Hopp til innhold

Viktige løsninger fortsatt i det blå

Partitoppene i Venstre og KrF fikk ingen garantier i kjernesakene asylbarn og oljeboring i Lofoten da Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide overbeviste dem om å si ja til å fortsette sonderingene.

De borgerlige partilederne

FORTSETTER: De borgerlige partilederne forlater Nydalen, men fortsetter sonderingene i Stortinget i morgen. Fortsatt er det uavklart om alle fire borgerlige partier går i regjering sammen eller ikke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Frykter lekkasjer i media
  • Sentrum krever mer dersom de skal i regjering
  • Sonderingene kan vare ut helga
  • Fortsatt uklart hvordan Norges nye regjering blir

En kilde i KrF gir overfor NRK inntrykk av landsstyret nærmest visste mindre etter gårsdagens møte med partiledelsen enn de gjorde på forhånd.

Det var knyttet stor spenning til møtevirksomheten onsdag kveld. Sonderingene gikk inn i en avgjørende fase da partilederne forlot forhandlingsbordet for å snakke med sine egne.

Fikk ikke innsyn

Men etter det NRK erfarer, fikk ikke landsstyrene og stortingsrepresentantene i KrF eller Venstre vite om mulige seire eller tap i regjering i går.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sa lite konkret om mulighetene sentrum har for å få gjennomslag i hjertesaker som oljeleting utenfor Lofoten eller asylbarnas situasjon.

NRK får også opplyst at heller ikke Frps sentralstyremedlemmer fikk vite noe om hvilke politiske tap partiet kan gå med på.

En av grunnene til at partilederne holder kortene tett inntil brystet er at de frykter lekkasjer i media.

– Jeg mener at det går an å få mye tilbakemelding fra en organisasjon uten å fortelle hvor vi har kommet i forhandlingene, sa Grande til NRK.no sent onsdag kveld.

Selv om Grande satt i møter med sine partifeller til klokken 21, kunne Erna Solberg allerede klokken 19.30 meldte at alle partiene er enige om videre samtaler.

Sentrum krever mer

Når Høyre-lederen møter de andre partilederne til videre sonderinger i dag, kan hun vente seg nye krav fra sentrumspartiene.

Etter det NRK forstår krever både Venstre og KrF større gjennomslag enn de så langt har fått dersom de skal si ja til å regjere med Frp.

– Viljen til kompromiss er på mange områder stor i Venstre, men det er noen store seire vi skal ha på noen viktige områder for at det skal være verdt det, sa Grande i går.

Hun ville ikke kommentere at avisen Vårt Land erfarer at Hareide skal ha rådet sine egne til å si nei til regjeringsdeltakelse. I går kveld presiserte også Hareide at han uansett vil fortsette med sonderinger.

Det var i utgangspunktet ventet at de uforpliktende samtalene skulle gå over til reelle forhandlinger etter gårsdagens møter.

Men partene trenger mer tid før de bestemmer seg for om de vil regjere sammen eller ikke.

– Vi er ikke i havn, det er ikke snakk om regjeringsforhandlinger enda, sa Solberg onsdag.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

– Vi krever store politiske seiere for å gå i regjering, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun møtte pressen etter det over tre timer lange møtet med landsstyret i partiet i kveld.

Venstre: – Vi krever store politiske seire

Hun drømmer om en firepartiregjering der Høyre, Frp, Venstre og KrF sitter sammen. Også Frp-ledelsen vil at alle skal med. Sentrumspartiene på sin side sier det er «lite sannsynlig» at de skal regjere med Frp fordi den politiske avstanden er for stor.

Frp nekter imidlertid å støtte en regjering de selv ikke er en del av. Valgresultatet gir også Frp betydelig muskler. Med en oppslutning på 16,3 prosent er de betydelig større enn Venstre som fikk 5,2 prosent og KrF med 5,6.

Ønsket om en bred flertallsregjering er likevel så sterkt at Høyre skal være villig til å strekke seg langt for å få sentrum med i regjering.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.