NRK Meny
Normal

– Det må bli dyrere å forurense

Dyrere å kjøre bensinbil, mer holdbare varer, ingen moms på reparasjoner og avgift for å kaste mat. Det er fire konkrete forslag som kan gjøre Norge mer miljøvennlig, mener Miljøpartiets talsperson Hanna Marcussen.

I NRK radios utspørring i dag tidlig ble Marcussen spurt om hva vi må forsake dersom vi skal oppnå et grønnere samfunn, slik Miljøpartiet ønsker.

– Jeg liker ikke ordet forsake. Men å forurense må bli dyrere. Både å kjøpe bensinbil og å bruke den der det er gode alternativer, som i de store byene, må koste mer, mener Marcussen.

Hanna Marcussen

Hanna Marcussen satt i over en time og svarte leserne på NRK.no.

Foto: Ellen Viseth / NRk

Vil legge ned kullkraft på Svalbard

De Grønne er også opptatt av å begrense det generelle forbruket.

– Vi vil ha kvalitet i stedet for kvantitet. Da må vi sette strengere krav til kvalitet, så ting varer lenger. Vi vil også fjerne momsen på å reparere ting, og på økologiske varer.

«Hvorfor er det ingen som prater om at vi har kullkraftverk og kullutvinning på Svalbard?» spør en leser som heter Øyvind i nettmøtet på NRK.no.

«Vi prater gjerne om kullkraft. Vi ønsker å stenge kullkraftverket på Svalbard. Vi mener klimapolitikken må være konsekvent. Derfor kan vi ikke satse på kullkraft samtidig som vi jobber for en mer ambisiøs klimapolitikk.» svarer Marcussen.

LES ALLE SVARENE FRA NETTMØTET MED HANNA MARCUSSEN!

Avgift for å kaste mat

Kristin vil gjerne vite hvordan De Grønne har tenkt å oppnå målet om å redusere matkastingen:

«Matkasting er et stort problem, som mange i De Grønne har engasjert seg i. Vi vil redusere kastingen av mat, blant annet ved å opprette matsentraler i alle store byer og revidere dagens datamerkingssystem.»

Marcussen fikk også anledning til å tilbakevise påstanden om at De Grønne er abortmotstandere. Denne myten oppsto etter at et innlegg skrevet at MDGs førstekandidat i Sogn og Fjordane, Tor Øyvind Westbye, ble spredt i sosiale medier. En leser ved navn Marthe ville vite om dette også var MDGs politikk.

«Nei, det stemmer ikke. Vi er for selvbestemt abort, og vil jobb imot alle forsøk på å innskrenke denne rettigheten.», fastslår Marcussen.

Nasjonaltalskvinne Hanna Marcussen om at Erna Solberg (H) ikke ønsker å samarbeide med dem.

Se hva Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne svarte om samarbeid med andre partier.

– Vi er ikke et 70-tallsparti

Da Høyre-leder Erna Solberg var gjest i Nyhetsmorgen omtalte hun De Grønne som et «70-tallsparti». Solberg sa også at hun ser for seg at det vil bli vanskelig å eventuelt samarbeide med De Grønne.

– At vi skal tilbake til 70-tallet er bare tull. Om man har sett hvilken politikk våre søsterpartier i Europa fører, ser man at vi ønsker et høyteknologisk, moderne samfunn. Vi har et verdisyn der det er viktigere med ansvarlig forbruk enn et overforbruk. Det er en tenkning jeg hadde forventet mer av i Høyre, for det er uansvarlig å fortsette som nå, sier Marcussen.

  • SE HELE UTSPØRRINGEN AV HANNA MARCUSSEN HER:

    Partilederutspørring: Miljøpartiet de grønne

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget