NRK Meny
Normal

Legger ut bivirkningene på nettet

Statens legemiddelverk skaffer seg en oversikt over bivirkningene som folk opplever etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa. Listen blir liggende tilgjengelig på nettet.

Vaksine H1N1 - Pandemrix
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Avdelingsoverlege Steinar Madsen sier til NRK at oversikten skal legges ut som en liste på Legemiddelverkets hjemmeside .

Listen oppdateres nesten hver dag

Oversikten over bivirkningene får legemiddelverket fra Folkehelseinstituttet, som igjen får informasjonen fra leger og helsepersonell som sender inn bivirkningsmeldinger.

– Og så legger vi ut informasjonen på vår hjemmeside, sier Madsen.

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Nesten hver eneste dag kommer antallet bivirkninger som er kommet inn, til å oppdateres. Men enn så lenge er det ikke kommet inn noen, siden man i Norge akkurat har begynt å vaksinere.

Kjenner de fleste bivirkningene allerede

De fleste bivirkningene har legemiddelverket regnet med. Poenget med innrapporteringen er å få oversikt over de mindre vanlige bivirkningene.

– Alle vaksiner har en del vanlige bivirkninger. Det er vondt på det stedet hvor sprøyten blir satt og lett feber og så videre. Dette vet vi kommer.

– Det vi er ute etter er eventuelle, sjeldne og uvanlige bivirkninger, sier Madsen.

Samme vaksine og bivirkninger som i Sverige

I Sverige er det sendt ut over en halv million vaksiner. Så langt har myndighetene fått inn meldinger om alt fra hodepine til feber og svimmelhet. Madsen forventer et lignende tall i Norge.

– Det er den samme vaksinen som brukes i Norge og Sverige, så vi venter å se de samme bivirkningene her.

– Jeg har vært inne og sett de bivirkningene fra Sverige, og stort sett er det milde, forbigående og helt ufarlige bivirkninger, sier Madsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger