Hopp til innhold

Dette er valgnatta på NRK

Når det siste valglokalet har stengt dørene kl. 21, braker det løs. Da får vi den første pekepinnen for hvor det politiske kompasset skal peke de neste fire årene. NRK dekker valget fram til det endelige resultatet er klart, på alle plattformer.

Vi følger opptellingen over hele landet minutt for minutt, direkte fra valgstudio i Oslo og fra partienes valgvaker. Programleder er Ingerid Stenvold.

Nedtelling til valgnatta på NRK

Allerede kl. 17.50 åpner valgsendingen på TV og nett, med oversikt over det som skal skje. Rett etter Dagsrevyen kl. 19.45 starter vi selve Valgstudio hvor programleder, gjester og kommentatorer er på plass.

Vi har også reportere ute på alle valgvakene til rikspartiene, og det vil komme direktereportasjer derfra hele kvelden.

I tillegg har mange av NRKs distriktskontorer egne sendinger på nett i kveld.

Full pakke på nett

NRKs resultatservice - NB: Testdata

NRKs resultatservice. Dette bildet vser testdata.

Foto: NRK
Ingerid Stenvold

Ingerid Stenvold leder valgnatta på NRK1.

Foto: Kim Erlandsen/NRK
Trine Eilertsen

Trine Eilertsen skal tegne opp det politiske bildet på NRK1.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / Scanpix
Tone Nordahl

Tone Nordahl loser deg gjennom valgnatta på P1.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Toril Aalberg

Professor Toril Aalberg kommenterer valget på P1.

Foto: NTNU
 Linn Sandberg Skarstein

Linn Sandberg Skarstein er prosjektleder for valget i NRK 2013.

Foto: NRK

Alt kan følges på både TV, radio og nett. Dersom du oppholder deg i utlandet kan det være greit å vite at sendingen i Nett-TV ikke er geoblokket, det vil si at den kan sees over hele kloden.

På nettet vil du få alle detaljer, og du kan gå inn på din kommune og følge opptellingen. Der finner du også oversikten over hvem som kommer på Stortinget fra ditt fylke, full mandatfordeling og historiske data.

Vi har også laget egne partisider som viser hvor partiene har sine bastioner og hvor de står svakest. Dette viser vi i norgeskart som er fargelagt med partifarge i ulike valører, etter hvor sterkt partiet står i hvert fylke.

I tillegg er tekst-tv oppdatert hele natta med med tabeller og oversikter. Se TTV side 170.

Åtte timers valgmaraton

Hovedprogramleder for sendingen er Ingerid Stensvold. Hun har med seg en hel tropp av utegående reportere og ikke minst teknisk personale.

I tillegg er NRKs egne kommentatorer Kyrre Nakkim og Trine Eilertsen klar til å tolke det som skjer. De har følge av valgforsker og professor Bernt Aardal fra Universitetet i Oslo som kan sette det hele inn i en historisk sammenheng og trekke opp de lange linjene.

Dette er valgvakene vi dekker:

  • Arbeiderpartiet – Folkets Hus på Youngstorget
  • SV–Rockefeller, Torgg.
  • Høyre–SAS-hotellet, Holbergs g.
  • Fremskrittspartiet–Ballroom, Nedre Vollg.
  • Kristelig Folkeparti–Posthallen, Prinsensgt.
  • Senterpartiet–Kantinen på partihovedkvarteret i Akersgata
  • Venstre–Det Norske Teatret, sentrum
  • Rødt–Parkteatret, Grünerløkka
  • Miljøpartiet De Grønne–Månefisken, Grünerløkka

NRK har mobilt sendeutstyr på alle valgvakene. På de største står det egne sendebusser utenfor, og kabler er trukket inn. På hvert sted er det team som består av teknisk personale og reportere for både nett, radio og TV.

På de mindre valgvakene er vi også til stede med reportere som vil følge utviklingen, fortelle om stemningen og intervjue folk på direkten.

NRK 'Alltid Valg' på lufta

P1 startet sin valgdekning kl. 20, og sendingen varer til resultatet er klart, ventelig i ett-totida.

Programleder på radio er Tone Norddahl som til vanlig er å høre i Dagsnytt/Alltid Nyheter-studio. Dette er hennes første valgnatt på direkten. I studio har hun med seg valgforsker og professor Toril Aalberg og NRKs egen kommentator Bjørn Bø.

– Inn i sendinga kommer det direkterapporter fra alle valgvakene i Oslo og fra de ulike landsdelene. Det er egne reportere for radio, så det blir en noe annen miks enn det du får høre på TV, sier Nordahl.

– Målet er å favne alle dem som ikke følger TV-sendinga, f.eks. deg som jobber natt, sitter i bil, eller sysler med andre ting. Jeg er veldig spent og gleder meg, og tror dette skal bli en hyggelig og informativ kveld. Og så skal jeg spille mye fin musikk, sier hun.

Vinnere og tapere utropes

Når resultatet tegner seg ganske tydelig, ca. kl. 23.30, kommer alle partilederne til Stortinget hvor det blir partilederdebatt fra Vandrehallen.

Tradisjonelt er dette tiden for at vinneren kan sole seg i glansen av blitslyset og takke for støtten. Taperne må bite i det sure eplet og innrømme nederlaget og at de «ikke har lyktes i å få fram budskapet». Denne debatten overfører vi direkte på alle plattformer.

Dagen derpå

Dagen etter valget er det klart for den store oppsummeringen, de store analysene, og alle detaljene. De får du i Nyhetsmorgen på P2 fra kl. 06, samt på alle NRKs distriktssendinger på P1. Samt selvsagt på nrk.no og tekst-TV.

Valggeneral i NRK er Linn Sandberg Skarstein. Hun holder i alle tråder, og styrer en stab på over 200 personer i kveld.

Totalt har valgprosjektet et budsjett på 14 millioner kroner, men i tillegg kommer alle de ordinære sendingene som i flere uker har vært spekket med valgstoff

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.