Hopp til innhold

– I beste fall naivt av Telenor å gjøre forretning med Usbekistan

Usbekistan er regnet som et av verdens mest korrupte land. – Landet er så korrupt at alle selskaper som vil inn på markedet der, må betale penger under bordet, sier Usbekistan-kjenner Erika Fatland.

Gulnara Karimova

Presidentdatteren Gulnara Karimova levde lenge et jetsettliv og var Usbekistans rikeste kvinne. Teleselskapet Vimpelcom, som Telenor er deleier av, har overført til sammen over en halv milliard kroner til en konto som kontrolleres av Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

– Det er et gjennomkorrupt land, og det er en økonomi som er helt på trynet, for å si det litt folkelig. Usbekistan driver for eksempel fremdeles med planøkonomi og tvinger bøndene til å dyrke bomull som under sovjettiden, selv om bomullsplantene er syke og jorden utarmet, sier Fatland.

– Det er en veldig dysfunksjonell økonomi ispedd en god dose korrupsjon, oppsummerer hun.

– Vanskelig å drive lovlig

Hun viser til at Usbekistan kommer veldig dårlig ut på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

Erika Fatland

Erika Fatland kaller regimet i Usbekistan for «eksepsjonelt brutalt» og mener det er nærmest umulig for et selskap å drive lovlig i landet.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Landet er rangert som nummer 168 av 177 – hvor nummer 1 er det minst korrupte landet og nummer 177 er det mest korrupte.

Er det mulig for et selskap som ønsker å drive lovlig, å gjøre forretning med landet?

– Nei, det er ikke mulig å gjøre forretninger i stor skala i Usbekistan uten å holde seg inne med presidentfamilien eller kretsen rundt dem. Og det er vanskelig å holde seg inne med presidentfamilien og samtidig drive innenfor lovlighetens grenser, sier Fatland, som har gitt ut boka «Sovjetistan».

– Det er ett av verdens ti mest korrupte land, så det sier vel egentlig sitt. Usbekistan er så korrupt at alle utenlandske selskaper som vil inn på markedet der, må betale penger under bordet, sier hun.

– Måtte betale bestikkelser

Telenor har gjennom sin eierpost i selskapet Vimpelcom, sikret seg rettigheter til mobiltelefonmarkedet i Usbekistan.

Klassekampen dokumenterte tidligere denne uken at Vimpelcom hadde overført til sammen over en halv milliard kroner til et postboksselskap på Gibraltar som er kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, som betaling for telelisenser i Usbekistan. Overføringene skjedde i 2007 og 2011.

Fatland mener det er all grunn til at varsellampene skal lyse.

– Ifølge usbekisk lov er det bare staten som kan selge mobillisenser, ikke et postboksselskap på Gibraltar. Når vi i tillegg vet at Usbekistan er ett av verdens ti mest korrupte land, og at Gulnara Karimova er kjent for å være en propp i systemet, kan man kanskje legge sammen to og to. Ville du inn på markedet i Usbekistan, måtte du betale bestikkelser til Gulnara Karimova, det er slik det har vært, sier Fatland.

Hun mener det i beste fall er naivt av Telenor å forsøke å gjøre forretninger med landet.

Hva burde Telenor ha gjort?

– Hvis Telenor mener alvor med at de har en nulltoleranse for korrupsjon, er det ikke mulig å investere stort i et land som Usbekistan på nåværende tidspunkt, sier Fatland.

– Noe annet som er suspekt, er at det er en forutsetning for teleselskaper som etablerer seg i Usbekistan, at landets sikkerhetstjeneste får tilgang til datatrafikken dersom de ønsker det. Det betyr at hvis sikkerhetstjenesten vil overvåke innbyggere, kan de bruke folks mobiltelefoner til det.

Telenor: «Informasjonen bekymrer»

NRK har konfrontert Telenor med Fatlands beskrivelser, men selskapet vil ikke kommentere uttalelsene eller svare på spørsmål og viser i stedet til et brev Telenor sendte Nærings- og fiskeridepartementet fredag.

Der skriver Telenor at de har nulltoleranse for korrupsjon, og at informasjonen som har kommet frem i media om Vimpelcoms kjøp av mobillisenser i Usbekistan, bekymrer styret og administrasjon.

Videre skriver Telenor:

«Vimpelcom er børsnotert i USA og er således underlagt amerikansk korrupsjonslovgivning. Telenor har fått forsikringer fra Vimpelcoms administrasjon om at investeringen i Usbekistan har skjedd i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning.»

Telenor understreker at selskapet ikke er under etterforskning og påpeker også at Telenor er minoritetseier i Vimpelcom, som er det selskapet som har foretatt investeringen.

«Investeringen i Usbekistan har følgelig ikke vært behandlet av Telenors administrasjon eller styre,» heter det i brevet, som er underskrevet av Telenors styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. I styret for Vimpelcom sitter blant andre Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor som gikk inn i Vimpelcom-styret i 2010, Kjell Morten Johnsen, konserndirektør i Telenor, Ole Bjørn Sjulstad, sjef for Telenor i Russland, og Trond Ø. Westlie, tidligere finansdirektør i Telenor, og det norske selskapet kontrollerer 43 prosent av stemmene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svein Aaser og Jon Fredrik Baksaas kommer ut etter et møte i Næringsdepartementet

Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas hadde et møte i Næringsdepartementet om Vimpelcom-saken tidligere denne uken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fanger ble kokt levende

Usbekistan ble selvstendig fra Sovjetunionen i 1991, og landet har siden vært styrt av diktatoren Islam Karimov, Gulnara Karimovas far.

Han er blitt gjenvalgt gang etter gang, og han har aldri hatt reelle motkandidater. Islam Karimov er kjent for å fare hardt frem mot all opposisjon, og det skal lite til for å havne i fengsel som «islamsk ekstremist».

Islam Karimov (t.v.) og Vladimir Putin i september 2014.

Usbekistans president Islam Karimov (t.v.) har et tett samarbeid med sin russiske kollega Vladimir Putin.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Fatland beskriver Usbekistan som et regime som er basert på frykt, med spioner og rapportører overalt, og hvor det er forbundet med stor fare å si noe kritisk om regimet.

– Å si at Usbekistan er «ganske totalitært» er som å si at det gjør «ganske vondt» å bli kokt levende, sier Fatland.

Hun viser til en hendelse i 2002, da man fant ut at to unge menn som var blitt holdt fengslet, mistenkt for religiøs ekstremisme, var blitt kokt levende.

– Det sier noe om hvor brutalt dette regimet er. Det bør fortelle selskaper at det er et usedvanlig brutalt regime de har å gjøre med. Det er et regime som ikke har respekt for egne borgeres rettigheter eller menneskerettigheter generelt.

Fra jetsettliv til husarrest

NRKs Moskva-korrespondent Morten Jentoft har besøkt Usbekistan flere ganger og har sett en endring ikke minst på mobilmarkedet.

– Usbekistan har opplevd en utvikling fra at svært få hadde mobiltelefon til at nærmest alle skal ha det. Derfor har landet vært veldig attraktivt for teleselskapene, sier Jentoft.

Han opplyser at landet, som er det største av de tidligere sovjetstatene i Sentral-Asia, har mange unge innbyggere. En tredel av innbyggerne er under 14 år.

Jentoft opplever Usbekistan som et strengt islamsk land, som er langt mer autoritært enn nabolandene. Han tror det autoritære styresettet er en del av årsaken til at landet er så korrupt.

Det er under dette regimet presidentdatteren Gulnara Karimova (42) kunne berike seg. Karimova, som har sittet i husarrest siden februar i år, har vært den klart rikeste kvinnen i Usbekistan.

Hun eide alt fra gasskraftverk til moteforretninger, og hun har også hatt makt over store deler av det usbekiske telemarkedet.

– Hun er en fascinerende skikkelse. Man trodde lenge at det var hun som ville ta over etter sin far, som et slags moderne presidentmonarki. Hun var landets rikeste kvinne på grunn av alle forretningene hun har blandet seg inn i, og hun har fusket til seg akademiske titler, sier Erika Fatland.

– En politisk kommentator som tidligere jobbet for presidentadministrasjonen, har uttalt: «Gulnara monopoliserte hele økonomien. Hun begynte å blande seg inn i så vel gullhandelen som logistikk og salg av naturgass. Hun sugde ut så mange ressurser at hun egenhendig skapte et budsjettunderskudd.»

Gulnara Karimova ble også omtalt i to Wikileaks-dokumenter fra USAs ambassade i den usbekiske hovedstaden Tasjkent i 2005. Her blir det skildret hvordan hun på en hensynsløs måte sikrer seg økonomiske verdier via russiske selskaper.

I dokumentet ble det slått fast at hun helt klart bruker mafialignende metoder.

Karimova har også gjort forsøkt på å slå gjennom som motedesigner under kunstnernavnet Guli, og som popstjerne under navnet Googoosha, som var farens kjælenavn på henne da hun var liten.

– Hun fikk laget påkostede musikkvideoer, sang duetter med Julio Iglesias og Gérard Depardieu, og store plakater av henne hang rundt i hovedstaden. Hun levde et jetsettliv som fikk en brå stopp i fjor, sier Fatland.

Karimova knyttes nå til korrupsjonsetterforskning i fem land.

Gulnara Karimova får applaus etter å ha presentert sin kleskolleksjon

Gulnara Karimova (t.v.) har forsøkt seg som designer under navnet Guli. Her er hun etter å ha presentert sin kolleksjon under moteuken i Kina i oktober 2012. Nå sitter Karimova i husarrest og er knyttet til korrupsjonsetterforskning.

Foto: JASON LEE / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt