NRK Meny
Normal

– Dette vil ødelegge for matproduksjonen

Bondelagsleder frykter Høyres forslag til pengekutt i landbruket vil gå hardt utover matproduksjonen i landet.

Asbjørn Helland

Fylkesleder i Nord-Trøndelag bondelag tror Høyres forslag om kutt til landbruket vil få alvorlige konsekvenser.

Foto: Rita Kleven/NRK

Jan Tore Sanner

Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, avviser at matproduksjonen i landet vil gå ned med partiets kuttforslag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Denne uka måtte Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, gjøre det klinkende klart at partiets alternative budsjett stemmer med tanke på kuttene i landbruket. I det alternative budsjettet ønsker Høyre å kutte 1,5 milliarder kroner.

Men skattekutt skal derimot tilføre omlag 700 millioner kroner til bøndene.

Leder i Nord-Trøndelag bondelag, Asbjørn Helland, sier dette ikke er overraskende, og at det er i tråd med partiets forslag. Men han er mer bekymra for hva forslaget kan innebære.

– Et slikt kutt kan ha dramatiske konsekvenser for landbruket. For Nord-Trøndelag betyr det 130 - 140 millioner kroner, og det vil kanskje bety at unge som skal inn i næringa heller velger seg et annet yrke.

Uenigheter etter debatt

Det var etter en debatt mellom landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og Høyres stortingsrepresentant Lars Myraune på mandag at det ble sådd tvil i om Høyres alternative budsjett virkelig var reelt.

Ifølge Trønder-Avisa sa da Myraunet følgende:

– Vi har aldri forsøkt å kutte alle virkemidlene. Jeg vil tro landbruksministeren er klar over at når du sitter i opposisjon, så vet du at forslag til budsjett aldri vil gå i gjennom.

Dagen etter tordnet Slagsvold Vedum i et intervju i Dagbladet hvor han sier at han aldri ville trodd at Høyre, få uker før valget, har fremmet et «lekeforslag» for landets nasjonalforsamling.

Nekter for «lekebudsjett»

Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, sier det aldri har vært snakk om noen uenigheter innad i partiet om det alternative budsjettforslaget.

– Stortingsgruppa er samlet om dette, jeg har hatt ansvar for landbrukspolitikken nå i fire år og har fått fin oppbakking fra alle distriktsrepresentantene, sier Flåtten.

– Våre alternative budsjetter er selvfølgelig seriøse, legger han til.

– En fare for matproduksjonen

Asbjørn Helland tror Høyres forslag vil skape store problemer for landets matproduksjon dersom dette blir gjennomført.

– Det blir selvfølgelig mindre produksjon. Vi klarer ikke å nå de målene som Stortinget har satt seg om å øke matproduksjonen i Norge med en prosent hvert år. Både Nord- og Sør-Trøndelag har jo bestemt at produksjonen skal økes med en halv prosent ekstra i forhold til landsmålet, og det blir tøft, sier Helland.

Høyres Flåtten er uenig.

– Det er ikke riktig at det blir mindre matproduksjon. Kuttene samt skattelette vil føre til at matproduksjonen øker fram mot 2020. Dette forslaget betyr ikke at vi raserer norsk jordbruk, sier han til NRK.

Kyr på beite

1,5 milliarder kroner foreslår Høyre å kutte til landbruket.

Foto: Colourbox

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget