NRK Meny
Normal

Vil ikke at USA skal bli som Skandinavia

LAS VEGAS (NRK): Bernie Sanders skrøt av Norge, Sverige og Danmark under nattens debatt mellom demokratiske presidentkandidater i USA, men ble kontant avvist av Hillary Clinton. – Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark, men vi lever i USA, sa hun.

Hillary Clinton og hennes største utfordrer senator Bernie Sanders dominerte i den første debatten mellom de fem demokratiske presidentkandidatene i Las Vegas i USA i natt. Sanders måtte forklare hvorfor han kaller seg en sosialist – og Clinton ble beskyldt for å ha snudd kappen etter vinden i flere viktige saker

Se utdrag fra debatten.

Hillary Rodham Clinton

Hillary Rodham Clinton under nattens debatt i Las Vegas. – Han brøt USAs lover i stedet for å opptre som en varsler, sa Clinton om Edward Snowden under debatten.

Foto: Josh Haner / AFP

Hillary Clinton og senator Bernie Sanders var hovedmotstanderne under nattens CNN-arrangerte debatt i kasinobyen i Las Vegas.

Mens utfordrerne til å bli republikanernes kandidat ved valget i november neste år allerede har hatt flere debatter, var dette første gang demokratenes kandidater barket sammen.

Etter åpningsrunden med korte programerklæringer, åpnet programlederen debatten med å spørre Hillary Clinton om hennes endring av standpunkter i en rekke saker, fra Obamas innvandringspolitikk via likekjønnede ekteskap til frihandelsavtalen mellom USA og 11 Stillehavs-land.

– Du kalte avtalen «gullstandarden», nå sist uke er du plutselig mot den. -Er du villig til å si alt for å bli valgt, spurte CNNs Anderson Cooper.

– Nei, jeg har vært konsistent og gjennom hele livet kjempet for de samme verdier og prinsipper. Men som alle mennesker, er jeg i stand til å ta inn informasjon og skifte mening. Den ferdige avtalen tilfredsstilte ikke mine krav når det gjelder nye, gode jobber og økte lønner for amerikanere, sa Hillary Clinton.

-Er du progressiv eller moderat, fulgte programlederen opp. -Jeg er en progressiv som liker å få ting gjort, svarte Clinton.

Amerikansk debatt

Studio i Las Vegas var tydelig merket av at CNN arrangerte debatten. Fre venstre: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley og Lincoln Chafee.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

– Kan en sosialist vinne i USA?

I tillegg til Clinton og Sanders deltok også tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley og tidligere guvernør i Rhode Island, Lincoln Chafee, samt eks-senator Jim Webb i debatten.

Bernie Sanders under debatten

Bernie Sanders under debatten.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Nesten all oppmerksomhet dreide seg om Clinton og Sanders. Hillary Clinton leder på meningsmålingene, men i de to delstatene som først skal velge delegater, Iowa og New Hampshire, viser noen meningsmålinger at Sanders ligger best an.

Sanders har tidligere sagt at han er sosialist og ikke kapitalist, noe han ble konfrontert med.

– Hvordan kan en sosialist vinne et nasjonalt valg i USA, spurte programlederen Bernie Sanders.

Sanders svarte ved å si at han vil forklare hva demokratisk sosialisme er, ved å forklare at det er umoralsk at den øverste prosenten i et land eier nesten 90 prosent av verdiene, nesten like mye som de nederste 90 prosentene av befolkningen.

Han viste også til hvordan land som Danmark, Sverige og Norge tar vare på folks helse og gir folk fri når de er syke og føder barn.

– Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark, men vi lever i USA, repliserte Hillary Clinton, som samtidig understreket at hun er for bedre ordninger for mor og barn.

Våpenlover og studiefinansiering

Deltakerne hadde problemer med å markere seg med klare forskjeller når det gjaldt bedre finansieringsordninger for collegestudenter og immigrasjonsreform. Men tidligere marineminister Jim Webb hadde problemer med å åpne opp helseforsikringsordningen for ulovlige innvandrere.

Både Sanders, Clinton og Martin O'Malley støtter de delstatene som åpner for økonomisk støtte til college utdanning for ulovlige innvandrere.

Hun var ganske skarp mot Sanders da hun ble spurt om hun er fornøyd med Sanders meritter når det gjelder våpenkontroll.

– Nei, ikke i det hele tatt, sa Clinton. Han har latt være å stemme for en rekke forslag i Kongressen om strengere våpenlover, og har forsvart seg med at han var valgt fra en delstat med mye landsbygd og lange våpentradisjoner.

Hillary Clinton og Bernie Sanders

Hillary Clinton og Bernie Sanders takket hverandre for debatten i etterkant.

Foto: Josh Haner / AFP

Sanders ga støtte til Clinton

Hillary ble utfordret for sin støtte til krigen i Irak og støtte til angrepet på Libya.

– Vi hadde et morderisk regime i Libya, en leder som angrep sitt eget folk. Europa ønsket å handle. Vårt svar at vi vil ikke lede operasjonen, europeerne må være i første rekke, og vi sendte aldri våre soldater til Libya.

Etter en kort pause ble Clinton spurt om e-postskandalen, og programlederen viste til at hun granskes både av FBI og en Kongresskomite.

– Den komiteen er grunnleggende det republikanske partiets forlengede arm for å redusere oppslutningen jeg har på meningsmålingene, sa Clinton.

– Clinton har rett, repliserte Sanders. Det amerikanske folket er lut leie av å høre om de fordømte -e-postene. 27 millioner lever under fattigdomsgrensen, middelklassen sliter. Nå har vi fått nok av de e-postene, sa Sanders til stor jubel fra salen. Den ble ikke mindre da Clinton rakte ut handa og takket ham for den støtten.

Nærmest som et avhør

De to har imidlertid noe ulikt syn på Edward Snowden. Sanders mener Snowden bidro til å utdanne USAs befolkningen når det gjelder brudd på grunnleggende borgerrettigheter, og sa et en eventuell straff dersom han vender tilbake til USA må ta hensyn til hans bidrag.

– Han brøt USAs lover i stedet for å opptre som en varsler, sa Clinton. Hun er imot at han kan få komme hjem uten å straffes.

Clinton mener for øvrig at spredning av atomvåpen utgjør den største trusselen mot USAs sikkerhet, mens Sanders mener at klimaendringene som truer med å gjøre planeten ubeboelig.

Hvilke fiender er du mest stolt av å ha fått?

– Den nasjonale rifleassosiasjonen, sa Martin O'Malley. Sanders nevnte Wall Street og legemiddelprodusentene, mens Hillary Clinton hadde Iran og republikanerne blant fiendene hun er stolt av.

Debatten var preget av svært direkte, tøffe spørsmål, nesten som et rettsavhør. Det var ingen forsøk på fornærmelser eller slag under beltestedet mellom kandidatene.

Hillary Clinton framsto som den tryggeste når det gjelder innhold, og Bernie Sanders tok aldri helt av som retoriker, slik han har gjort det på folkemøter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt