Hopp til innhold

Krigen trappes opp i Øst-Ukraina

Den «glemte krigen» i Øst-Ukraina har blusset opp denne uken og området opplevd sine blodigste dager så langt i år.

Ukrainske soldater på patrulje

Ukrainske soldater på patrulje nær Donetsk i fjor høst. Interessen for krigen i Øst-Ukraina er blitt langt mindre blant internasjonale fotografer det siste halvåret, og det er vanskeligere enn før å få tak i bilder fra slagmarken.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Kvinne gråter over kiste

Sergij Baula var en av sju ukrainske soldater som ble drept i Øst-Ukraina tirsdag. To dager senere var kisten hans sentral under en stor seremoni på Majdan i Kiev.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

– Fem regjeringssoldater og to opprørere er drept i kamper mellom regjeringsstyrker og pro-russiske separatister i Øst-Ukraina i dag, sier talsmann for den ukrainske hæren, Oleksandr Motuzyanyk.

I tillegg er fire ukrainske soldater blitt såret i dagens kamper. Det er de nest verste tapstallene for én enkelt dag for den ukrainske hæren.

Sist tirsdag, 24. mai, ble sju ukrainske regjeringssoldater drept i områdene rundt de pro-russiske separatistenes «hovedstad» Donetsk.

– Situasjonen er blitt kraftig forverret, sier Andrij Lysenko, også han talsmann for det ukrainske militæret.

Til sammen skal de pro-russiske opprørerne har innledet 30 angrep på ukrainske stillinger.

Kampene skal være verst rundt landsbyene Avdiivka og Opytnen, nordvest for Donetsk.

Se kart nederst i saken.

Hardeste kamper siden august

I teorien skal våpenhvilen som ble inngått i februar fortsatt gjelde, men kampene i Øst-Ukraina denne uken er de verste siden august i fjor.

Kampene skjer til tross for at den ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko onsdag ble byttet med to russiske soldater i en fangeutveksling.

Etter fangeutvekslingen uttrykte flere observatører håp om at den skulle føre til mindre spenninger mellom Ukraina og Russland, skriver AFP.

Nesten 10.000 mennesker anslås å ha blitt drept siden kampene i Øst-Ukraina brøt ut i april 2014.

Stridsvogn i Donetsk

Pro-russiske opprørere viste frem sine nyeste stridsvogner da de holdt parade gjennom Donetsk i Øst-Ukraina 9. mai.

Foto: ALEKSEY FILIPPOV / AFP

OSSE beskutt

Lørdag ble det kjent at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var blitt beskutt og en overvåkingsdrone skutt ned i Øst-Ukraina.

Dronen ble skutt ned mens den dokumenterte tyngre våpen nær russiskstøttede opprørere ved byen Horlivka. Ingen kom til skade da OSSE-observatørene ble beskutt.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, som for tiden er formann for OSSE, reagerer kraftig på de to episodene.

– Slike angrep mot det sivile, ubevæpnede observatøroppdraget i Ukraina er fullstendig uakseptable. De føyer seg inn i rekken av alvorlige hindre for oppdraget, og undergraver vår felles innsats for å opprettholde og sikre våpenhvilen, sier Steinmeier i en uttalelse.

Lokalkart Ukraina

SISTE NYTT

Siste nytt

Voldsomme russiske angrep dreper sivile i Ukraina

Ukraina utsettes for kraftige angrep mens landets president Volodymyr Zelenskyj besøker fronten ved byen Bakhmut.