NRK Meny
Normal

– Senterungdommen kan skape EØS-kaos

Senterungdommen og flere fylkeslag i Sp varsler omkamp om EØS på landsmøtet over påske. Høyre mener regjeringas EØS-garanti henger i en tynn tråd.

Sandra Borch

FEIG: Sandra Borch mener partiledelsen har vært feige i EØS-saken. Hun nekter å gi seg, og håper på medhold under landsmøtet 5. til 7. april.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Unge Høyre politiker Paul Joakim Sandøy fra Molde.

EØS-TILHENGER: Paul Joakim Sandøy i Unge Høyre sier det kan skape kaos i Norges forhold til EØS dersom EØS-motstanderne vinner fram.

Foto: Birkeland / Birkeland
Statsminister Jens Stoltenberg

– EØS-avtalen er grunnlaget for denne regjeringen, og det kan det ikke være noe usikkerhet rundt, sa Stoltenberg til NRK i slutten av januar.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Dersom dette blir vedtatt, så betyr det at den garantien som de rødgrønne tidligere har gitt om at EØS-avtalen er fredet ikke lenger gjelder, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til NRK.no etter at det ble kjent at Senterungdommen og en rekke fylkeslag i Sp nekter å la debatten om EØS ligge.

Dermed blusser den rødgrønne EØS-kampen Arbeiderpartiet forsøkte å kvele opp igjen.

– Vi ønsker folkeavstemning om EØS-avtalen, og vi har allerede fått flere fylker med oss, og vi håper nå at hele landsmøtet kan støtte oss i dette kravet, sa Sandra Borch, leder i Senterungdommen, til NRK i helga.

Navarsete måtte gjøre retrett

Hun likte dårlig at Arbeiderpartiet med statsminister Jens Stoltenberg i spissen tidligere i vinter presset partiledelsen i Sp til å tone ned EØS-motstanden.

Etter at Senterpartiet først meldte at kampen mot EØS var blant deres viktigste valgkampsaker, måtte Liv Signe Navarsete gjøre retrett.

– Den politiske situasjonen gjør at det heller ikke i kommende periode er grunnlag for å si opp eller reforhandle avtalen, sa Navarsete i februar.

Hun og resten av ledelsen gikk også imot forslaget om en folkeavstemning.

Borch mener partiledelsen frykter Ap

Ute i partiet ulmer det. Mange mener partiledelsen er for servile overfor regjeringspartner Arbeiderpartiet.

– Jeg mener at partiet begynner å bli litt for redde for Arbeiderpartiet. Vi er nødt til å stå fast på vår politikk, og si at vi vil melde oss ut av EØS og ha en folkeavstemning om spørsmålet, sier Borch til NRK.

Hun mener EØS-avtalen er preget av et demokratisk underskudd, og at det er tull og tøys at det ikke finnes alternativer til dagens ordning.

«Senterpartiet mener det aller viktigste argumentet for å si opp EØS-avtalen er den overstyringen EU gjør i lokalsamfunnet. Vi får tredd ned over oss mange ulike lover og regler, og ikke minst idiotiske byråkratiske systemer som er med på å svekke folkestyret,» skriver Senterungdommen i resolusjonen der de ber moderpartiet gå inn for en folkeavstemning.

Senterpartiet ønsker en reell debatt om EØS-avtalen, en debatt vi mener Høyre og Arbeiderpartiet prøver å skue unna. Derfor vil vi la folket bestemme om vi skal være en del av EØS-avtalen eller om vi skal inngå en annen avtale som ivaretar norsk eksport og import av varer og tjenester.

Resolusjon fra Senterungdommen til landsmøtet

– Grasrota vil markere seg

Flertallet av fylkeslagene som har uttalt seg om saken er enige med ungdomspartiet.

Sp i Telemark, Hedmark, Troms, Finnmark og Aust-Agder støtter alle kravet om folkeavstemning om EØS, mens Sør-Trøndelag og Hordaland sier nei.

– Det er sånn at grasrota gjerne ønsker å markere seg overfor de andre partiene vi regjerer sammen med, sier lederen for Aust-Agder Sp, Oddbjørn Kylland.

Høyre: – Skaper usikkerhet

Ifølge Høyre blir det et rent kaos dersom Senterungdommen og de mest ivrige EØS-motstanderne vinner fram på landsmøtet i Loen 5. - 7. april.

– Da er alt åpent, og det er usikkert hvordan Norges forhold til EØS-avtalen skal være dersom de rødgrønne får nytt flertall ved valget 9. september, sier Sandøy.

Han understreker at alle de borgerlige partiene støtter opp om EØS, selv om Frp i Østfold nylig ba partiledelsen vurdere alternativer til avtalen.

– Det er en liten fløy i Frp som har lyst til å diskutere EØS-avtalen, men Frp har vært og er tydelige på at de legger EØS-avtalen til grunn, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget