Hopp til innhold

Ernas stabsjef til First House: – Kan ikke selge min kunnskap om Erna

Erna Solbergs stabssjef, Haakon Dagestad, slutter for å begynne i First House. – Jeg tror ikke at det at jeg har blitt kjent med Erna kan selges kommersielt, sier Dagestad. Han forteller at Norges neste statsminister har gratulert og ønsket ham lykke til.

Haakon Dagestad og Erna Solberg

Haakon Dagestad er en av dem som har jobbet aller tettest på Høyre-leder Erna Solberg de siste årene. Her er de i helikopteret til Stein Erik Hagen, som ble brukt for å drive effektiv valgkamp i Buskerud og Telemark.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det ble rabalder etter valget i 2009 da to av statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste kolleger, daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær ved statsministerens kontor, Jan Erik Larsen, gikk til First House.

I dag ble det kjent at også Norges neste statsminister vil få en av sine nærmeste rådgivere på innsiden av det mektige kommunikasjonsbyrået

Solbergs stabssjef og pressesjef nå sier opp jobben, bare dager før partiet hans skal danne og lede en regjering.

– Jeg har nå har hatt 3,5 fine år hos Høyre og hos Erna. Men jeg ønsket meg tilbake til næringslivet, tilbake til krysningspunktet mellom næringsliv og samfunnsliv. Da er miljøet i First House blant de beste i Norge, så det var et naturlig valg, sier Dagestad til NRK.

Erna Solberg på valgnatten

TEAM ERNA: Haakon Dagestad har vært sentral i Erna Solbergs valgkamp. Her feirer Høyre-toppene at valgdagsmålingen viser sterke tall for Høyre. Bak står f.v. nestleder Jan Tore Sanner, stortingsrepresentant Bent Høie, rådgiver Rolf Erik Tveten, kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes og stabssjef Haakon Dagestad.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kan ikke bruke kjennskapen til Erna

Dagestad synes ikke det er problematisk å ta med sin kunnskap om Norges nye statsminister over til en kommersiell aktør.

– Politikk handler om politikk, og ikke om person. Jeg har innsikt i politiske prosesser, men jeg tror ikke at det at jeg har blitt kjent med Erna kan selges kommersielt, sier Dagestad.

– Kan du ikke bruke den kunnskapen til noe?

– Jeg kan ikke bruke kunnskapen om Erna personlig, men min kunnskap om politiske prosesser. Det jeg først og fremst har lært av å jobbe med Erna, er det voldsomme medietrykket. Jeg har blitt vant til å ha medier rundt meg til enhver tid.

– En sjeldent god rekruttering

– Når First House sender ut en pressemelding med bilde av deg og Erna sammen, betyr vel det at de setter pris på din kjennskap til henne?

– Litt av konseptet til First House er at de skal ha ansatte som har erfart medietrykk og stått i stormen. Jeg har opplevd høyt medietrykk sammen med Erna, som har hatt medier på seg til enhver tid. Som pressekontakt har jeg hatt førstehånds kjennskap med hvordan det er, sier Dagestad.

First House er på sin side svært fornøyd med å få Dagestad i stallen:

– Dette er en sjelden god rekruttering. Jeg vet at det har vært hard konkurranse om få ham med på laget. At Haakon velger First House er en anerkjennelse av den kompetansen og rådgivningskraften som ligger i selskapet, skriver direktør Per Høiby i en pressemelding.

– Ikke på grunn av Brodtkorb

Bare dager etter valgseieren hentet Erna Solberg sin forrige stabssjef, Julie Brodtkorb, tilbake til Høyre. Brodtkorb har de siste tre årene jobbet som direktør i kommunikasjonsbyrået JKL.

Dagestad avviser at hans jobbytte har noe med å gjøre med at Brodtkorb spås å bli Erna Solbergs statssekretær i regjeringen.

Brodtkorb er foreløpig ansatt i Høyres stortingsgruppe.

Voldberg og Solberg

Julie Brodtkorb var i flere år Erna Solbergs nærmeste rådgiver. Hun er også kjent som hjernen bak Solbergs retoriske og utseendemessige forvandling. Straks Høyre hadde vunnet valget, hentet Solberg tilbake sin gamle venn og rådgiver.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Riktig for meg å begynne i First House

De siste årene har for Dagestad og de andre Høyre-ansatte i stor grad dreid seg om å få Erna Solberg valgt til statsminister.

– Er det ikke fristende å bli med videre nå som Høyre skal i regjering?

– For meg var det riktig å begynne i First House og det kjempeteamet som er der. Jeg ønsker alle kollegene i Høyre lykke til. De kommer til å ha en fantastisk tid foran seg, som blir krevende og viktig for landet.

– Men hvorfor går du akkurat nå?

– Fordi et valg er et skifte. Politikken går fire år av gangen. Etter valget var det riktig for meg å se meg rundt og se hva annet jeg kunne finne på. Da kom First House og deres team på banen, og det gleder jeg meg til, sier Dagestad.

– Planlagt jobbytte en stund

Dagestad sier at han lenge har vurdert å forlate politikken, selv om Høyre så ut til å komme i regjering.

– Jeg har ikke planlagt å begynne i First House lenge, men jeg har tenkt en stund på å ikke fortsette med politikk lenger. Å begynne i First House var en rask prosess. Og da det først ble aktuelt, var det viktig for å meg å forlate Høyre raskt, sier Dagestad.

– Hva synes Erna Solberg om planene dine?

– Hun må selv få si hva hun sa, men hun takket meg for tiden vi har hatt sammen, gratulerte meg og ønsket lykke til videre, sier Dagestad.

– Ingen negative tilbakemeldinger

Han sier at alle tilbakemeldingene så langt har vært positive.

– Jeg har fått veldig mange hyggelig og gode tilbakemeldinger fra venner, kolleger, journalister og politikere som ønsker lykke til og sier at First House er et flott sted med gode kolleger.

– Ingen negative tilbakemeldinger?

– Nei, ikke så langt. Det virker som det er god takhøyde og forståelse for at man også kan gå mellom politikk og næringsliv.

– Kan du være villig til å gå tilbake til Høyre?

– Det får fremtiden vise. Akkurat nå gleder jeg meg til å jobbe for First House og deres kunder.

Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen sitter i dag opptatt i regjeringsforhandlinger med Frp på Sundvolden Hotel. Kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes, skriver imidlertid dette i en epost til NRK:

– Vi takker Haakon Dagestad for en god innsats de siste årene og ønsker ham lykke til videre.

Aanes, Dagestad og Solberg

Dagestad sier at han ikke har fått noen negative tilbakemeldinger på at han nå forlater påtroppende statsminister Erna Solberg for å begynne i First House. Både Solberg og hennes kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes (til v.) ønsker Dagestad lykke til videre.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.