Hopp til innhold

Vant kampen om EØS-folkeavstemning

LOEN (NRK.no): Sandra Borch og Senterungdommen får trolig gjennomslag for at kravet om folkeavstemning om EØS skal inn i Senterpartiets program. Men når det skal skje, sier forslaget ingenting om.

sandra borch loen

GJENNOMSLAG: – Dette er en seier for folkestyret og for partiet, sier Sandra Borch om det nye EØS-forslaget som sentralstyret lanserte lørdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er en seier for oss, sier ungdomsleder Sandra Borch til NRK.no.

Før landsmøtet seilte Norges forhold til Europa og EØS opp som én av de store konfliktsakene i Sp.

Bakgrunnen var at Senterungdommens leder Sandra Borch gikk høyt på banen og mente at EØS-formuleringene i programutkastet var for veike. For å markere avstand til Ap, mente Senterungdommen det var viktig å programfeste at Sp gikk inn for folkeavstemning om EØS.

Redd for å tape

Forslaget ble møtt med skepsis fra partiledelsen. Verken parlamentarisk leder Lars Peder Brekk, første nestleder Ola Borten Moe eller partileder Liv Signe Navarsete mente det hastet med å be det norske folk si sin mening om saken.

– Jeg ser ikke vekk fra at landsmøtet vil stramme opp formuleringene om EØS, og jeg er absolutt ikke bekymret for det. Det jeg er bekymret for, det er om vi skulle gå inn for en folkeavstemning vi ikke er rimelig trygge på å vinne, sa Navarsete til NRK.no i går ettermiddag.

Samtidig er hun smertelig klar over at verken Sp eller SV kan ta til orde for å reforhandle EØS-avtalen de neste fire årene dersom de ønsker å fortsette regjeringssamarbeidet med Ap.

Rund formulering

I kompromissforslaget som sentralstyret nå legger fram, står det at «det norske folk selv skal påvirke avgjørelsen om Norge skal være medlem i EØS og ha et framtidig mål om en folkeavstemning om Norges EØS-medlemskap».

Her er ordet framtidig viktig.

Alle vet at Sp er mot norsk EØS-medlemskap, men de må svelge den kamelen dersom de skal regjere sammen med Ap. Ved at de vektlegger at en folkeavstemning kun er et langsiktig mål, slipper partiledelsen et nytt ydmykende nederlag i en åpen konfrontasjon med Ap.

Ifølge Navarsete kommer forslaget fordi de mente det ville gi et feil inntrykk dersom Sps landsmøte stemte mot folkeavstemning.

– Å stemme ned et slikt forslag vil være dumt, derfor fremmer vi et endringsforslag. Jeg håper at landsmøtet vil slutte seg til det framlegget, sa hun lørdag.

– Seier for folkestyret

Borch sier til NRK at det blir en seier for folkestyret dersom kompromissforslaget som ble lansert lørdag formiddag får flertall når landsmøtedelegatene skal stemme i morgen.

Samtidig forstår hun at Navarsete mener det ikke er særlig strategisk å be om en folkeavstemning i nærmeste framtid.

– Jeg er enig med henne i at vi må ha noen reelle alternativer før man kan gjennomføre en folkeavstemning, sier lederen for Senterungdommen.

– I formuleringen nå står det «framtidig folkeavsteming», hva er din tidshorisont?

– Hadde det vært opp til meg, så ville vi satt ned et utvalg som skulle sett på alternativene med en gang, og så hadde vi gjennomført en folkeavstemning, sier Borch før hun skynder seg å legge til:

– Men også jeg må innse at det er andre partier i regjering, og at vi ikke får gjennomslag for hele vårt partiprogram, sier Borch.

Navarste beroliger Ap

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier til NRK at det uansett ikke blir aktuelt med folkeavstemning om EØS så lenge partiet sitter i regjering med Ap.

Likevel gikk hun med på å skrive folkeavstemning inn i programmet.

– Nå har vi satt det i en kontekst der det blir en strategisk vurdering om når det skal fremmes. Verken den politiske situasjonen i dag, eller stemninga i folket, tyder på at det er hensiktsmessig med folkeavstemning i dag, sier Navarsete.

– Vil du jobbe for folkeavstemning i regjering?

– Jeg skal jobbe kontinuerlig for at vi skal få avløst EØS-avtalen med andre avtaler, men så lenge vi sitter i regjering med Ap så ligger EØS-avtalen fast.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.