Her kan folk stemme hjemme

Fra mandag kan innbyggerne i 12 kommuner sitte hjemme i sin egen stue og stemme ved stortingsvalget.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «E-valg» i nytt vindu

I år trenger ikke pensjonist Malvin Kalhagen forlate huset for å stemme ved årets stortingsvalg. For Fredrikstad er en av tolv kommuner som tester ut elektronisk forhåndsstemming.

– Det var lagt opp veldig enkelt. Det er bare å følge instruksjonene på skjermen. Det eneste man skal slå inn er noen koder og fødselsdatoen, og det gjør vi jo hver gang vi betaler i banken også. Det er da ikke noe problem lenger, smiler han.

Positive til stemming på Internett

Malvin Kalhagen

Pensjonist Malvin Kalhagen mener at hvem som helst kan bruke den elektroniske forhåndsstemmingen.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

For å kunne stemme hjemme må velgerne ha en datamaskin og en mobiltelefon, og logge seg på med enten MinID, BankID, Buypass eller Commfides.

Også ved kommunevalget ble ordningen med elektronisk forhåndsstemming testet ut. Evalueringen av forsøket for to år siden viste at velgerne hadde høy tillit til valggjennomføringen.

Hele 92 prosent av velgerne i forsøkskommunene var positive til elektronisk stemmegivning. De mente dette var en enkel og praktisk måte å stemme på.

Målet med elektronisk forhåndsstemming er å få enda flere velgere til å stemme, forteller valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Ingrid Trømborg.

– Det viktigste for oss er at folk bruker stemmeretten sin. At ungdom kan ha en lettere tilgang til å delta i valget tror vi er positivt.

Les også:

– En flott måte å stemme på

Helene Aune

For førstegangsvelger Helene Aune er internett et helt naturlig sted å registrere sin stemme.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Du kan forhåndsstemme fra 12. august til 6. september og det skal være sikkert å stemme hjemme. Spesielt er det lagt vekt på at du ikke skal føle press til å stemme noe du ikke vil.

– Man kan stemme så mange ganger man vil når man stemmer elektronisk. Det er den siste registrerte stemmen som gjelder. Man kan stemme når man er alene, og når de som eventuelt påvirker deg ikke er til stede, sier Trømborg.

Alle velgerne i forsøkskommunene kan selv bestemme om de vil stemme via Internett eller om de vil stemme på vanlig måte med papirstemmeseddel i valglokalet.

Helene Aune (18) skal stemme for aller første gang og for henne er datamaskingen et naturlig valglokale.

– Det er en flott måte å kunne stemme på. Jeg tror det kan bli veldig attraktivt for førstegangsvelgere og unge velgere. De er veldig oppdaterte på Internett og slike ting, så jeg synes det er veldig bra.

Elektronisk forhåndsstemming

Ingrid Trømborg viser Malvin Kalhagen hvordan han skal gå frem for å stemme elektronisk.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.