Hopp til innhold

KrFU'ere kastet klærne i kamp mot kroppshysteri

– Vi håper at flere ser at de kroppene som vises fram i reklamen ikke er vanlige mennesker, sa KrFU-leder Elisabeth Løland etter å ha gått i undertøyet på Karl Johan.

KrfU-catwalk

KrFU'ere gikk på den røde catwalken på Karl Johans gate.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Simon Molvær Grimstad

Simon Molvær Grimstad er mest fornøyd med beina.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Valgkampstuntet var et ledd i ungdomspartiets arbeid for å øke oppmerksomheten rundt kampen mot spiseforstyrrelser.

Til musikk og med en lett blanding av ungdommelig pågangsmot, og en aldri så liten dose sjenanse, viste de seks modellene seg fram midt i Oslo sentrum onsdag.

– Jeg grudde meg skikkelig, men nå har jeg brutt en barriere, sa Løland til NRK.no da det hele var over.

Mens konferansieren fortalte at en av tre jenter sier de får dårlig selvbilde av reklame, svingte mannekengene på løperen barbeint og i høye og lave hæler. For hver modell fikk tilskuerne vite hvilken kroppsdel de var mest fornøyd med.

Økende kroppspress

Stort fokus på kropp og manipulerte motbilder fører til at stadig flere unge trenger hjelp. Mange opplever hverdagen som vanskelig. Undersøkelser viser at halvparten av norske gutter er misfornøyde med kroppen sin.

NRK har i en artikkelserie satt søkelys på problemet. Flere eksperter mener at gutter og jenter ned i 13-årsalderen deler bilder av tynne kropper på sosiale medier fører trolig til at flere får spiseforstyrrelser.

Onsdag ettermiddag valgte Kristelig Folkepartis ungdom å sette søkelyset på dette og inviterte til catwalk på Oslos paradegate.

– Komplekser går ut over livskvaliteten

Elisabeth Løland

Elisabeth Løland er mest fornøyd med leggen sin.

Foto: Marit Kolberg / NRK

På Instagram, Snapchat, Facebook og blogger florerer av tynne og trente kropper, salater, grillet kylling og sunne smoothies. Smilende jenter i treningstights gliser mot speilet, holder ut smarttelefonen og knipser.

– Dette er noe alle kjenner på. Man må liksom være så vellykket, men så er det jo ingen som er perfekte, sier Elisabeth Løland.

Hun innrømmer at hun gruet seg for å gå ut på den røde løperen, men forteller at hun opplevde å bryte en barriere.

– Jeg tar dette med meg videre. Det er viktig å minne oss selv på at vi ikke trenger å skamme oss.

– Men du er jo både høy og slank?

– Jeg føler meg ikke slank og pen, men jeg mener det er viktig å tenke at jeg er bra nok. Det var vanskelig for oss å stille opp på dette, vi har alle ting vi ikke ønsker å vise fram. Alle har komplekser, men det er mange som føler at de ikke holder mål helt uten grunn. Det går ut over livskvaliteten til folk, sier Løland.

– Skikkelig flaut, men viktig

Hanne Marie Pedersen-Eriksen

Hanne Marie Pedersen-Eriksen er mest fornøyd med sitt høyre håndledd.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Dette handler om prinsipper. Man må stå for det man tror på, så selv jeg ikke føler at jeg har trent nok til å gå på stranden, så stiller jeg opp her med stokk og greier, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Hun sier hun syns stuntet var skikkelig flaut, men at hun er stolt over å ha gjennomført.

– Vi gikk ut av komfortsonen og håper det motiverer andre til å gjøre det samme, sier Astrid-Therese Theisen.

Begge to tar til orde for at det bør bli pålagt at alle manipulerte motebilder blir merket, slik at man får vite når en modells utseende er blitt pyntet på.

De siste årene har det blitt klart at også gutter har et trøblete forhold til mat.

– Alle ungdommer kjenner på kroppspresset. Jeg syns det var frigjørende å vise oss fram sånn som vi er, sier Ruben Skålevik.

KrFU vil at helsesøster skal være tilgjengelig på alle skoler og at seksualundervisningen ikke bare skal handle om prevensjon, men også om grenser og selvbilde.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.