Hopp til innhold

Vil selge oljelagre for presse ned bensinprisen

USA, Frankrike, Japan og Storbritannia skal være nær en avtale om å selge deler av landenes strategiske oljelagre for å presse ned oljeprisen.

Bensinpumpe og Francois Fillon

I Frankrike er bensinprisen nå over to euro. Til høyre statsminister François Fillon, som avslører at det pågår forhandlinger med sikte på å presse ned bensinprisen.

Foto: AFP

– Det er gode utsikter for at vi kommer frem til en avtale, sier Frankrikes statsminister François Fillon til fransk radio.

Fillons uttalelse er den siste i en rekke lekkasjer fra franske myndigheter om at det pågår forhandlinger med sikte på å presse ned oljeprisen, skriver New York Times.

Ifølge franskmennene er det USA som har tatt initiativet til samtalene.

Høye bensinpriser

Som et resultat av spenningen rundt Irans atomprogram og EUs boikott av iransk olje er bensinprisene svært høye for tiden.

I USA har prisen gått over det magiske taket på fire dollar per gallon, mens den i Frankrike har passert to euro per liter.

– Hvis vi kommer frem til en avtale med andre industriland så kommer vi til å selge ut fra lagrene og presse ned prisen for en begrenset periode, sier statsminister Fillon.

Politisk betent

Både i USA og i Frankrike har de høye bensinprisene ført til politisk press.

Kandidatene som kjemper om den republikanske presidentnominasjonen har alle kritisert president Barack Obama for de høye prisene.

Newt Gingrich

Newt Gingrich har gått ut i valgkampen og lovet en bensinpris på 2,50 dollar per gallon.

Foto: Laura Emmons / Ap

Newt Gingrich har endog gått så langt som å love en bensinpris på 2,50 dollar per gallon om han blir president.

I Frankrike kjemper president Nicolas Sarkozy for gjenvalg i valget som holdes 22. april og 6. mai og en nedgang i bensinprisene vil være et kjærkomment bidrag i valgkampen.

Statsminister François Fillon er forsiktig med å love noen stor effekt på bensinprisen dersom landene selger ut deler av oljelagrene.

– Det er en måte å møte krisen som først og fremst skyldes situasjonen i Iran. Men vi må ikke vente oss noen mirakler. Det vil gjøre oss i stand til å stabilisere situasjonen og få prisene litt ned, sier François Fillon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strategic Petroleum Reserve

Private sikkerhetsvakter ved Strategic Petroleum Reserves anlegg i Bryan Mound, Texas 20. mai 2008.

Foto: DONNA CARSON / Reuters

Enorme oljelagre

Forhandlingene mellom de fire landene dreier seg om å selge ut delene av landenes strategiske oljelagre.

Lagrene er først og fremst tenkt som en sikkerhet i tilfelle krig eller andre kriser i oljeforsyningene.

USA har de største lagrene i verden med en kapasitet på 727 millioner fat olje.

Per 29. februar i år var lagrene nesten fulle, ifølge nettsiden til Strategic Petroleum Reserve (SPR) hadde USA 695,6 millioner fat olje på lager.

Oljen lagres i enorme huler opptil 1000 meter under jorden, og tilsvarer 36 dagers normalt forbruk i USA.

Japans strategiske oljelagre er litt under halvparten av USAs, mens Frankrikes er på cirka en tidel av det amerikanske. Størrelsen på britenes oljelagre er ikke kjent.

Ikke første gang

Dersom landene kommer til enighet om et salg av deler av oljereservene vil det ikke være første gang det skjer.

Både etter at Irak invaderte Kuwait i 1990 og under den arabiske våren i fjor ble det solgt olje fra lagrene for å kompensere for bortfallet av oljeproduksjon i arabiske land.

I fjor solgte USA ut 60 millioner fat olje for å kompensere for bortfall av olje fra Libya.

Skal være siste utvei

Bruken av oljelagrene er i utgangspunktet ment som en siste utvei i kampen mot bortfall av produksjon.

Oljeanalytikeren Olivier Jakob ved det sveitsiske selskapet Petromatrix sier at planene viser at landene ikke har lykkes med andre løsninger for å øke produksjonen og dermed presse ned prisene.

– Hvis vestlige land seriøst planlegger dette, så viser det bare mangelen på løfter de har fått fra Saudi-Arabia om at landet skal erstatte oljen som blir rammet av boikotten av Iran, skrev Olivier Jakob tirsdag.

Den amerikanske regjeringen vil foreløpig ikke kommentere hvor langt forhandlingene er kommet.

– Mens dette er en mulighet som ligger på bordet, så er ingenting vedtatt og ingen spesielle forslag lagt frem, sier visepressetalsmann ved Det hvite hus, Josh Earnest, ifølge Bloomberg News.

SISTE NYTT

Siste nytt