Hopp til innhold

Trekker seg fra Vimpelcom

Konsernsjef for Telenor, Jon Fredrik Baksaas trer ut av styret til korrupsjonssiktede Vimpelcom med umiddelbar virkning.

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor

Jon Fredrik Baksaas har tidligere blitt avhørt under etterforskningen av Vimpelcom. Nå trekker han seg fra styret til det korrupsjonssiktede selskapet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) må forklare seg om VimpelCom-saken i en åpen høring.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Avgjørelsen om å trekke seg er tatt i samråd med styret i Telenor, opplyser Telenor i en pressemelding.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og flere Telenor-sjefer, som sitter i Vimpelcom-styret, har blitt avhørt som vitner i forbindelse med etterforskningen av Vimpelcom.

Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, vil representere selskapet med to stemmer i VimpelComs styre, opplyser Telenor.

– Nulltoleranse for korrupsjon

Ved å gå ut av Vimpelcoms styre skal Telenors konsernsjef unngå mulige interessekonflikter som kan oppstå under de rådende forholdene, opplyser selskapet videre.

– Jeg går ut av styret i Vimpelcom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier Baksaas.

Styreformann i Telenor ASA, Svein Aaser sier at styret i Telenor har en grundig og seriøs tilnærming til den pågående etterforskningen i VimpelCom Ltd.

– Styret har derfor utnevnt en egen komité bestående av styremedlemmer med ansvar for å følge opp utviklingen til selskapet. Ved å gå ut av styret i VimpelCom Ltd., fjernes eventuelle fremtidige interessekonflikter for Telenors konsernsjef fjernes, sier Aaser.

Mistenker bestikkelser i Vimpelcom

Svenske TeliaSonera har lenge vært etterforsket for sine overføringer av 2,2 milliarder kroner til Takilant som eies av Gayene Avkayan – en nær venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

I et møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité før helgen ble det klart at næringsminister Monica Mæland (H) må forklare seg om VimpelCom-saken i en åpen høring. Trolig blir også Telenor-sjef Baksaas innkalt.

De siste ukene har Dagens Næringsliv og Klassekampen skrevet at Vimpelcom, der Telenor er en stor eier, har betalt 600 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar for å få innpass i det usbekiske mobilmarkedet.

Påtalemyndighetene i Nederland, der Vimpelcom har sitt hovedsete, mistenker at utbetalingene kan ha vært rene bestikkelser for å sikre seg mobillisenser.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i VimpelCom, men har 43 prosent av stemmene i selskapet som kontrolleres av det russiske selskapet Ultimo, der oligarken Mikhail Fridman er hovedeier.

AKTUELT NÅ