– Usikker på om jeg vil lese boka

Sp-nestleder Ola Borten Moe vet ikke om han vil lese den uautoriserte biografien om ham som kommer ut i dag, og vil ikke kalle Sp-lederen sin venn.

Ola Borten Moe

To dager før SPs landsmøte utgis en uautorisert biografi om Sp-nestleder Ola Borten Moe. I boka beskrives Borten Moe mest av alt som en maktperson som er opptatt av posisjoner.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moens uautoriserte biografi om Ola Borten Moe har skapt kraftig debatt allerede før den er i salg. Boka beskriver en Sp-nestleder som mest av alt er opptatt av makt.

Men hovedpersonen selv har hverken lest eller var sikker på om han ville lese boka, da han onsdag morgen gjestet Politisk kvarter.

– Jeg har ikke lest den og det er en uautorisert bok som jeg ikke har bidratt til, og som ennå ikke er utgitt. Den har jeg ingen kommentar til, sier Borten Moe.

I boka, som i stor grad er basert på anonyme kilder, beskrives Sp-nestlederen som en partyprins som mest av alt drives av ønsket om makt og ønsket om posisjoner.

LES OGSÅ: Forfatter skriver om møte med naken Borten Moe på nachspiel

– Vanskelig å forholde seg til noe man ikke har lest

Sp-nestlederen sier at han er usikker på om han vil lese boka.

– Det kommer mange påstander mot deg i boka, blant annet om at du skal være et maktmenneske. Hvorfor vil du ikke kommentere dette?

– Boka legges først frem om to timer, og det er umulig å kommentere et produkt man ikke har lest, og dermed vanskelig å forholde seg til, sier Borten Moe.

Borten Moe avviser ikke at han er et maktmenneske, slik Skarsbø Moen skriver i biografien.

LES OGSÅ: – Borten Moes drivkraft er først og fremst et ønske om å oppnå makt

– Jeg har i hvert fall et engasjement for politikk og samfunnsutvikling, og det tror jeg ikke er noe som trekker ned i rollen jeg nå har som nestleder i partiet og statsråd, det at man vil noe, sier han.

Vil ikke kalle Navarsete en venn

I biografien forteller Skarsbø Moen om Borten Moes vei fra gårdsdrift og lokalpolitikk, til å bli Senterpartiets kronprins. Hun skriver også utfyllende om konflikten mellom Borten Moe og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Blant annet går Skarsbø Moen langt i å hevde at Borten Moe og Vigdenes arbeidet i kulissene da konflikten mellom Navarsete og Senterungdommens leder Sandra Borch stormet som verst.

På landsmøtet som starter om to dager, skal hele partiledelsen gjenvelges.

På direkte spørsmål om han anser Liv Signe Navarsete som en venn, svarer Borten Moe slik:

– Nei, jeg vil si at vi at jeg har et godt og avklart forhold til Liv Signe Navarsete. Vi snakker godt sammen og vi leder partiet godt i lag.

– Et forretningsmessig forhold altså?

– Et godt og avklart forhold, gjentar Borten Moe.

Sp-nestlederen mener at han og Navarsete utfyller hverandre på en god måte og at de fremover skal arbeide sammen for å sikre Sp et best mulig valgresultat.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget