Hopp til innhold

– Som å by opp til dans mens man holder seg for nesen

– De borgerlige vil samarbeide med Frp, men vil ikke sitte i regjering med dem. Det blir ikke mye tango av slikt, sa SVs Audun Lysbakken i partilederdebatten mandag kveld.

De rødgrønne undret seg over hvordan de borgerlige skal styre sammen når flere egentlig ikke vil jobbe sammen med Fremskrittspartiet.
– Det blir jo som å by noen opp til dans mens man holder seg for nesen. Det blir ikke mye tango av slikt, sa Audun Lysbakken.

Se video: Lysbakken om de borgerliges valgkamp og det han mener er mangel på vilje til forpliktende samarbeid.

Kø Arendal

Halvannen time før debatten skulle begynne var køen lang utenfor kulturhuset i Arendal.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Høy temperatur, kjappe replikker og dirrende uenighet preget valgkampens første partilederdebatt.

Mens de borgerlige gjorde sitt ytterste for å framstille de rødgrønne som idéløse, forsøkte de rødgrønne å skremme velgerne med fullt kaos dersom Erna og co vinner valget.

– Dere sier: «Stem på oss», men hva som skjer etterpå, det er hemmelig. For åtte år siden sa dere at dere skulle bygge et nytt borgerlig alternativ stein for stein. Det er gått åtte år, og dere er ennå ikke enige. Det er et mislykket prosjekt, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Høyre-leder Erna Solberg under debatten.

Solberg svarte at de borgerlige har en strategi, men at det er velgerne som bestemmer sammensetningen i en ny borgerlig regjering.

De to gikk også i tottene på hverandre da formuesskatten var tema.

Tidligere på kvelden hadde Solberg avbrutt et intervju med NRK der nettopp formuesskatten var tema.

En masteoppgave fra to studenter på Handelshøyskolen i Bergen konkluderte med at formuesskatten ikke skader bedrifter, slik Høyre hevder.

SVs partileder Audun Lysbakken deltar i partilederdebatten for første gang. Han høstet applaus da han viste til at Handelshøyskolen i Bergen ikke var det stedet SV vanligvis hentet sin informasjon. Han mente det var underlig at Høyre ikke stolte på en rapport fra studenter der.

Hans regjeringskompanjong Liv Signe Navarsete sa at hun er fornøyd over at det er langt færre som betaler formuesskatt i dag, enn det var da Erna Solberg satt i regjering.

– Men hva skal kommunene gjøre hvis skatten blir fjernet fullstendig. Skal kommunene sparke lærere og sykepleiere, spurte hun.

Frp vil heller fjerne andre skatter

Mens Krf-lederen påpekte at de ville fjerne skatten på arbeidende kapital slo han til med at han ikke kjente en eneste taxisjåfør som ville være mot akkurat det forslaget.

Det ble raskt parert av Jens Stoltenberg som svarte at han i alle fall var imot.

Etter mange års kamp mot formuesskatten, mener Frp-leder Siv Jensen at det er mange andre skattelettelser er viktigere enn å kutte enn formuesskatten.

– Mange andre skatteletter gir mer uttelling enn å kutte formuesskatten. Vi vil la unge spare mer i BSU, fjerne avkortingen for gifte pensjonister og ha lavere skatt for vanlige folk. Det sitter mange lærere og sykepleiere og hører på denne debatten, og formuesskatten er helt fjernt for dem, sa Jensen.

Erna Solberg og Jens Stoltenberg i duell i partilederdebatten.

Se video: Statsministerduell mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg.

Mer om skatt

Etter tjue minutter forlot panelet formuesskatten, mens andre skatter ble satt på sakskartet.

– Du framstiller de andres politikk som «totalt uansvarlig». Hva er det som skjer oppe i hodet ditt som gjør at du tror at du er den eneste ansvarlige her, ble Jens Stoltenberg spurt om.

Stoltenberg svarte at han kjenner mange som mener akkurat det samme og at det er derfor regjeringen har klart å bli enige. Mens Erna Solberg påpekte at det går an å være ansvarlig på kort sikt, men uansvarlig på lang sikt.

Det fikk både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande til å garanterte at det ikke blir en uansvarlig økonomisk politikk med Erna Solberg som statsminister.

– Danse mens man holder seg for nesen

Debatten kom inn på samarbeidet i de to forskjellige blokkene. De rødgrønne undret seg over hvordan de borgerlige skal styre sammen når flere egentlig ikke vil jobbe sammen med Fremskrittspartiet.

– Det blir jo som å by noen opp til dans mens man holder seg for nesen. Det blir ikke mye tango av slikt, sa Audun Lysbakken.

Men Venstre og KrF nekter for at de holder seg for nesen. Likevel er mantraet fra de borgerlige småpartiene er at en stemme til nettopp KrF eller Venstre er den største garantien mot at Frp skal få stor innflytelse over norsk politikk.

– Et blåblått flertall er like ille som et rødgrønt flertall, sa KrF-leder Knut Arild Hareide, men la til:

– KrF går kun til valg som KrF. Det er lite sannsynlig at vi går i regjering sammen med Frp, men for våre verdier, som menneskeverd, ser vi at vi likevel får mer igjen ved et skifte.

Men ifølge Senterpartiet innebærer KrFs garanti om at de vil bidra til at et borgerlig flertall etter valget 9. september vil føre til et regjeringsskifte at partiet forlater sine sentrumsverdier.

– I dag har ikke Frp makt utover utspill i media, men dere vil bidra til at partiet kommer i regjering, sa Sp-leder Liv Signe Navarste.

Det fikk Siv Jensen til å tenne på alle plugger.

– Det er passe arrogant, sa hun og viste til at Frp er landets nest største parti mens Sp har en oppslutning på mellom 5 og 6 prosent.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.