– Tar det som en selvfølge at Siv blir finansminister

Fremskrittparti-nestor Carl I. Hagen er stolt av hva partiet har fått til. Etter 40 års venting, skal Frp endelig sitte i regjering.

Den tidligere Frp-lederen Carl I. Hagen sier han er ydmyk og stolt over å ha bygget opp partiet som nå skal i regjering.

QUICKSTEP PÅ KONTORET: Carl I. Hagen bedyrer dyrt og hellig at det er uaktuelt for ham å bli statsråd i den nye regjeringa. Isteden pleier han sin pensjonisttilværelse blant annet som dansekonge i et at Tv2s danseprogram.

Hagen tripper dypt konsentrert over det lyse kontorgulvet. Hodet er høyt hevet mens føttene forsiktig leter seg fram etter de riktige quickstep-trinnene.

– Jeg trener tre timer hver dag, og sliter med å huske alle trinnene, men det er moro, sier mannen som hevder han for alltid har trukket seg ut av rikspolitikken, til fordel for en pensjonisttilværele som blant annet dansekonge på TV2s «Skal vi danse».

Hagen har vært en sentral skikkelse i norsk politikk gjennom flere tiår, og han har ledet Fremskrittspartiet frem til å bli et av Norges største partier.

Når partiet etter fire tiår utenfor omsider skal bli et regjeringsparti, står imidlertid nestoren på utsiden.

– Jeg har gått av frivillig

– Jeg er ydmyk og stolt over å ha vært med på å bygge opp et parti som nå er klar til å gå inn i regjering, sier Hagen.

– Skulle du ønske at du var med som statsråd?

– Det er en helt uaktuell problemstilling. Jeg har frivillig gått av, både som partiformann og medlem av Stortinget til en pensjonisttilværelse her i Oslo rådhus, gliser han.

– Men hadde du hatt lyst?

– Det er en helt urealistisk problemstilling, gjentar han med et litt større smil en tidligere.

– Finans viktigere enn utenriks

Hagen er like tilbakeholden på spørsmålet om hvem andre som kunne ha gjort seg i rollen som kommende statsråder. Kun én er han klar på:

– Jeg tar det som en ren selvfølge at Siv Jensen blir finansminister, svarer han kontant.

– Det er den viktigste posisjonen, etter min oppfatning, etter statsministeren i Norge. I gamle dager var det utenriksminister, men i dag har hele Norge felles utenrikspolitikk, så det kommer ikke til å bli et omstridt tema, sier Hagen.

– Hun er kanskje en av de få som kan få litt styring på embetsverket i finansdepartementet, som er veldig sterkt, legger han til.

Tror både Høyre og Frp ønsket topartiregjering

Hagen innrømmer at det er flere områder partiet ikke har fått fullt gjennomslag for sin politikk i regjeringserklæringen.

– Men med 16 prosent oppslutning, så kan vi ikke forvente mer enn hva vi har fått til, sier han.

Han tror både Høyre og Frp har gledet seg til å få en seier og til å endelig kunne gå i regjering etter mange år som opposisjonspartier.

– Etter min mening tror jeg mange i begge partier synes det var fint at det blei en ren Høyre-Frp-regjering, og ikke en firepartiregjering, sier Hagen, og legger til:

– Men det kunne de selvsagt ikke si før.

Jensen vil ikke spekulere høyt på hvem som blir statsråder. intervjuer: Atle Bjurstrøm.

SE VIDEO: Siv Jensen snakker om regjeringsutfordringer i Dagsrevyen. Intervjuer er Atle Bjurstrøm.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.