Ap-vedtak truer ikke SV-samarbeid

SV-leder Audun Lysbakken vil ikke avskrive et nytt regjeringssamarbeid med Ap selv om landsmøtet søndag vedtok konsekvensutredning for oljeboring i nord.

SV-leder Audun Lysbakken

– Dette er et veivalg og et verdivalg for Norge. Vi i SV setter miljøet og fisken først, kommenterer SV-leder Audun Lysbakken etter Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om konsekvensutredning i nord.

Foto: NRK

– Dette vedtaket endrer ingenting. Det viser at vi har en åpen uenighet mellom SV og Arbeiderpartiet om oljeboring i nord som rødgrønne velgere må ta stilling til, sier SV-leder Lysbakken før han legger til:

– Konsekvensutredning er første steg mot en åpning av disse områdene og det er SV helt imot.

– Hvis dere får fornyet tillit etter valget, blir dette rødgrønn politikk?

– SV har to ganger tidligere greid å vinne gjennom mot oljeinteressene og forsvart miljøet og fiskeriinteressene. Det har vi tenkt å gjøre en gang til. Dette er en veldig, veldig viktig sak for SV.

Regjeringssamarbeid

Aps landsmøte vedtat konsekvensutrening

Arbeiderpartiets landsmøte gikk søndag inn for konsekvensutredning for oljeboring i nord.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Er det aktuelt for dere å sitte i regjering med Arbeiderpartiet om dette blir politikken?

– Jeg innleder ikke forhandlinger med Arbeiderpartiet på TV før valget.

– Men du vil ikke svare på om dette er så viktig for SV at dere går ut av regjering dersom dere ikke får gjennomslag?

– Jeg har tenkt å vinne gjennom med den saken. Derfor går jeg ikke inn i en diskusjon om hva som skjer dersom vi ikke får det til, svarer Lysbakken.

– Argumentene er styrket

Av de 298 stemmeberettigete i Ap-salen stemte 104 mot og 194 for konsekvensutredning.

– Det store mindretallet på Aps landsmøte og den sterke støtten vi nå opplever hos kystbefolkningen, viser at våre argumenter er styrket, kommenterer Lysbakken optimistisk.

I vedtaket fra Ap-landsmøtet heter det blant annet:

«Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015»

– Nå skal vi bygge en bred folkebevegelse. Hver gang jeg er oppe i Lofoton-Vesterålen-området nå, så merker jeg at vi har økt støtte. Fiskerne er imot, kystbefolkningen mobiliserer imot. De er opptatt av å se potensialet i andre nye næringer for framtida, og miljøargumentene er sterke, sier Lysbakken.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget