Innfører restriksjoner på influensavaksine

Sveits har innført restriksjoner på bruk av svineinfluensa-vaksinen Pandemrix.

Vaksine H1N1 - Pandemrix
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Pandemrix-vaksinen produseres av den britiske legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline og er den vaksinen som også norske helsemyndigheter har valgt å bruke.

Norge har bestilt 9,4 millioner doser av Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa.

Vil ikke autorisere

Sveitsiske myndigheter innfører nå restriksjoner på vaksinering av gravide, barn under 18 år og personer over 60 år, melder nyhetsbyrået AFP.

Alt du lurer på om svineinfluensa

Swissmedic, som tilsvarer det norske legemiddelverket, sier de har fått dokumentasjon på vaksinens virkning på voksne, men ikke for gravide og veldig lite for barn.

– Av den grunn vil Swissmedic foreløpig ikke autorisere vaksinasjon med Pandemrix for gravide kvinner, barn under 18 år og voksne over 60 år, heter det i en uttalelse.

Swissmedic oppfordrer folk som har opplevd sterke eller uvanlige symptomer etter vaksinering om å ta kontakt med lege eller apotek.

Godkjenner to vaksiner

Swissmedic har i dag godkjent to vaksiner som kan tas i bruk mot svineinfluensaviruset.

Den ene er Focetria fra den sveitsiske produsenten Novatris og Pandemrix fra britiske GlaxoSmithKline. Sistnevnte med restriksjoner for de overnevnte gruppene.

Focetria kan, ifølge Swissmedic , brukes av voksne og barn så unge som seks måneder. Gravide og ammende bes om å konferere med legen sin.

En annen vaksine, Celtura, blir fortsatt undersøkt av Swissmedic.

GlaxoSmithKline har så langt solgt 440 millioner doser av Pandemrix på verdensbasis, og regner med en inntekt på 1 milliard pund dette kvartalet.

– Minst like god

Norske helsemyndigheter satt i formiddag i møter for å få oversikt over sveitsernes beslutning, men har kommet fram til at restriksjonene ikke får noen påvirkning på det norske vaksineprogrammet:

– Det endrer ikke våre råd. Denne vaksinen er godkjent av norske og europeiske legemiddelmyndigheter, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Video nsps_upload_2009_10_30_12_14_15_5082.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Vaksineringen fortsetter som normalt i Norge.

– Vårt kjennskap til utprøving av disse to vaksinenene, viser at den vaksinen vi har i Norge er minst like godt testet ut som den sveitsiskproduserte vaksinen som sveitserne har godkjent.

– Skjønner du at gravide blir forvirret av opplysningene fra Sveits?

– Helt klart. Det er uheldig at det gis ulike råd i ulike land. Vi må forholde oss til norske myndigheter og europeiske overordnede myndigheter med de rådene vi gir ut fra den dokumentasjonen som foreligger, sier Iversen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt