Politi viser frem våpen

Politisjefen i Slavjansk, Sergij Aljosjin, viser frem konfiskerte våpen på politistasjonen i byen 30. juni i år. Bare en liten del av våpnene som er på avveie i Ukraina blir konfiskert av politiet.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Krigen i øst gjør Ukraina til «våpensupermarked»

En brukt pistol koster under 200 kroner og en Kalasjnikov 3500. Krigen i Øst-Ukraina har ført til at millioner av illegale våpen er til salgs i Ukraina.

Andrij er en tidligere ukrainsk soldat som er blitt våpenhandler. Nyhetsbyrået Ap har møtt ham i Kiev der han tilbyr en Makarov-pistol til 1400 kroner. Etter litt pruting går han ned til 1000 kroner.

Han tilbyr også Kalasjnikov-geværer for rundt 3500 kroner, og sier at han kan skaffe tyngre våpen som bazookaer om har får litt tid på seg.

Pistol

Foto fra Ukrainas hemmelige tjenester av en pistol som ble funnet hos en illegal våpenhandler i Odessa 13. juli i år.

Foto: Ap

Han kjempet i Øst-Ukraina i over ett år som frivillig i en bataljon i en milits utgått fra den nasjonalistiske bevegelsen Høyre sektor.

Etter at frontene har satt seg øst i landet og kampene ikke lenger er like harde, har han trukket seg ut av militsen og lever nå av å selge våpen.

Våpnene kommer fra områdene i øst, der man kan få en brukt pistol for rundt 170 kroner.

– Men det er en lang og farlig vei fra øst, sier Andrij som forklaring på at prisene er langt høyere i Kiev.

Har med seg våpen i bagasjen

Historien til Andrij, som bare vil oppgi fornavnet sitt, er ikke uvanlig i Ukraina.

Hver uke finner politi og sikkerhetstjenesten våpenlagre med Kalasjnikover, sprengstoff og til å med bazookaer som kommer fra krigssonen øst i landet.

På bildet over viser politisjefen i Slavjansk, Sergij Aljosjin, frem konfiskerte våpen 30. juni i år.

Transportpolitiet fjerner nesten daglig passasjerer fra togene som har med seg våpen i bagasjen.

De fleste av dem er militære eller folk som har vært med i de frivillige militsene som kjemper på regjeringens side.

Høyre sektor-medlemmer i begravelse

Medlemmer av den nasjonalistiske bevegelsen Høyre sektor under en begravelse på Majdan i Kiev 14. juni i år for et av militsmedlemmene deres som var drept i kamper i Øst-Ukraina. Andrij kjempet med Høyre sektor i over ett år før han trakk ble illegal våpenselger.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Holder tallene hemmelige

Ukraina har blitt til et våpensupermarked. I Ukraina er et håndvåpen som skokrem i en skokremfabrikk.

Lederen for den ukrainske sammenslutningen av våpeneiere, Georgij Utsjaikin / Ap

Størrelsen på den ulovlige våpenhandelen er usikker fordi ukrainske myndigheter har hemmeligstemplet alle data om handelen.

Lederen for den ukrainske sammenslutningen av våpeneiere, Georgij Utsjaikin, anslår at det finnes så manges som fem millioner illegale håndvåpen i landet.

– Ukraina har blitt til et våpensupermarked. I Ukraina er et håndvåpen som skokrem i en skokremfabrikk, sier Utsjaikin.

Kommer fra proukrainske militser

Noen av våpnene som havner på det illegale markedet er blitt tatt fra prorussiske opprørere og stammer trolig fra Russland.

I juni i år konfiskerte den ukrainske sikkerhetstjenesten mer en 200 bazookaer, 3000 granater og to flammekastere som ikke er av typer som Ukraina har i sitt forsvar.

Hoveddelen av våpnene som selges på svartebørs stammer imidlertid fra det ukrainske militæret eller fra de rundt 40 frivillige militsbataljonene som kjemper på ukrainsk side, men utenfor den militære kommandostrukturen.

Ap har snakket med en av soldatene som ble kalt inn i militæret da kampene brøt ut. I frykt for å bli straffeforfulgt vil han ikke oppgi navnet sitt, men kaller seg «Dmytro».

Han forteller at han ikke fikk lønn den første tiden, men bare utdelt mat. Når det samtidig flommet med våpen i området ble de en enkel vei til penger.

– Alle som var blitt mobilisert tok med seg to eller tre våpen hjem. For familien min var det som hard valuta, forteller «Dmytro».

Det ukrainske militæret er nå mer profesjonelt og «Dmytro» har underskrevet en kontrakt som gir ham en månedslønn på drøyt 2700 kroner, en relativt brukbar lønn etter ukrainske forhold.

Ukrainske offiserer ser på våpen

Ukrainske offiserer ser på nyproduserte våpen ved en skytebane utenfor Kiev. Ukraina har en betydelig produksjon av både lette og tyngre våpen og er blant verdens ti største våpeneksportører.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Økning i kriminaliteten

Etter år med nærmeste lovløse tilstander i Ukraina på 1990-tallet, hadde kriminaliteten gått kraftig ned i årene frem mot 2014.

Nå har konflikten øst i landet og de mange våpnene ført til at kraftig økning igjen.

Prorussiske opprørere i Donetsk

To prorussiske opprørere på flyplassen i Donetsk tidligere i år. Krigen i Øst-Ukraina har ført til at våpen florerer i regionen.

Foto: ALEKSEY FILIPPOV / Afp

I hovedstaden Kiev økte kriminaliteten med 20 prosent på bare ett år, fra 2014 til 2015, skriver det amerikanske utenriksdepartementet.

Når det gjelder forbrytelser der skytevåpen er brukt er tallene enda verre med mer enn en dobling på to år. Politiet sier at 70 prosent av våpnene som brukes i forbrytelser stammer fra krigssonen i øst.

Det eneste skytevåpenet det er lov å kjøpe og selge i Ukraina er jaktrifler, og det er strengt regulert. I tillegg kan vaktselskaper få lisens til at deres vakter kan bevæpne seg.

Nå vil Georgij Utsjaikin fra våpeneierforeningen endre lovene slik at blir lov å eie Kalasjnikover og andre håndvåpen. Han tror at det vil føre til et mer regulert marked og bidra til å redusere kriminaliteten.

Smugler ut våpen

I tillegg til at de mange våpnene fører til mer kriminalitet i Ukraina, er det frykt for at våpen skal smugles vestover i Europa.

Polen, Romania, Slovakia og Ungarn er alle EU- og Schengen-land som deler grense med Ukraina.

Ukrainske grensevakter sier at de hver måned stopper flere forsøk på våpensmugling.

I juni ble en tysker pågrepet da han prøvde å ta seg inn i Romania med håndvåpen og ammunisjon.

På grensen til Slovakia ble en ukrainsk grensevakt skutt og såret av smuglere da han oppdaget håndvåpen.

Utsjaikin fra våpeneierforeningen sier at våpnene blir smuglet inn i Europa langs de samme rutene som brukes til å smugle sigaretter.

Han anklager grensevakter for å berike seg på handelen og la kjøretøyer slippe gjennom uten inspeksjon, noe den ukrainske sikkerhetstjenesten benekter.

Ukrainsk sikkerhetstjeneste har offentliggjort overvåkningsbilder av en franskmann som skal ha planlagt 15 terrorangrep i Frankrike under fotball-EM.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten publiserte 6. juni bilder av pågripelsen av en franskmann som hadde kjøpt store mengder våpen og sprengstoff.

Kan brukes til terror

En av bekymringene er at den ukontrollerte mengden våpen vil kunne brukes til terrorangrep i Europa.

Våpen og sprengstoff

Den ukrainske sikkerhetstjenesten viste i juni frem store mengder sprengstoff som de hadde konfiskert og som skal ha vært planlagt brukt til terrorangrep under fotball-EM.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Så langt har landene i det tidligere Jugoslavia vært hovedkilden for våpen til terrorister.

Krigene fra 1991 til 1995 i forbindelse med oppløsningen av det tidligere Jugoslavia førte til at regionen flommet over av våpen.

Blant annet hadde mennene bak terrorangrepene i Paris i januar i fjor våpen som etter alt å dømme stammet fra det tidligere Jugoslavia.

Nå er det kommet eksempler på at terroristene kan ha begynt å bruke Ukraina som våpenkilde i stedet.

Før sommeren ble en franskmann arrestert etter at den ukrainske sikkerhetstjenesten hadde overvåket ham i flere måneder.

De hadde fulgt ham mens han kjøpte fem Kalasjnikover, to bazookaer, 125 kilo sprengstoff, 100 detonatorer og andre våpen.

Våpnene og sprengstoffet skulle ifølge sikkerhetstjenesten brukes til en serie terrorangrep før og under sommerens fotball-EM.

Krigen i Øst-Ukraina har i løpet av drøyt to år krevd nesten 10.000 menneskeliv. Nå blir tegnene klarere og klarere på at den – slik kriger gjerne gjør – får konsekvenser langt utenfor selve krigssonen.