Hopp til innhold

Dette er valgets taper

I april sang finansminister Sigbjørn Johnsen at Jens Stoltenberg skulle få blanke oljekroner for å rette opp de borgerliges feil. Etter ett av tidenes dårligste Ap-valg har melodien blitt en annen.

Jens Stoltenberg
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det var vår i luften, Gro Harlem Brundtland hadde fødselsdag og Arbeiderpartiet arrangerte landsmøte i Folkets Hus. Det var april 2013 og det Folkets Hus var preget av forsiktig optimisme.

På rekke og rad gikk Raymond Johansen, Helga Pedersen og Jens Stoltenberg på talerstolen for å mane til innsats i den kommende valgkampen. Den skulle vinnes og de rødgrønne skulle få fire nye år.

På kvelden grep finansminister Sigbjørn Johnsen mikrofonen og sang for statsminister Jens Stoltenberg.

(Se video)

Finansminister Sigbjørn Johnsen synger «Du skal få en dag i morra» for statsminister Jens Stoltenberg på landsmøtet til Arbeiderpartiet våren 2013.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sang «Du skal få en dag i morra, Jens» for statsminister Jens Stoltenberg under Aps valgvake tidligere i vår. Nå er melodien en annen.

«Du skal få en slant i morra, Jens, som rein og ubrukt er. En sekk med blanke kroner på din ferd. Da kan du rette opp at alle feil som blei begått da Bondevik (Kjell Magne Bondevik, red.anm) og Solberg (Erna Solberg, red. anm) styrte oss (...) en sekk med oljekroner på din ferd.»

Nå har imidlertid melodien blitt en annen.

Sigbjørn: – Ville blitt en annen melodi i dag

For etterhvert som prognosene på valgdagen ble erstattet av faktiske valgresultat ble det klart for alle; Arbeiderpartiet har gjennomført ett av sine historisk dårligste valg.

Og til tross for at de ble landets største parti, var det bare med nød og neppe de klarte målet om å klatre over 30 prosent i oppslutning.

Det er det nest dårligste resultatet i et stortingsvalg for Ap siden 1927.

Det dårligste kom i 2001 da partiet kun fikk en oppslutning på 24,3 prosent.

Det fikk finansministeren til å innrømme at melodien hadde blitt en annen dersom han skulle sunget en sang for Stoltenberg på valgdagen.

– Nå er jeg ikke hyret inn for å synge denne gangen, men det er vemodig at det er over etter åtte år. Det er det. Og skulle jeg sunget noe for statsmininsteren i dag ville det nok kanskje blitt «No surrender», sa Johnsen.

Han var ikke den eneste som var skuffet.

Det var knapt ett eneste jubelbrøl på Aps valgvake fra Jens Stoltenberg gikk av scenen før de første prognosene kom rundt klokken 21, til han inntok podiet for å takke for innsatsen noen timer senere.

Ristet på hodet av «Moooorna, Jens»

Da Siv Jensen hylte «Mooooorna, Jens» fra NRKs storskjerm var det knapt noen som reagerte.

Bare Marit Nybakk, med 27 års fartstid for Ap på Stortinget, ristet svakt på hodet.

Sin Jensen sin valgvaketale

Siv Jensen sin valgvaketale

Og det ble ikke bedre.

Da nederlaget var et faktum inntok Stoltenberg podiet en siste gang. Han sa målsetningen var nådd både når det gjaldt å bli største parti og å komme over 30 prosent.

– Vi visste dette var en tøff oppgave. I kveld kan vi slå fast at det ble for tøft. I kveld skal vi erkjenne skuffelsen, sa Stoltenberg.

Så sa han at han kom til å be om avskjed for regjeringen etter at statsbudsjettet legges frem 14. november.

Måtte vente på seierskvinnen

Erna Solberg holder seierstale

Erna Solberg

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Og det var som om spillet allerede var snudd da Stoltenberg ankom Stortinget for partilederdebatten en stund etter.

Plutselig var det han som måtte vente på Erna Solberg, ikke omvendt.

Og hun tok seg god tid da hun gikk til fots fra sin egen valgvake til Stortinget.

Etter debatten oppsummerte han hva som har gått galt.

–Jeg er skuffet, og jeg tror det er to grunner til at det ikke gikk helt frem. Vi kjempet mot et ønske om regjeringsskifte, og vi har nok mobilisert for lite blant våre venner som ble sittende hjemme, sa Stoltenberg etter debatten.

Når ga du opp?

Det gjorde jeg ikke før jeg så tallene. Jeg er slik skrudd sammen at jeg er grunnleggende entusiastisk, sa Stoltenberg.

Han sa også at han ikke synes det var krise å flytte ut av regjeringskontorene.

– Dette er fjerde gang jeg går ut av regjering og inn på stortinget. Jeg har opplevd dét og vet at det også har sine fantastiske positive sider.

Gleder seg til å flytte ut av statsministerboligen

Stoltenberg syntes heller ikke det var noen krise å flytte ut av statsministerboligen.

– Nå har jeg tenkt til å bo der jeg har den egentlige boligen min i Krokusveien. Der trives jeg veldig godt, så akkurat det ser jeg veldig frem til. Der bor søsteren min og våre to familier har alltid levd og bodd sammen, sa Stoltenberg.

– Og kanskje drømme om å bli statsminister igjen?

– Jeg drømmer overraskende lite. Det er et savn jeg har.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.