Normal

– Glad jeg fikk mange spørsmål om skole

Trine Skei Grande fikk mest spørsmål om skole, slik hun hadde ønsket seg. – Det viser at velgerne er opptatt av politiske løsninger, sier Venstre-lederen.

Trine Skei Grande i nettmøte

Trine Skei Grande synes velgerne sendte inn mange relevante spørsmål.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Trine Skei Grande i intervju

Det er travle dager for Trine Skei Grande.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Trine Skei Grande i studio

Trine Skei Grande i studio i dag tidlig.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Jeg synes det kom inn mange relevante spørsmål. Det viser at velgerne er opptatt av politikk. Jeg er glad det kom mange spørsmål om skole, sier Grande.

Velgerne grillet Trine Skei Grande om miljø, pappapermisjon, innvandring, amerikansk overvåking, russiske antihomo-lover, skole og samarbeidet med de borgerlige partiene.

Se alle spørsmål og svar fra nettmøtet her

– Jeg liker å svare på spørsmål fra velgere. Jeg gjør det ofte på Twitter og føler derfor litt at jeg er i et nettmøte hele tiden, sier Grande etter å ha svart på spørsmål fra velgere i 45 minutter.

– Vil øke karakterkravet for lærerne

Etter skoledebatten i Valgstudio tirsdag kveld på NRK1, var det flere som ønsket å vite hva Venstres visjoner for Skole-Norge er.

«Synes du det kan være aktuelt å øke karakterkravet til lærerutdanningen?», ville en velger vite.

«Ja, jeg vil øke karakterkravet for lærerutdanningen. Men vi vil gjøre mer også: Vi vil ha en 5-årig utdannelse, vi vil ha sertifisering og rett og plikt til videreutdanning, vi vil ha bort bruken av ufaglærte, og vi vil ha økt bruk av støttepersonell til lærere i skolen.», svarte Grande.

Flere av velgerne ville også vite hvordan Venstre skiller seg fra andre partier. Én av dem som hadde sendt inn spørsmål lurte på hva forskjellene på Venstre og Miljøpartiet De Grønne er.

Grande trakk blant annet frem hvordan de to partiene har ulike syn å norsk økonomi:

– Venstre er for en økonomisk ansvarlig politikk og vil følge handlingsregelen. Miljøpartiet De Grønne har et svært dyrt partiprogram, og vil blant annet at folk skal arbeide mindre. Med en slik politikk blir det mindre inntekter til statskassen og dermed også mindre å bruke på miljøtiltak, svarte Grande.

(Artikkelen fortsetter)

Programleder: Sigrid Sollund

Se hele partilederutspørringen med Trine Skei Grande her.

«Synd at dere vil samarbeide med Frp»

I dag anklager Frp Venstre og KrF for å terrorisere et borgerlig regjeringssamarbeid, og i forrige uke gikk Venstre og KrF ut tok avstand fra Frp.

Flere av spørsmålene gikk derfor på hvordan et borgerlig regjeringssamarbeid vil fungere.

«Jeg er enig med dere i veldig mye, men synes det er rart og synd at et så liberalt parti ønsker å samarbeide med så konservative partier som KrF og Høyre. Jeg er ikke en tilhenger av taktisk stemming, men dere gjør det vanskelig for meg.», skriver en leser.

«Regjeringen har sittet i snart 8 år. På viktige områder har den ført alt annet enn en liberal politikk og vi opplever at Senterpartiet og Arbeiderpartiet (på hver sine områder) er vel så konservative som Høyre og KrF.», svarer Grande.

– Cat fight under regjeringsforhandlingene

Under partilederutspørringen på P2 måtte Grande svare på hvordan de eventuelt skulle klare å samarbeide med Fremskrittspartiet, særlig med tanke på asylpolitikken.

– Vi er villige til å ta en skikkelig cat fight under regjeringsforhandlingene, sier Grande.

Venstre-lederen understreker at dersom man ønsker å gi Venstre mer makt, så man stemme på sentrum.

– Vi har vist at en regjering som lener seg mot sentrum er bærekraftig og tror mange ønsker en sentrumsregjering, sier Grande.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget