Tror terrorvåpnene stammer fra Balkan

Mennene som sto bak terrorangrepene i Frankrike tidligere i måneden fikk våpen som etter alt å dømme stammet fra det tidligere Jugoslavia.

Amedy Coulibaly med våpen

Amedy Coulibaly på videoen der han forklarer terrorangrepene han gjennomførte i Paris. Til høyre et av våpnene som han brukte, våpen som etter alt å dømme stammer fra det tidligere Jugoslavia.

Foto: AFP

Da de ble drept av fransk politi hadde brødrene Said og Chérif Kouachi og Amedy Coulibaly et større våpenlager.

Våpensamlingen besto blant annet av tre Kalasjnikover, sovjetiskproduserte Tokarev-pistoler, en tsjekkiskprodusert Skorpion-maskinpistol og en ladet bazooka.

I tillegg hadde de røykgranater og en større mengde ammunisjon av typen 7,62 millimeter.

Statsadvokaten som leder etterforskningen, François Milins, kaller våpensamlingen «eksepsjonelt uvanlig».

Engelske The Telegraph har sett nærmere på hvor våpnene kommer fra og hvordan de tre mennene har skaffet seg dem.

Avisens journalister har snakket med politi og våpeneksperter både i Frankrike og ellers i Europa.

Ammunisjon fra Bosnia

Kilder i den bosniske hovedstaden Sarajevo sier til Telegraph at ammunisjonen som ble brukt i angrepet mot Charlie Hebdo 7. januar stammer fra Bosnia.

Ifølge den bosniske viseforsvarsministeren Zivko Marjanac ble ammunisjonen produsert i 1986 av Ingman Company i byen Konjic sør for Sarajevo.

Selskapet er en av verdens fem største ammunisjonsprodusenter og leverer ammunisjon til over 30 land. Blant annet har selskapet en kontrakt med USA om leveranser til amerikanske styrker i Asia.

I Bosnia er store mengder ammunisjon fortsatt lagret rundt om i landet, ofte uten å være skikkelig sikret. Senest i fjor ble deler til 600 artillerigranater stjålet fra militærbasen Krcmarice, nær Banja Luka.

– Det er korrupsjon rundt de væpnende styrkene i Bosnia-Hercegovina, og Krcmarice var ikke det første tilfellet av tyveri, sier Marjanec.

Selv om viseforsvarsminister Zivko Marjanac sier at ammunisjonen stammer fra Bosnia, viser han til at det er nesten 30 år siden den ble produsert.

Den gangen var Bosnia en del av det tidligere Jugoslavia, før borgerkrigene på 1990-tallet som kastet landet ut i kaos. Han mener det er umulig å trekke noen sikre konklusjoner om hvordan ammunisjonen kom seg fra Bosnia til Frankrike.

– Hvordan ammunisjonen kom til Frankrike er ikke kjent, men den ble definitivt produsert i Bosnia. Vi har hatt en krig her. Hvert eneste hus har 20 kuler gjemt bort et eller annet sted, sier den bosniske viseforsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjerningspersonene etter angrepet på Charlie Hebdo-redaksjonene

Filmen som ble tatt av Said og Chérif Kouachi utenfor 'Charlie Hebdo' viser tydelig at der var bevæpnet med Kalasjnikover.

Foto: Ap

Stammer fra Balkan

De aller fleste eksperter på internasjonal våpentrafikk er enige om at våpnene som ble brukt i terrorangrepene i Frankrike nesten helt sikkert kom fra Balkan, nærmere bestemt landene i det tidligere Jugoslavia.

Osama bin Laden

Osama bin Laden med en Kalasjnikov ved sin side på et bilde fra 2001. Kalasjnikoven av typen AKS-74 skal ha fått tilnavnet 'en Osama' blant ekstreme islamister.

Foto: Hamid Mir/Editor/Ausaf/Newspaper for Daily Daw / Reuters

– Selv om man noen ganger finner disse våpnene i bruk i Syria og Irak, er de ikke typiske for våpnene som brukes i disse områdene, skriver en anonym forsvarsekspert på nettstedet Secret Difa3.

Han legger til at de enda sjeldnere er en del av våpenleveransene fra landene ved Persiabukta til opprørerne i Syria, våpen som noen ganger ender opp blant ekstreme islamister i Jemen, Pakistan, Afghanistan og Sahel-landene i Afrika.

– Disse våpnene er mye mer like de som selges i Europa, skriver eksperten.

En av dem som arbeider for å begrense spredningen og det ulovlige salget av håndvåpen og andre lettere våpensystemer er Ivan Zverzhanovski.

Han arbeider for FN-organisasjonen SEESAC, som står for The South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons, på Balkan der han koordinerer arbeidet til EU og nasjonale regjeringer.

