NRK Meny
Normal

– Venstre og KrF er på velgerjakt i Høyre

Valgforsker Bernt Aardal og NRK-kommentator Trine Eilertsen mener utspillet til KrF og Venstre om en felles front mot Frp vitner om en jakt på Høyre-velgere.

Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal mener Venstre og KrF tar en risiko ved å gå ut mot Frp. – De føler seg presset og står med ryggen mot veggen, sier han.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I et intervju i Dagsavisen i dag advarer Krf-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mot en blåblå regjering.

Valgforsker Bernt Aardal og NRK-kommentator Trine Eilertsen mener utspillet fra Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande vitner om en jakt på Høyre-velgere som er skeptiske til en regjering med Frp.

– Erna ikke begeistret

– Appellen er rettet mot Høyre-velgere som ikke er så begeistret for Frp, og de forsøker å stjele disse velgerne. Erna Solberg vil at de fire partiene skal holde sammen og er nok ikke begeistret for denne taktikken, sier Aardal.

En lignende taktikk så man under valget i 2005.

– De gang forsøkte daværende Venstre-leder Lars Sponheim å få flere til å stemme på Venstre for å berge Bondevik-regjeringen. Det fungerte ettersom Venstre kom seg over sperregrensen, men uten å berge sittende regjering, sier han.

– Er det risikofylt å gå ut mot Frp?

– Ja, det er det. De føler seg presset og står med ryggen mot veggen, da de fortsatt sliter på målingene. Men dette dreier seg ikke bare om å komme over sperregrensen, men også om hvilken politikk de ønsker seg, sier Aardal.

(Artikkelen fortsetter)

Borgerlige partier i partilederdebatt

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande vil ikke ha en blåblå regjering. - Helt greit at de markerer seg, mener Siv Jensen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Kan slå tilbake mot dem selv

NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen ser i likhet med Aardal på utspillet som en jakt på Høyre-velgere skeptiske til Frp, men også som en markering av sentrum i en valgkamp som i stor grad dreier seg om de rødgrønne mot de blåblå.

– Det er viktig for dem å markere at det ikke bare står om en blåblå regjering. De vil signalisere at folk må stemme på dem hvis de ikke ønsker et regjeringssamarbeid med Frp og Høyre.

Om taktikken vil fungere for de to sentrumspartiene er Eilertsen mer usikker på:

Trine Eilertsen

Politisk kommentator i NRK Trine Eilertsen mener kritikken fra Krf og Venstre kan slå tilbale mot dem selv.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

– Det kan ha en effekt, men kritikk av andre partier kan også slå tilbake på dem selv. Det kan se ut til at kritikken Frp kom med mot Høyre etter lederskapsdebatten slo tilbake på dem selv, sier Eilertsen.

Ifølge Eilertsen innser Erna Solberg at samarbeid mellom de fire partiene kan bli vanskelig, selv om hun utad snakker om de fire partiene som et alternativ.

– Hun sier at alle fire skal ha innflytelse. Det gjør hun fordi hun tenker frem mot valget i 2017 hvor hun vil ha breiest mulig oppslutning, sier hun.

Jensen: Samarbeider gjerne med KrF og Venstre

Frp-lederen lar seg tilsynelatende ikke affisere av utspillet til Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

– Det er litt overraskende at dette kommer nå, men at Venstre og KrF er opptatt av å sette søkelyset på sine saker er ikke oppsiktsvekkende. Valgkampen handler jo om å få frem forskjellen mellom partiene, sier Jensen til NRK.no.

Jensen sier at hun fortsatt gjerne vil samarbeide med KrF og Venstre.

– Det viktigste for oss er å få til et regjeringsskifte, og viljen til det har jeg litt vondt for å oppdage i dette utspillet. Men det er en helt ærlig sak å flagge politiske standpunkter. Det er ryddig og fint.

Men at velgerne ønsker seg en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre har hun liten tro på:

– De som ønsker ny politikk på viktige områder må stemme Frp. Jeg tror ikke det er noe stort sug etter å få en ny Bondevik-regjering, sier Jensen.

Siv Jensen i Ålesund

Frp-leder Siv Jensen tror ikke velgerne ønsker seg en ny Bondevik-regjering.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget