NRK Meny
Normal

– Mange feiger ut og velger SV eller Ap

Det spørsmålet Rødt-leder Bjørnar Moxnes oftest har svart på i valgkampen er om han egentlig har noen sjanse til å komme inn på Stortinget. Han håper han får det samme spørsmålet i nettmøtet med NRKs lesere.

Bjørnar Moxnes

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt under valgkampåpningen på Sagene folkebad i Oslo 7. juli.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg begynner å kjenne det nå at vi har drevet valgkamp noen uker, innrømmer Moxnes under intervjuet med NRK i valginnspurten.

Denne uka har Rødt fått drahjelp av det radikale søsterpartiet Enhedslisten, som har klart å få 12 mandater inn på Folketinget i Danmark. En av nabolandets mest populære politikere, Johanne Schmidt-Nielsen, oppfordret norske velgere til å stemme Rødt.

– Danskene er mye smartere enn oss. De kjører kun valgkamp i tre uker, mens vi sentralt her begynner seks uker før. Schmidt-Nielsen var dypt sjokkert over at vi holder på så lenge, sier Moxnes.

Spent på hva folk lurer på

Fredag klokka 07.45 stiller Rødt-lederen i nettmøte med NRK.nos lesere etter partilederutspørringen på P2 og Alltid Nyheter klokken 07.10. I år er alle partilederne på Stortinget, samt Rødt og Miljøpartiet De Grønne, invitert til utspørringen.

Moxnes er den sjette av partilederne som skal gjennom NRKs partilederutspørring, for så å svare på lesernes spørsmål i nettmøte på NRK.no.

– Har du noen strategi for nettmøtet?

– Det er vel bare å starte på toppen og ta spørsmålene nedover, svarer han.

Moxnes sier han ser fram til nettmøtet, som han tror vil handle mindre om det politiske spillet og kronglete formuleringer i partiprogrammet enn i utspørringa i forkant:

– Jeg er spent på hvilke spørsmål som kommer, og på hva folk lurer på, sier Moxnes.

Håper han slipper spørsmål om ulv og sau

Spørsmålet Rødt-lederen oftest er blitt stilt under valgkampen, er også spørsmålet han hevder han ikke er blitt lei av å svare på: Om Rødt egentlig har noen sjanse til å få inn mandater på Stortinget til høsten.

– Det spørsmålet svarer jeg gjerne på. Mange av velgerne som har Rødt som førstevalg feiger ut og velger SV og Ap isteden fordi de tror vi ikke har noen mulighet til å komme inn, men vi har den beste sjansen noensinne.

– Alle målinger fra desember har vist at vi ligger godt an til å få inn et mandat i Oslo, og det er viktig for oss å si, svarer Moxnes.

Han håper velgerne også vil stille spørsmål om hva partiet egentlig mener med sosialisme, Forskjells-Norge, arbeidsliv, omlegging fra et fossilt til fornybart samfunn og Snowden-saken.

– Hvilke spørsmål håper du ikke kommer?

– Jeg er kanskje ikke like så stødig på Rødts landbrukspolitikk. Jeg har heller ikke lest meg så grundig opp på ulv og sau, men vi har jo et partiprogram og folk som jeg kan konferere med, svarer han, og legger til at partiet ellers har veldig klare meninger om det meste.

Følg utspørring og nettmøtet direkte

På NRK.no kan du følge utspørringene direkte, og de vil også ligge tilgjengelig på nett i ettertid. Når politikerne er ferdige i studio går de rett over i et nettmøte, der de skal svare på spørsmål fra leserne.

På radio går utspørringen direkte på P2 og Alltid Nyheter. I tillegg sender P1 en nedklippet versjon ca. 8.50.

Sendingen blir direkteoverført på NRK1, i tillegg til at de går i reprise på samme kanal kl. 12.10.

Dette er datoene for de kommende partilederutspørringene:

23. august Bjørnar Moxnes (Rødt)
26. august Siv Jensen (Frp)
28. august Liv Signe Navarsete (Sp)
30. august Hanna Marcussen (MDG)

Flere sjanser på P3

Nettmøtet er imidlertid ikke eneste mulighet for å stille partilederne spørsmål direkte.

På NRK P3 skal programlederne i Hallo P3, Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad, ha ansvaret for folkeutspørringene i forkant av valget.

I dette programmet kan publikum ringe inn og snakke direkte med partilederne.
Hele seansen streames også på nett i tillegg til å sendes på P3. Programmet sendes mandag-torsdag fra 19. august til 5. september kl. 17.00-17.45.

Her er oversikten over når de forskjellige partilederne skal i ilden på P3 de neste dagene:

26. august Trine Skei Grande (V)
27. august Bjørnar Moxnes (R)
2. september Audun Lysbakken (SV)
3. september Jens Stoltenberg (Ap)
4. september Knut Arild Hareide (KrF)
5. september Liv Signe Navarsete (Sp)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget