Kan ofre småbyene for å unngå 7,5 meter vann i New Orleans

Innbyggerne utenfor de store byene i Louisiana er sikre på at de kommer til å bli oversømt. Myndighetene tør ikke la New Orleans havne under vann igjen, sier en av «vannflyktningene».

Video Flom i Louisiana

Flommen går ikke bare ut over menneskene i Louisiana. Også dyrene må rømme fra vannmassene, og det er både alligatorer og slanger i vannet som truer bebyggelsene.

– De kommer til å åpne Morganza-flomløpet slik at Mississippi-elven ikke renner over på steder de ikke har kontroll. Jeg mener, det må de, ellers vil New Orleans bli oversvømt. De kommer de ikke til å la skje, sier David Serrette, som bor i byen Butte LaRose.

Jindal: Nå er tiden inne

Serrette har nok rett i det, og Louisiana-guvernør Bobby Jindal har allerede gitt tillatelse til å åpne Morganza-flomløpet for å lette trykket på Mississippi-elven.

Dersom løpet blir åpnet vil flere tusen kvadratkilometer med land (tilsvarende over 50.000 fotballbaner) bli lagt under vann - mens storbyene Baton Rouge og New Orleans vil bli spart. Hvis alt vannet skulle havne i New Orleans kan det bli en katastrofe større enn etter orkanen «Katrina» i 2005.

– Dersom du bor i de områdene som er advart og der det er anbefalt å evakuere, så er tiden nå inne for å gjøre det, sier Jindal.

Video Louisiana-guvernør Bobby Jindal

- Tiden er inne for å komme seg unna, advarer Louisiana-guvernør Bobby Jindal.

Akkurat nå er det hærens ingeniører som advarer folk og byer som må evakueres, mens Røde Kors hjelper til med tilfluktsrom og transport.

Les også: Sprengte demning for å redde by

– Ikke la en tannpirker være igjen

Folk i området er bedt om å pakke med seg alt de eier - som om de skulle flytte for godt. Mange mennesker har derfor brukt de siste dagene på å kjøre møbler og eiendeler til lagre andre steder i Louisiana.

– Vi fikk beskjed om å ikke la så mye som en tannpirker være igjen, sier Camie Daigle fra Butte LaRose.

Det kan gå så lenge som tre måneder før folk kan flytte tilbake. Når Morganza-flomløpet åpnes er det ingen som vet hva som kan skje, og innbyggere i Butte LaRose frykter at hele Mississippi-elven en dag, snart, kan gå gjennom byen.

Video Fanger i Louisiana bygger flomvern

- De tør ikke la New Orleans havne under vann, sier en av innbyggerne i Butte LaRose.

Kan få 7,5 meter vann i New Orleans

Det er ventet at en beslutning om å åpne flomløpet tas i løpet av helgen, men det kan drøye noen dager. Rundt 25.000 mennesker venter spent på svaret. Åpnes det for å la Mississippi renne ut, vil det ha store konsekvenser for det vakre cajun-området, som er kjent for små gårder, fiske, kreps og vakre sumper fulle av dyr.

Dersom Morganza-flomløpet åpnes, vil det være for første gang på 38 år, og vil sende Mississippi på en vill ferd sørover mot Mexicogolfen gjennom Atchafalaya-sumpene. Flere tusen hjem risikerer å havne under vann.

Morganza-flomløpet, som ligger snaue 20 mil nordvest for New Orleans, har 125 åpninger, og hvis det åpnes vil Butte LaRose stå under vann etter en dag. Hvis Morganza-flomløpet ikke åpnes er det ventet at vannet vil stå så høyt som sju og en halv meter i New Orleans.

SISTE NYTT

Siste nytt

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro.

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Norsk kunstner: Laget utstilling om korona – ble selv rammet

RIO DE JANEIRO (NRK): Den norske maleren Cathrine Crawfurd (52) åpnet en prestisjetung utstilling om korona i Rio. Men deretter gikk det ikke helt etter planen.