Hopp til innhold

Diskuterte French-saken med Kongos president

KINSHASA (NRK.no): Norges spesialutsending Kai Eide har i dag vært i samtaler med Kongos president Joseph Kabila for å diskutere saken til Joshua French.

Kai Eide i Kinshasa

UDs spesialutsending Kai Eide har i dag diskutert French-saken med Kongos president.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Møtet varte i 45 minutter og foregikk på presidentens kontor. Målet er å få drapsdømte Joshua French hjem til Norge. Drapssaken etter Tjostolv Molands død starter i morgen.

– Jeg hadde et møte med president Joseph Kabila og utenriksminister Raymond Tshibanda sammen med den britiske ambassadøren. Vi overleverte et felles brev fra den britiske statsministeren David Cameron og Norges statsminister Erna Solberg. Det reflekterer i seg selv et stadig tettere samarbeid mellom London og Oslo i denne saken, fortalte Eide etter møtet.

Joshua French har britisk far og norsk mor, og det er derfor begge landene engasjerer seg i denne saken.

I brevet blir det uttrykt stor bekymring for den situasjonen Joshua French befinner seg i og det appelleres til presidenten om at det må finnes en vei for å få ham tilbake til Norge.

– Det er første gang vi møter Kabila her. Det i seg selv er viktig at han tok imot oss. Det ga oss anledning til å fremstille saken fra 2009 og fremover og den siste utvikling vi nå står ovenfor. Kabila noterte seg det vi sa. Nå er det ikke vanlig at statsoverhoder reagerer umiddelbart rett etter å ha få et slikt brev. Vi overleverte også et brev fra Molands foreldre med deres syn på saken, sa Eide.

Norges spesialutsending Kai Eide møtte pressen etter møtet med Kabila

Norges spesialutsending Kai Eide møtte pressen etter møtet med Kabila

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Positive til møtet

– Det er positivt at det har vært et møte og det har nok vært helt nødvendig for å komme videre i arbeidet. Dette er personer som spiller avgjørende roller, sa French advokat Hans Marius Graasvold etter møtet.

Han understreket imidlertid at de ikke har noen konkrete forventninger av hva som blir følgene av dette møtet.

Joshua French' mor, Kari Hilde French, er også svært positiv til møtet.

– Ansikt til ansikt møter som dette er viktig i Afrika. Dette betyr at noen står på for å få Joshua fri. Jeg håper dette kan være et steg videre på veien. Dette viser at man kan få ting til hvis man virkelig vil, sier hun.

Hun forteller at i brevet fra foreldrene til Tjostolv Moland blir det gjort klart at de vet at French ikke har drept deres sønn.

– De ber myndighetene om å droppe hele saken mot French og gjør det klart at de ikke vil gå til noe søksmål mot kongolesiske myndigheter, sier hun.

Kari Hilde French i Kongo

Kari Hilde French er glad for at Norges spesialutsending har diskutert sønnen hennes sin sak med Kongos president.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Åpner for at Kripos skal få vitne

Samtidig åpner det kongolesiske militærtribunalet nå for at Kripos og den norske legen som obduserte Tjostolv Moland skal få vitne i saken mot French.

– Det er ingen ting i veien for å la French sin advokat føre de vitnene han mener belyser saken best mulig, men den endelige avgjørelsen må tas i det henvendelsen eventuelt kommer i retten i morgen, sier presidenten for det kongolesiske militære tribunalet i Kinshasa, Serge Kabondo til NRK.

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold i Kongo

French' advokat Hans Marius Graasvold ønsker at Kripos sine etterforskere og legen som var med på å obdusere Moland skal få forklare seg i rettssaken.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Positivt og hyggelig

French sin advokat Hans Marius Graasvold har lenge ønsket å la Kripos sine etterforskere og spesielt legen Arne Stray-Pedersen som var med på å obdusere Tjostolv Moland i august forklare seg i rettsaken som etter planen starter i morgen.

– Dette er veldig positivt og hyggelig å høre. Vi har meldt inn de vitner vi ønsker å føre inne fristen og er innstilt på å tilby retten best mulig bevis, sier Hans Marius Graasvold til NRK i det han er på vei til fengselet for å gjøre de siste forberedelsene sammen med sin klient.

– Vi er i en spesiell situasjon der vi har to rapporter der det kan se ut som snakker i munnen på hverandre. Derfor er det viktig at Kripos med sin kompetanse får komme inn og forklare nærmere hva de mener og formidle sine synspunkter på den kongolesiske rapporten.

Kripos-etterforskerne som sammen med kongolesiske rettsmedisinere og på oppdrag fra kongolesiske myndigheter gjennomførte obduksjonene av Tjostolv Moland i august har skrevet hver sin rapport etter at de uavhengig av hverandre gjennomførte analyser av de samme funnene.

Der konkludert Kripos med at det ikke ligger noe kriminelt bak Tjostolv Molands dødsfall, mens de kongolesisk militær påtalemyndighet har valgt å tiltale Joshua French for drap basert på angivelige funn av beroligende midler i blodet hans. Noe Kripos bestrider.

Kari Hilde French i Kongo

Mora til Joshua French, Kari Hilde French, har møtt representanter for kongolesiske menneskerettighets organisasjoner i Kongo.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Sprikende punkt

Derfor håper forsvaret at Kripos at de får vitne i saken, slik at eventuelle misforståelser kan ryddes av veien.

– Det springende punktet slik jeg ser det er funnet av medikamenter, og det er det Kripos skal forklare seg om i retten. Så hvis de får det så tror jeg retten vil komme frem til et positivt resultat, sier Graasvold, som senere i dag vil presentere sin kongolesiske kollega som vil føre rettsaken for French som etter planen starter i morgen.

Etter det NRK forstår er det vanlig at forsvaret får presentere sine vitner i en straffesak så lenge de følger kongolesisk militær protokoll og presenterer vitnene sine med en begrunnelse som bidrar med å belyse saken fra deres ståsted.

På et annet hotell i Kinshasa møtte moren til Joshua French, Kari Hilde French, representanter for kongolesiske menneskerettighets organisasjoner, som er opptatt av situasjonen til dødsdømte fanger i Kongo. Hun er klar på hvordan man kan tolke situasjonen hvis Kripos ikke får komme til ordet i rettsaken som starter i morgen.

– Hvis Kripos får vitne så tror jeg saken gå bra, får de ikke vitne så tror jeg vi må tolke det sånn at de har bestemt seg for å dømme Joshua, sier Kari Hilde French.

SISTE NYTT

Siste nytt