Mistenkt for å ha planlagt 15 terrorangrep under fotball-EM

Sikkerhetstjenesten i Ukraina har arrestert en fransk statsborger mistenkt for å ha planlagt 15 terrorangrep i forbindelse med fotball-EM i Frankrike. Mannen skal ha vært i besittelse av 125 kilo TNT.

Ukrainsk sikkerhetstjeneste har offentliggjort overvåkningsbilder av en franskmann som skal ha planlagt 15 terrorangrep i Frankrike under fotball-EM.

ARRESTERT: Den ukrainske sikkerhetstjenesten har offentliggjort video som viser pågripelsen av franskmannen.

Mannen ble arrestert i slutten av mai, vest i Ukraina, da han var på vei til å krysse grensen inn i EU, ifølge den ukrainske sikkerhetstjenesten.

I bilen hadde han eksplosiver, utløsermekanismer, panservernvåpen, fem kalasjnikover, 20 balaklavaer og flere enn 5000 skudd.

– Myndighetene har lyktes i å forhindre 15 terrorangrep som var planlagt dagen før og under fotballmesterskapet, sier Vassil Gritsak, sjefen for den ukrainske sikkerhetstjenesten.

De skal ha overvåket mannen siden desember, og lot ham kjøpe fem maskingevær, 125 kilo TNT, utløsermekanismer og andre våpen.

Kritisk til masseinnvandring

Ifølge sikkerhetstjenesten er mannen en ultranasjonalist.

– Han hadde planer om å sprenge en moské, en synagoge, skattekontorer, politipatruljer og en rekke andre mål rundt om i Frankrike, sier Gritsak.

Andre mål skal ha vært broer, jernbanestrekninger og annen infrastruktur.

Ifølge TV-kanalen M6 er mannen er 25-åring fra Lorraine. Ifølge regionavisen L'Est Republicain er mannen kritisk til den franske regjeringen, han mener den er for vennlig innstilt overfor islam.

– Franskmannen snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og han snakket også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Gritsak.

Medskyldige?

Ukrainsk politi leter etter medsammensvorne, melder franske medier.

Lørdag meldte Reuters at en franskmann som er mistenkt for å planlegge et angrep i hjemlandet, er pågrepet i Ukraina. Det er ikke klart hvorvidt det dreier seg om samme person.

Tirsdag advarte USA mot nye angrep i Europa, og sa at Europamesterskapet i fotball i Frankrike kan være et terrormål. Også Frankrikes president François Hollande har påpekt at det finnes en terrortrussel mot fotball-EM.

– Dessverre vil trusselen vare lenge. Derfor må vi gjøre alt for at mesterskapet skal bli vellykket, sier presidenten søndag i et intervju med France Inter.

Franske myndigheter har utplassert 90.000 ekstra mann under fotballmesterskapet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Prins Philip bisettes i «mystisk» kiste

Når prins Philip bisettes lørdag ettermiddag, er alt kjent til minste detalj. Bortsett fra ett mysterium.