Han sier at krigene fra 1991 til 1995 i forbindelse med oppløsningen av det tidligere Jugoslavia førte til at regionen flommet over av våpen.

– Balkan er en stor kilde av våpen til Europa. Og i nesten 100 prosent av tilfellene handler det om våpen som er lovlig produsert, og så falt i feil hender, sier Ivan Zverzhanovski.

Han anslår at det i dag er 1,1 millioner håndvåpen bare i Bosnia, inkludert både lovlige og illegale våpen. Av disse anslår han at rundt 750.000 er illegale, noe som betyr at i gjennomsnittet har hver femte innbygger i Bosnia et illegalt våpen.

– Den store utbredelsen av illegale eller uregistrerte håndvåpen representerer en betydelig trussel mot offentlig sikkerhet, noe som også viser seg i statistikken over forbrytelser som blir begått med disse våpnene og økningen i aktivitet knyttet til alvorlig og organiserte forbrytelser, skriver SEESAC i en rapport.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terrormistenkte i Paris

Amedy Coulibaly (t.h.) ble drept av fransk politi etter å ha tatt flere gisler i en jødisk butikk. Hans kjæreste Hayat Boumeddiene (t.v.) er fortsatt på frifot og mistenkes for å ha hjulpet Coulibaly med å skaffe seg våpen.

Foto: - / Afp

Tsjekkoslovakia og Sovjetunionen

Mens ammunisjonen som ble brukt i terrorangrepet mot Charlie Hebdo ble produsert i det tidligere Jugoslavia, hadde andre av terroristenes våpen sitt opphav i andre stater som ikke lenger eksisterer.

Amedy Coulibaly, terroristen som drepte fire gisler på at jødisk supermarked, hadde en maskinpistol av typen Skorpion.

Skorpion var en maskinpistoltype som ble produsert i det daværende Tsjekkoslovakia fra 1961 til produksjonen ble stoppet i 1979.

Selv om produksjonen av Skorpion-maskinpistolen ble stoppet for over 35 år siden, finnes det i store mengder rundt om på Balkan der de er populære blant kriminelle grupperinger.

Også i Vest-Europa har Skorpionen fått innpass; i juli 2013 slo politiet i franske Marseille til mot en mafia-liknende gruppe og konfiskerte 14 Skorpioner.

Maskinpistol

Skorpion maskinpistol av typen som Amedy Coulibaly hadde.

Foto: Wikimedia Commons

Minst like vanlig som Skorpionen er Tokarev-pistolene, som også var i arsenalet til Amedy Coulibaly.

Opp mot to millioner Tokarev-pistoler ble produsert i Sovjetunionen mellom 1930 og 1952.

– De blir ofte brukt av kriminelle organisasjoner på Balkan. De produseres ikke lenger, men er kan være billigere og lettere å få tak i enn moderne våpen. Og, som vi har sett, de kan dessverre fortsatt brukes med kraftig virkning, sier Ivan Zverzhanovski fra SEESAC.

Mens Skorpionen og Tokarevene er vanlige våpen på Balkan, er Kalasjnikovene av typen AKS-74 noe mer uvanlige i det tidligere Jugoslavia, der AK-47-modellen av Kalasjnikov er mer vanlig.

– Den er ikke produsert av noe land i Jugoslavia, så den er sannsynligvis produsert i Bulgaria eller Romania, sier Zverzhanovski.

Fra Belgia

I forrige uke meldte en belgisk våpenhandler seg for politiet og sa at han hadde solgt noen av våpnene til terroristene.

Neetin Karasular er en kjent skikkelse i den belgiske underverdenen. Han skal både ha solgt en Skorpion-maskinpistol til Amedy Coulibaly, og to Kalasjnikov-geværer og en granatkaster til Said og Chérif Kouachi.

Ifølge den belgiske avisen La Libre ble det blant annet også funnet papirer som viste at våpenhandleren hadde forsynte Coulibaly med tokarevpistolen han benyttet da han stormet den jødiske matbutikken.

Selv om det ser ut til at noen av våpnene som ble brukt i terrorangrepene i Paris har kommet via Belgia, ser fransk politi nå spesielt på smuglerveiene fra det tidligere Jugoslavia.

Unge menn i forstedene til franske storbyer sier til The Telegraph at «du kan få hva du vil her», og når de blir spurt hvor våpnene kommer fra, rister de på skuldrene og sier «Balkan».

Terrorangrepene har ført til at franskmenn flest nå vet det som de unge i de fattige muslimske bydelene lenge har visst: Våpen er lett å få tak i og de kommer fra Balkan.

SISTE NYTT

Siste nytt