Hareide vil ikke i regjering med Frp

TRONDHEIM (NRK.no): KrF vil sikre mer penger til bøndene, si nei til tidlig ultralyd og nekte oljeboring utenfor Lofoten. Derfor ser partilederen på en firepartiregjering som lite sannsynlig.

KrF vil sikre mer penger til bøndene, si nei til tidlig ultralyd og nekte oljeboring utenfor Lofoten. Derfor ser partilederen på en firepartiregjering som lite sannsynlig, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

VIDEO: Knut Arild Hareide er lei av å sitte i opposisjon. Nå vil han og resten av partiet i regjering. Se hele talen til Hareide her.

– Jeg møter mange som ønsker noe annet enn et rødgrønt flertall, men som frykter et blåblått alternativ. Derfor er de i tvil, jeg forstår dem godt, sa Hareide i sin tale til KrFs landsmøte i Trondheim.

Hans drøm er at KrF og Venstre skal bli større en Frp etter valget, slik at de to sentrumspartiene kan danne regjering sammen med Høyre.

– Vi vil inn i regjering for å trekke politikken mot sentrum. Derfor er vår løsning en trepartiregjering med KrF, Venstre og Høyre, sa Hareide.

Med respekt for de store forskjellene som finnes, anser jeg en firepartiregjering som lite sannsynlig.

Knut Arild Hareide

Roste Stoltenberg

For ei uke siden brukte statsminister Jens Stoltenberg store deler av sin landsmøtetale til å beskylde opposisjonen for å «snakke Norge ned». Nærmest som svar på tiltale startet KrF-leder Knut Arild Hareide sin landsmøtetale med å snakke Norge opp.

– Norge er et fantastisk land å bo i! Jeg er glad og takknemlig over å leve og bo i dette landet, også med Jens Stoltenberg som statsminister, sa han til landsmøtedelegatene i Trondheim.

– Dra til Molde, Stoltenberg!

Men ifølge Hareide prioriterer Stoltenberg feil. Som bilde på at regjeringa glemmer de svakeste trakk han fram statsministerens tur til Trondheim for å besøke Rosenborg.

– Det er ikke RBK som trenger deg nå, det er Molde, sa Hareide og siktet til at romsdalingene har hatt en marerittaktig start på fotballsesongen.

Hareide harselerte også med statsministerens lovnader om å styre landet på en kjedelig måte. Ifølge KrF-lederen er det langt fra kjedelig å forholde seg til en regjering «som på mange områder har hatt to, til og med tre, ulike meninger».

Hareide ramset opp sentrale rødgrønne stridsspørsmål som oljeboring utenfor Lofoten, EØS og asylbarn som bevis på at dagens regjering ikke er samstemt.

Han langet også ut med det han mener er en stadig voksende fare for at teknologiske nyvinninger skal føre til et sorteringssamfunn.

– Jeg er motstander av å innføre tidlig ultralyd for alle gravide. Det er absolutt ikke et fellesskapsprosjekt. KrF vil bruke helsekronene på å redde liv, ikke sortere bort liv, sa Hareide.

Ville overbevise regjeringsskeptikerne

Han mener KrF trengs i regjering for å sikre valgfrihet for familiene, mer kristendom i skolen og strengere regler for genteknologi og skjenkepolitikk.

Samtidig er Hareide smertelig klar over at de eventuelle regjeringspartnerne Frp, Venstre og Høyre står langt fra KrF i enkelte hjertesaker.

I sin tale snakket han direkte til dem som ønsker et regjeringsskifte, men som frykter de liberale kreftene i de andre opposisjonspartiene.

– Mange vil ha et regjeringsskifte, men er usikre på landbrukspolitikken, miljøpolitikken og arbeidslivspolitikken til en ny regjering, sa Hareide.

Han bedyrer at KrF går til valg på at matproduksjonen skal øke, at bøndene skal få mer penger og at Norge trenger et sterkere jordvern.

– Disse kravene har vi med oss inn i forhandlingene til den nye regjeringa etter valget 2013, lovet han.

Hareide mener også at KrF vil være en viktig sentrumsstemme for å sikre at Venstre og Frp ikke får gjennomslag for de mest liberale forslagene i arbeidslivspolitikken.

– KrF er ikke tilfreds med å sitte på tribuneplass i fire nye år. Vi vil bidra til å gi dagens regjering avløsning.

Frykter blåblå regjering

For å oppildne tilhørerne til valgkamp brukte Hareide store ord. Sentrale KrF-verdier som menneskeverd, forvalteransvar og nestekjærlighet ble brukt ofte og med stor patos i talen.

– Det er stjernene vi styrer etter, sa Hareide flere ganger, og siterte Omar Bradleys «Vi må lære å sette kursen mot stjernene, ikke etter lysene fra skip som passerer».

Men som NRK fortalte tidligere i dag frykter mange i KrF at partiet kan bli en bitteliten svak, gul stjerne på en mørkeblå himmel.

En ringerunde til 30 sentrale KrFere viser at 20 av dem ikke vil sitte i en regjering der Høyre og Frp har flertall alene.

– Vi vil snakke med alle opposisjonspartier etter valget, og det som avgjør er politikken, sa Hareide.

Samtidig la han vekt på at politisk plattform og gjennomslag for hjertesakene blir avgjørende.

– Med respekt for de store forskjellene som finnes, anser jeg en firepartiregjering som lite sannsynlig, sa Hareide.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget