Hopp til innhold

Vimpelcom venter milliardregning

Vimpelcom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig.

En man snakker i mobiltelefon foran et Vimpelcom-skilt

ETTERFORSKES: Vimpelcom etterforskes for korrupsjon i flere land. Nå setter selskapet av rundt 7,6 milliarder kroner i forkant av etterforskningens konklusjon.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Selskapet etterforskes for korrupsjon i flere land.

I en pressemelding opplyser Vimpelcom tirsdag at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar, om lag 7,6 milliarder kroner, i sine resultater for tredje kvartal.

Vimpelcom sier pengene er satt av for å dekke mulige utgifter i saken om selskapets investeringer i Usbekistan og deres tidligere forretninger med selskapet Takilant.

Telenor: – Er bekymret

Telenor-sjef Sigve Brekke presenterer Telenors resultat for 3. kvartal

– ALVORLIG: Telenor-sjef Sigve Brekke mener Vimpelcoms avsetning tyder på at korrupsjonsetterforskningen går mot slutten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Telenor, som eier deler av Vimpelcom, ser på selskapets varsel om avsetning som en alvorlig utvikling.

– Vi har vært bekymret i lengre tid når det gjelder etterforskningen av Vimpelcom. Den bekymringen er jo nå adskillig mer alvorlig etter at vi ser at selskapet har valgt å komme med en avsetning. Vi går ut fra at etterforskningen nå går mot en konklusjon, og at den er helt inne i en avsluttende fase, sier konsernsjef i Telenor Sigve Brekke til NRK.

Hva sier størrelsen på beløpet om hva Vimpelcom selv tror om utfallet av etterforskningen?

– Jeg vet ikke hva som ligger bak det beløpet. Men jeg går ut fra at man har valgt å ha et beløp som er forhold til det som er situasjonen akkurat nå, sier Brekke.

Vimpelcom har overført flere titalls millioner dollar til det usbekiske selskapet Takilant, som trolig kontrolleres av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president og enehersker Islam Karimov.

Innrømmet å ha holdt tilbake informasjon

Fredag måtte Telenors styreleder Svein Aaser gå av med umiddelbar virkning etter at næringsminister Monica Mæland ikke hadde tillit til ham lenger. Bakgrunnen var et fire sider langt brev fra Telenor med ny informasjon om korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

Nå har tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som selv satt i Vimpelcom-styret fra 2010 og frem til desember i fjor, beklaget og innrømmet i et intervju med Dagens Næringsliv at informasjonen ble holdt tilbake under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Brekke ønsker ikke å kommentere Baksaas' innrømmelse.

– Det kan jeg ikke kommentere. Jeg var ikke til stede under Kontrollkomiteens høring, og jeg var ikke en del av de vurderinger som pågikk rundt Vimpelcom på det tidspunktet, sier han.

– Ingen god beklagelse

Utgavesjef og kommentator Terje Erikstad i Dagens Næringsliv mener Baksaas' innrømmelse er oppsiktsvekkende.

– Det han i realiteten innrømmer, er at han som konsernsjef bestemte seg for å feilinformere Stortinget, sier Erikstad.

– Det er lett å skjønne at politikerne som sitter i Kontrollkomiteen og føler seg lurt, ikke ser på dette som en god beklagelse, for det er det ikke.

Terje Erikstad, utgavesjef og kommentator i Dagens Næringsliv sier at Jon Fredrik Baksaas' innrømmelse viser at han visste at han satt på informasjon som Stortinget ville ha. – Det er ingen god beklagelse, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt