NRK Meny
Normal

– Tilhengerne må finne oljekompromisset

FOLKETS HUS (NRK.no): Eskil Pedersen har ett hovedmål for Arbeiderpartiets landsmøte: Vinne mot ledelsen i kampen mot utredning av oljeboring i nord. Han leter ikke etter kompromisser i partiets største stridstema.

AUF-leder Eskil Pedersen holdt sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte 2013.

Eskil Pedersens tale til landsmøtet

AUF-lederen startet sin tale til landsmøtet med å male fram sitt drømmescenario:

eskil pedersen

SLAGORD: Det var ingen tvil om hva som var Eskil Pedersen sitt viktigste budskap.

Foto: David Krekling / NRK

«I dag er det 144 dager igjen til Jens Stoltenberg gjenvelges som statsminister, Erna Solberg trekker seg som Høyre-leder etter å ha tapt sitt tredje valg på rad og vi begynner på vår tredje periode med å gjøre Norge til et mer rettferdig samfunn.»

Men hovedfokuset i hans tale var ikke å overbevise tilhørerne om at Ap kunne og måtte vinne valget.

Han skulle overbevise partiledelsen og de til sammen 300 landsmøtedelegatene om å stemme mot oljeboring.

T-skjorta hans sa alt: «Ap ♥ LoVe»

For mange av delegatene dreier kjærligheten til Lofoten og Vesterålen seg om å åpne havområdene for oljeutvinning for slik å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Mot partiledelsen

Men for AUF er risikoen for miljøet for stor.

– Det er verdt å ta vare på de vakreste naturperlene vi har i vårt langstrakte land. At et nei til olje i Lofoten, Vesterålen og Senja kan forenes med vekst og andre arbeidsplasser.

Mens partiledelsen ønsker å åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for konsekvensutredning, kjemper AUF innbitt imot.

De mener konsekvensutredning er det første skrittet mot oljeboring, og tror ikke på dem som sier det kun dreier seg om hente inn kunnskap.

Går mot jevn avstemning

Takket være intens lobbyvirksomhet fra AUF og andre oljeskeptikere i Ap vokser den interne motstanden mot ledelsens syn.

Søndag skal landsmøtedelegatene stemme for eller mot konsekvensutredning. Ingen tør foreløpig spå utfallet.

I sin tale til landsmøtet torsdag ettermiddag gjorde AUF-lederen sitt ytterste for å overbevise flertallet om å stemme nei.

– Vi trenger ikke hente opp alt i dag. Noe kan vente på bedre teknologi. Noe kan vente til kommende generasjoner. Nå er det vår tur til å si det som står på T-skjorta mi: At Arbeiderpartiet elsker Lofoten, Vesterålen og Senja.

Klarer ikke å finne kompromiss

Etter talen sa Pedersen til NRK at han ennå ikke har sett noe kompromissforslag han eller AUF kan tenke seg å støtte.

– Det er flertallet i programkomiteen som må legge frem et kompromissforslag, men jeg har verken sett eller hørt et alternativ som er veldig godt.

Han forsikret om at AUF fortsatt har fokus på og forsøker å sette press på landsmøtet for å hindre konsekvensutredning.

– Men det er for tidlig ennå å si hvilken vei landsmøtet beveger seg. Vi kan ikke si at vi har et flertall, men det kan ikke partiledelsen heller. Det hadde vært utenkelig for bare noen år siden, sa Pedersen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget