Sier nei takk til statsrådspost hvis partiet ikke får gjennomslag

– Vi vil i regjering for å gjøre en forskjell, hvis ikke kan noen andre gjøre jobben i stedet. Det sa Frp-leder Siv Jensen da hun møtte velgere i Oslo lørdag formiddag. KrF mener Frp må moderere innvandringspolitikken sin.

Siv Jensen

Siv Jensen vil ikke i regjering for enhver pris. Hvis Frp ikke får gjennnomslag, vil hun overlate plassen til andre.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Spekulasjonene rundt det fremtidige samarbeidet i en eventuell ny borgerlig regjering fortsetter selv om de borgerlige partiene stadig gjentar at dette er noe de skal diskutere når valgresultatet er klart.

– For sammen trekker vi i samme riktige retning på mange viktige områder. Men så er det også forskjeller på oss, akkurat som det er forskjeller mellom de tre rød-grønne, sa Jensen.

Før hun tok ordet hadde partiet bydd på levende musikk med søsteren til selveste Jerry Lee Lewis. Linda Lewis sang både «Great balls of fire» og «Roll over Beethoven» mens danseglade Frp-ere svingte seg i Spikersuppa i Oslo sentrum.

Ifølge VG er det flere topper i Kristelig Folkeparti som sier at et samarbeid med Frp er lite sannsynlig. Avisen skriver at partiet har lagt et totrinnsløp for et regjeringssamarbeid etter stortingsvalget.

Høyre, KrF, Venstre og Frp vil umiddelbart etter valget sette seg ned for å avklare hvordan partiene stiller seg til et samarbeid som kan avløse den rødgrønne regjeringen. I denne sonderingsrunden vil KrF forsøke å få Høyre til å velge sentrum framfor Frp.

Strever med innvandringspolitikken

Geir Bekkevold

Geir Bekkevold i KrF håper Frp er villige til å diskutere innvandringspolitikken sin.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Geir Bekkevold som er KrF-representant fra Telemark sier til NRK hvis forslaget til Frp om innvadring og intergrering blir den politikken som Frp vil følge, er avstanden mellom de to partiene blitt større.

Tidligere denne uka meldte NRK at et partiutvalg i Fremskrittspartiet blant annet foreslår at det skal etableres et nytt internasjonalt asyl- og flyktningesystem og at reglene for familieinnvanding skal innstrammes.

Bekkevold sier at KrF vil være en garantist for en ikke-sosialistisk regjering, men at det er lite sannsynlig at de to partiene vil sitte i samme regjering.

– Vi skal snakke med Frp, men etter det siste utspillet så er det klart at vi må ha en alvorlig samtale.

– Betyr det at det kan torpedere et samarbeid hvis Frp holder fast ved dette forslaget?

– Jeg håper Frp er villig til å snakke serøst med andre om dette, for det er klart at dette utfordrer KrF noe veldig, svarer Bekkevold.

– Frp vil i regjering for å få gjennnomslag

Siv Jensen sier at de ønsker å samarbeide med de andre ikke-sosialistiske partiene, men etterlyser en debatt om hvordan landet skal få en mer bærekraftig innvandringspolitikk. Hun mener det er oppsiktsvekkende at det bare er Frp som vil stramme inn.

– Jeg er stolt av å være i et parti som tør å gå foran der andre tier, som tør å peke på de utfordingene vi står overfor, sier hun.

Frp-lederen gjentok at Fremskrittspartiet gjerne vil sitte i regjeringen.

– Men ikke fordi det er gøy å sitte der. Vi vil i regjering for vi vil gjøre en forskjell. Hvis vi ikke får gjennomslag for vår politikk, kan noen andre sitte der i stedet.

  • Mandag møter Siv Jensen til partilederutspørring og nettmøte på NRK.no. Du kan sende henne spørsmål HER.Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget