Senterungdommens sentralstyre.

Temaet var at Navarsetes tre uker tidligere hadde skjelt ut Borch på et seminar på Dyrøy i Troms, fordi Borch hadde skrevet en kronikk hvor hun trakk fram Ola Borten Moe som en framtidig leder av Sp.

Borch ville nå at Senterungdommen skulle sende et brev til Sp-ledelsen for å orientere om episoden.

Bare noen få timer etterpå hadde VG Nett fått tak i brevet. Saken blir slått stort opp i flere medier. I løpet av helgen dukker det opp nok en historie om et partimedlem som skal ha blitt skjelt ut av Navarsete. Det blir gjort flere forsøk på forsoning mellom Navarsete og Borch, men ingen av dem er vellykket.

Fikk se Borchs telefonlogg

Når den uforbeholdne unnskyldningen omsider kommer, holder de to en pressekonferanse sammen. Der blir de spurt om ikke Senterungdommen hadde tatt kontakt med Sp-lederen før saken ble kjent for pressen. Borch svarte ja, mens Navarsete ristet bestemt på hodet (se video under).

Navarsete og Borch er uenige om hvorvidt Borch tok kontakt med partilederen etter episoden på Dyrøy.

Liv Signe Navarsete rister bestemt på hodet når Sandra Borch hevder at hun hadde prøvd å kontakte Navarsete før striden mellom dem ble en mediesak. Nå skriver VGs debattredaktør at hun har sett Borchs telefonlogg, og at Borch snakker sant.

Uenigheten ble aldri oppklart på pressekonferansen, men Skarsbø Moen skriver dette i boken sin: «I arbeidet med denne boken, har jeg fått forelagt meg Sandra Borchs telefonlogg, som viser at hun ringte Navarsete sju ganger den 29. september.»

Dette var fire dager etter at Borch sendte det første brevet til partisekretæren, og to uker før saken sprakk i mediene.

Skarsbø Moen mener derfor at Navarsete enten snakket mot bedre vitende, eller løy, da hun nektet for at Borch hadde forsøkt å komme i kontakt med henne etter Dyrøy-episoden.

Sandra Borch vil overfor NRK ikke svare på om hun eller andre har gitt Moen tilgang til telefonloggen hennes.

– Jeg ønsker ikke å kommentere den boka før jeg har lest den eller vet hva som står i den. Og jeg kommer heller ikke til å lese den før landsmøtet, sier Borch til NRK.

Reddet kameratens jobb

Ifølge boken til Skarsbø Moen utnytter Borten Moe den vanskelige situasjonen Navarsete har havnet i, til å redde sin venn Ivar Vigdenes. Ifølge boken skal han ha kontaktet både Navarsete og Statsministerens kontor og gjort det klart at Vigdenes skulle fortsette.

Mandag er også historien om Vigdenes lekket til mediene, og Borten Moe kommenterer saken i Dagens Næringsliv: «Ivar Vigdenes er en ressurs for partiet og gjør en god jobb. Han sitter så lenge han har min tillit, og det har han,» uttalte Borten Moe til avisa.

Dette ble tolket som et ultimatum til partilederen, og resultatet var at Vigdenes ble sittende.

Ville bytte ut Navarsete

Det ble også gjort forsøk, blant annet fra Nord-Trøndelag Sp, på å få Borten Moe valgt til ny leder i Senterpartiet. Dette opprøret ble nokså raskt parkert av valgkomiteen, og Navarsete blir etter alle solemerker gjenvalgt som Sp-leder til helgen.

Som NRK tidligere har omtalt, var det fortsatt ingen kontakt mellom Borch og Navarsete flere måneder etter konflikten.

Ola Borten Moe ønsker ikke å kommentere denne saken.

Liv Signe Navarsete har ikke besvart NRKs henvendelser.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Ivar Vigdenes, som er på en lengre utenlandsreise. Vigdenes sluttet i februar i OED og er nå informasjonssjef i Norsk olje og gass.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.