Hopp til innhold

– KrF må prioritere strengere

Kristelig Folkeparti lover ti milliarder kroner mer til barnefamiliene, men både partiets egen ungdomsleder og fremtidig samarbeidspartner Venstre sier de lover for mye.

Elisabeth Løland

Kristelig Folkepartis ungdomsleder Elisabeth Løland mener moderpartiet må velge sine løfter med omhu.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Allerede før et mulig nytt regjeringssamarbeid er i gang, kommer forskjeller og ulikheter til overflaten. For nå heller Venstre kaldt vann i årene på Kristelig Folkepartis hjertesak, nemlig familiepolitikken.

Guri Melby

Venstre har en annen familiepolitikk enn det Kristelig Folkeparti har. – Vi har ikke de samme prioriteringene, sier Guri Melby.

– Venstre vil bruke mer penger på barnehager, mer på skoler og mer på fattige familier, sier stortingskandidat Guri Melby.

Vil ikke gi skattelette

Hun sier at Venstre ikke vil prioritere skattelette og at de heller ikke går inn for å øke engangsstønaden.

Valgløftene fra Kristelig Folkeparti inneholder både økt kontantstøtte og skattelettelser. Partiet vil øke engangsstønaden ved fødsel fra 35.000 til 164.000 kroner og har også som mål å utvide foreldrepermisjonen til 16 måneder.

I tillegg skal det gis skattefradrag på 5000 kroner per barn, mens de som ikke har skattbar inntekt skal få denne summen utbetalt kontant.

KrFU: – Det blir for dyrt

Venstres Guri Melby får støtte av KrFU-leder Elisabeth Løland. Da Kristelig Folkeparti i april vedtok å gå inn for en utvidet foreldrepermisjon, var det til tross for et klart «nei» fra ungdomspartiet. De mener det blir altfor dyrt.

– Flere av forslagene er både gode og realistiske, som for eksempel engangsstønadene. Men jeg mener flere av forslagene vil koste for mye i lengden, sier hun til NRK.

Høyres Linda Hofstad Helleland vil ikke ta stilling til de enkelte forslagene i Kristelig Folkeparti.

– Vi skal først vinne valget sammen med KrF, så skal vi sette oss ned etterpå og forhandle og bli enige om hvordan vi skal prioritere, sier hun.

Heller ikke Solveig Horne i Fremskrittspartiet vil ta stilling til KrF-forslagene nå.

– Dette skal vi forhandle om. Vi har et annet forslag hva gjelder foreldrepermisjon, men jeg er sikker på at vi skal klare å bli enige slik at familiene får større valgfrihet enn det de har i dag, sier Horne

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.