– Jeg så vennene mine smelte

Den unge mannen viser frem brannskadene på hodet og armene. Abdullah forteller hva som skjer med en menneskekropp som tar fyr. De blodige bandasjene og den avkappete foten forteller at livet hans aldri mer blir det samme.

De var elleve bønder på vei fra byen Ahid til markedet i Hiran, i Hajjah-provinsen nordvest i Jemen. Abdullah, en ung mann i 20-årene, var en av dem. De kjørte en bil med lasteplan og flere av bøndene satt bak der. Stemningen var god. De snakket sammen, spøkte og tøyset. Så kom smellet.

– Jeg så flammer. Kroppen min ble brent, håret mitt, hodet mitt, deler av armen og deler av benet. Jeg så hvordan vennene mine smeltet. Kroppsdelene smeltet. En menneskekropp kan brenne akkurat som olje, forteller Abdullah.

Raketten rammet dem nådeløst. Sannsynligvis trodde kampflypiloten de var islamistiske militskrigere på vei til fronten, men denne gangen tok han feil.

YEMEN-CONFLICT

En utbrent bil etter et rakettangrep i Saada-provinsen. Om denne bilen ble kjørt av opprøre eller sivile er uklart.

Foto: STRINGER / AFP

Flere FN-rapporter slår fast at saudiske flyangrep rammer både sivile og militære mål i Jemen.

Angrepet på de elleve bøndene skjedde i begynnelsen av desember 2016. Abdullah fikk besøk av britiske journalister fra BBC på sykehuset. Han fortalte om det som skjedde.

I det ene øyeblikket var han og noen andre bønder på vei til markedet, i det neste var livet ødelagt. Venner var drept, han selv invalidisert.

Hver dag blir barn drept

Meritxell Relano fra FNs barnefond Unicef står ved siden av en seng på Altawrah-sykehuset i Jemens hovedstad, Sanaa. Hun er sammen med en lege, de diskuterer tilstanden til et lite barn som ligger inntullet i et teppe. Samtalen er lavmælt, men det er åpenbart at situasjonen for barnet er kritisk. Relano rister litt på hodet og ser ned i gulvet når de går derfra.

– Her er en hel generasjon barn født inn i krig, og aldri opplevd en tilværelse uten vold og død. Barna i Jemen lider og betaler prisen for en krig de ikke skal bære ansvaret for. Når viktige samfunnsfunksjoner kollapser rammes barna av underernæring og sykdommer. De som overlever kommer til å bære med seg psykiske og fysiske arr for resten av livet, sier Meritxell Relano fra Unicef.

YEMEN-FIGHTING/

Et ukjent barn i sorg etter at faren ble drept i et bombeangrep mot Sanaa.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Det er ikke bare krigsskadene som tar livet av de små. Hver tiende minutt dør et barn av sykdommer som kolera, difteri og diare.

11 millioner barn i krise

Relano er selv lege og Unicefs representant i Jemen. Hun forteller at 2017 var det verste året for barna i landet siden krigsutbruddet i mars 2015.

– Jemen er det verste stedet å være for barn akkurat nå. Mer enn 5000 barn har mistet livet som en følge av krigshandlingene. Flere enn 2000 barn har blitt rekruttert som soldater. Mange av dem er traumatisert og trenger behandling. Barna lider virkelig i denne krigen, forteller Relano.

Ungene får ikke rent vann eller nok mat. De befinner seg kontinuerlig i en krigssone. I tillegg utsettes de for vold, fattigdom og omsorgssvikt.

Sammen med noen sykepleiere går Meritxell Relano fra seng til seng på barneavdelingen. Pasientene er alle kritisk syke eller skadet. Legene snakker lavt sammen, sjekker måleinstrumenter og tar prøver. En liten jente får en sprøyte, men gråter ikke slik det er normalt at barn gjør når de får et sprøytestikk. Hun har ikke krefter til det.

Driften ved dette sykehuset fungerer fortsatt, men situasjonen for helsesektoren i Jemen er alvorlig. Mindre enn halvparten av landets helseklinikker er operative. Ifølge Unicef, har mer enn 80 prosent av alle barn i Jemen behov for akutt nødhjelp, bistand eller humanitære ressurser.

Det betyr at 11 millioner barn trenger hjelp for å overleve. For 400 000 av dem er situasjonen kritisk. FN vurderer nå situasjonen i Jemen som verdens største humanitære katastrofe.

Verneverdig by i ruiner

Hovedstaden Sanaa er en av verdens eldste byer, enkelte kvartaler i gamlebyen er mer enn 2500 år gamle. Etter to år med massive flyangrep fra den saudiarabiske koalisjonen er deler av byen ødelagt. Stolte, gamle og ærverdige bygninger er bombet i stykker. De mørke vinduene forteller at ingen bor der lengre. I mange av bygårdene er det store hull i veggene etter rakettnedslag.

YEMEN-SECURITY/

Sanaa er i ruiner.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

Få utenfra kommer inn til byen, kun noen hjelpearbeidere og journalister. De møter forpinte mennesker som lider i en krig de ikke kan rømme fra.

– Død og ødeleggelse er det første som møter deg når du kommer til Sanaa, forteller Hisham Abdullah til Al Jazeera.

Den 27-årige tobarnsfaren forteller at livet i byen er blitt farlig. De saudiarabiske flyene er en konstant trussel mot Sanaas innbyggere.

– Du kan ligge sovende hjemme i sengen, være på vei for å handle i butikken eller spille fotball med barna. Når som helst kan et saudiarabisk flyangrep drepe deg. Selv ikke hundene tør gå i gatene, sier Abdullah.

Etter tusenvis av flyangrep fra den saudiledete koalisjonen har mange som kan dra ut fra byen kommet seg unna. Hele kvartaler ligger øde. Hisham Abdullah mener at Sanaa mest av alt minner om en filmkulisse, en spøkelsesby.

– Mange vil si at vi er gale som har valgt å bli, men hva skal vi gjøre, vi har ingen steder å dra.

På husveggene henger bilder av noen tenåringsgutter. De har tilhørt militsgruppene og er blitt drept i kamper med styrker fra koalisjonen. De hedres som martyrer.

En kvinne kledd i svart nikab sier til fjernsynskanalen Middle East Eye at alliansen har ødelagt alt med sine flyangrep. Hun kaller seg Um Amr og er ikke i tvil om hvem som har skylden.

– Det er våre fiender, saudierne og amerikanerne. Det er de som har ødelagt Jemen, sier hun.

Mener houthiene er en trussel

Militæroperasjonen har pågått i tre år og det rettes stadig kraftigere kritikk mot Saudi-Arabia og den jemenittiske eksilregjeringen de hevder å støtte. Fra FNs representanter i Jemen reises det spørsmål ved effekten av de massive luftangrepene og bakkeoperasjonene mot militsgruppen som pågår nord i landet.

SAUDI-YEMEN-CONFLICT

Saudi-Arabiske F-15 fly er ofte på vingene over Jemen.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Fra sitt hovedkvarter ved King Salman Air Base i Riyadh avviser den saudiledete alliansen kritikken. Koalisjonen består av styrker fra Kuwait, Bahrain, De forente arabiske emirater, Egypt, Jordan, Marokko, Sudan, Malaysia og Senegal.

Samarbeidet i alliansen har sine begrensninger og utfordringer. Partnerne har ulike allierte blant de mange militsgruppene og opprørerne inne i Jemen. Når de ulike grupperingene vender seg mot hverandre havner statene på hver sin side av konflikten.

Oberst Turki al-Maliki er offisiell talsperson for koalisjonen. Han forsvarer og forklarer krigsoperasjonene. Al-Maliki hevder at houthi-regimet støttes av Iran og utgjør en trussel mot befolkningen i Jemen og stabiliteten i hele regionen. Han kritiserer militsgruppenes bruk av barnesoldater ved frontstillingene og hevder at houthiene har enorme våpenlagre gjemt utenfor hovedstaden Sanaa. Koalisjonen har gått til krig for å bevare freden i denne delen av verden, sier al-Maliki

Koalisjonen viser også til at det gjennomføres omfattende rakettangrep fra Jemen mot områder sør i Saudi-Arabia. Det har også vært rettet rakettangrep mot hovedstaden Riyadh.

– Vi har beviser for at rakettene som kommer fra Jemen er produsert i Iran, sier al-Maliki til CNN.

Finnes det en løsning på krigen i Jemen? Så lenge partene i krigen ikke er villig til å gå i forhandlinger ser det ikke slik ut.

For folket i Jemen fortsetter det trøstesløse livet, kampen for å overleve og en tilværelse nærmest uten lyspunkter. De har kanskje et håp om at krigen en dag vil avsluttes. Foreløpig er det langt frem dit.

Ingen militær løsning

FN omtaler situasjonen i Jemen som verdens største humanitære katastrofe. De ser med stor bekymring på at krigshandlingene ikke ser ut til å stoppe. Det lever 22 millioner mennesker i Jemen.

– Åtte millioner mennesker vet ikke hvordan de skal få tak i sitt neste måltid. Hvert tiende minutt dør et barn under fem år, sa FNs generalsekretær António Guterres til CNN for noen uker siden.

Halvparten av de minste barna i Jemen er underernært. Organisasjonen slår fast at det er svært utfordrende å gi hjelp og bistand når det pågår en væpnet konflikt. Det ser ikke ut til at partene er interessert i fredssamtaler.

– Folket der blir bombet, angrepet og sultet. Vårt budskap er at det ikke er noen militær løsning på konflikten. Man kan ikke bombe seg til en løsning. Det må stoppe på et tidspunkt. Spørsmålet er når, sier Stéphane Dujarric, talsmann for generalsekretæren, til NRK.

Kilder: Russia Today, Reuters, Associated Press, Arab News, Middle East Eye, Al Jazeera, BBC, The Economist, The Sunday Independent, The Sun og Deutsche Welle