NRK Meny
Normal

Frp-topp: – Redd for kompromisser

Frp-erne som nå møter Siv Jensen og partiledelsen er spente på hvilke kompromisser partiledelsen har inngått i sonderingene.

Frp-leder Siv Jensen

KRAVSTOR GJENG: Siv Jensen nyter stor tillit i partiet. Mandag får mange av dem for første gang innblikk i sonderingene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– I politikken er vi alltid redd for kompromisser. Men jeg er en pragmatisk anlagt person. Vi fikk rundt 16 prosent i valget, og da får vi ikke gjennom hundre prosent av politikken, sier Ulf Leirstein til NRK før sentralstyremøtet og landsstyremøtet i Frp.

Ulf Leirstein, Frp

SPENT: – Jeg er veldig spent, sa Ulf Leirstein til NRK på vei inn til møter med ledelsen mandag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Stortingsrepresentanten fra Østfold sier han kommer til å si sin ærlige mening om kompromissene hans partiledelse vurderer å gå med på for å komme i regjering.

– Jeg er nok kjent for å si det jeg mener. Hvis jeg ikke er fornøyd sier jeg ifra, men jeg er optimist. Det har vært en god tone, sier Leirstein til NRK.no.

Krever klare svar

Frp har hele veien stått fast på at de de ikke kommer til å støtte en regjering de selv ikke er en del av. Sentrumspartiene KrF og Venstre sier på sin side at det er «lite sannsynlig» at de går i regjering med Frp.

Mandag kveld får vi trolig vite om tolv dager med sonderinger har fått KrF og Venstre til å gå velge regjeringsmakt likevel.

Allerede sist onsdag fikk partileder Siv Jensen mandat til å gå videre fra sonderinger til reelle forhandlinger.

Men så langt har hun holdt kortene tett inntil brystet. Verken sentralstyret eller landsstyret har fått vite detaljer om hva hun har vært villig til å «ofre».

– Jeg forventer å vite hvilken politikk en eventuell ny regjering skal føre, og det må vi få klarlagt i dag, slik at landsstyret og stortingsgruppen kan si klart ifra om vi bør gå videre eller ikke, sier Leirstein.

I 13.30-tiden mandag kunngjorde de borgerlige partilederne at sonderingene i over.

Nå klokken 18 sitter de i møter med sine partiorganer, og det er ventet at de senere i kveld vil klargjøre hvilke partier som blir en del av Norges nye regjering.

Frp Buskerud: Vi er med i regjering

Når Morgan Langfeldt, leder i Buskerud Frp, ankommer Frps møter, sier han at han er veldig spent og har en god magefølelse. Han vil imidlertid ikke si hvilket regjeringsalternativ han foretrekker.

– Vi er med! Så spørs det bare hvilket alternativ det blir, sier Langfeldt.

Også Øyvind Korsberg, som stortingsrepresentant fra Troms, er spent på hva partiledelsen har å fortelle.

– Jeg stoler fullt og helt på partiledelsen, sier han.

Christian Tybring-Gjedde, som er stortingsrepresentant og fylkesleder i Oslo, har tidligere uttalt at han i motsetning til ledelsen håper på en to-partiregjering med kun Høyre og Frp.

– Det er fordeler og ulemper med begge løsninger. Har vi to partier så har vi ikke flertall i Stortinget, og må forhandle. Da blir det morsomt å være stortingsrepresentant i så fall, sier han mandag ettermiddag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget