Hopp til innhold

Spenningen er langt fra over i Nydalen

Under ett døgn før de borgerlige partilederne skal møte sine egne for å få ja eller nei til regjeringsdeltakelse, er fortsatt mange saker ikke avgjort.

Erna Solberg forlater Nydalen tirsdag kveld

ERNAS DRØM: Høyre-leder Erna Solberg har som mål at alle fire borgerlige partier skal være med i regjering. I dag skal partigruppene ta stilling til om de vil være med videre eller ikke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det bekrefter kilder nær sonderingene i Nydalen overfor NRK tirsdag kveld.

I går satt partilederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre samlet i nærmere tolv timer.

– Vi har kommet langt, men vi er fortsatt ikke i mål, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK da hun forlot hotellet i 21-tiden.

I over en uke har hun og de andre partilederne lagt vekt på at det er helheten, ikke enkeltsaker, som teller når de avgjør om de skal i regjering eller ikke. Mantraet til pressen har vært at «ingenting er klart før alt er klart».

Flere kilder NRK har snakket med sier at den berømte helheten ennå ikke har åpenbart seg for partilederne. Det er særlig økonomiske spørsmål de skal forsøke å finne svar på når de samles til et formiddagsmøte onsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Magnus Takvam kommenterer regjeringssonderingene

Se NRKs politiske kommentator Magnus Takvam kommentere.

Forventer klare råd fra ledelsen

I ettermiddag skal partigruppene for første gang få innblikk i hva partilederne har kommet fram til under regjeringssonderingene.

Partiorganisasjonene i KrF og Venstre ønsker at ledelsen kommer med et klart og begrunnet råd om hvilken beslutning partiene skal fatte onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Trine Skei Grande sier hun har med seg både spørsmål og råd til Venstre etter tirsdagens regjeringssonderinger i Nydalen

NETT-TV: – Vi skal holde på i morgen også, sa Trine Skei Grande til NRK da hun forlot hotellet i Nydalen tirsdag kveld.

Det er nemlig de ulike partiorganene – og ikke de som har deltatt i samtalene i Nydalen – som formelt avgjør veien videre.

– Partiet er søkende, vi ønsker å høre hva Trine mener. Det rådet hun gir vil nok bli fulgt. Svært lite om noe, tyder på noe annet, sier en kilde i Venstre.

– Selv om Hareide gir et råd, er hans lederstil så inkluderende at ingen i partiet vil føle at det låser debatten, sier en KrF-politiker.

Hareide sier tirsdag kveld at han har en «god anelse» om hva han skal si til partiet sitt under møtet med landsstyret klokken 15.

– Jeg har i hvert fall godt nok grunnlag til å stille et spørsmål til partiet mitt. Jeg har både noen råd og spørsmål til dem, sier Skei Grande som møter stortingsgruppen klokken 14 og landsstyret klokken 17.

Sonderingene kan trekke ut

I går morges sa Venstre-lederen til NRK.no at det ikke er sikkert at hennes stortingsgruppe vil gi et klart ja eller nei til om partiet bør gå videre fra sonderinger til reelle forhandlinger om felles regjeringsplattform.

Etter møteslutt sent i går kveld ville ingen av NRKs kilder i KrF og Venstre si noe om partiene vil konkludere i dag, eller be om ytterligere sonderinger i Nydalen torsdag.

Det kan altså tenkes at partiene må gjenom én runde til med sonderinger i morgen, dersom partiene har krav eller ultimatum de ikke er fornøyd med etter første forankringsmøte i kveld.

Dersom det skjer må de borgerlige partilederne igjen forlenge avtalen med hotellet i Nydalen. Dagens Næringsliv skriver i dag at partiene egentlig hadde bestilt plass mandag til fredag forrige uke.

Men partilederne har hatt behov for konferanserommet i 2. etasje på Radisson Blu også lørdag, mandag, tirsdag og i dag.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Siv Jensen sier det fortsatt er et godt klima mellom de borgerlige partiene.

NETT-TV: Siv Jensen ville ikke si noe som helst til journalistene etter sonderingsslutt tirsdag.

Selv om sonderingene har trukket ut, vet velgerne foreløpig lite om hvordan den nye regjeringen blir. Det eneste partilederne kan slå fast så langt er at Erna Solberg skal bli statsminister.

Dersom sentrumspartiene velger å stå utenfor, vil de likevel støtte opprettelsen av en borgerlig regjering med Høyre-lederen som øverste sjef.

KrF og Venstre gjør seg kostbare

KrF og Venstre har hele tiden sagt at det er «lite sannsynlig» at de går i regjering med Frp. Før valget lovet de likevel velgerne at de ville «snakke med alle» ved en borgerlig valgseier.

Så langt har de holdt de de lovet.

I åtte dager har de fire borgerlige partilederne, deres nestledere og nærmeste rådgivere deltatt i sonderinger.

Målet har vært å finne ut om de skal gå i regjering sammen.

Mens Høyre og Frp ønsker en flertallsregjering der alle fire partier er med, ønsker KrF og Venstre helst en sentrum-Høyre regjering uten Frp. Siden Frp gikk til valg på at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av, er det knyttet størst spenning til om KrF og Venstre velger regjeringsmakt med Frp og Høyre eller et liv i opposisjon til en blåblå regjering.

Høyre 48 mandater, Frp har 29, KrF har ti mens Venstre har ni.

En eventuell borgerlig flertallsregjering får 96 mandater til sammen mot de rødgrønnes 72.

Høyre vil gjerne ha sentrumspartiene med på laget for å danne en stabil flertallsregjering.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.