Legger ut bivirkningene på nettet

Statens legemiddelverk skaffer seg en oversikt over bivirkningene som folk opplever etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa. Listen blir liggende tilgjengelig på nettet.

Vaksine H1N1 - Pandemrix
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Avdelingsoverlege Steinar Madsen sier til NRK at oversikten skal legges ut som en liste på Legemiddelverkets hjemmeside .

Listen oppdateres nesten hver dag

Oversikten over bivirkningene får legemiddelverket fra Folkehelseinstituttet, som igjen får informasjonen fra leger og helsepersonell som sender inn bivirkningsmeldinger.

– Og så legger vi ut informasjonen på vår hjemmeside, sier Madsen.

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Nesten hver eneste dag kommer antallet bivirkninger som er kommet inn, til å oppdateres. Men enn så lenge er det ikke kommet inn noen, siden man i Norge akkurat har begynt å vaksinere.

Kjenner de fleste bivirkningene allerede

De fleste bivirkningene har legemiddelverket regnet med. Poenget med innrapporteringen er å få oversikt over de mindre vanlige bivirkningene.

– Alle vaksiner har en del vanlige bivirkninger. Det er vondt på det stedet hvor sprøyten blir satt og lett feber og så videre. Dette vet vi kommer.

– Det vi er ute etter er eventuelle, sjeldne og uvanlige bivirkninger, sier Madsen.

Samme vaksine og bivirkninger som i Sverige

I Sverige er det sendt ut over en halv million vaksiner. Så langt har myndighetene fått inn meldinger om alt fra hodepine til feber og svimmelhet. Madsen forventer et lignende tall i Norge.

– Det er den samme vaksinen som brukes i Norge og Sverige, så vi venter å se de samme bivirkningene her.

– Jeg har vært inne og sett de bivirkningene fra Sverige, og stort sett er det milde, forbigående og helt ufarlige bivirkninger, sier Madsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger