Hopp til innhold

Vil ha strengere krav til Mount Everest-klatrere

Myndighetene i Nepal skal ta stilling til et forslag om at det må stilles strengere krav til folk som vil opp på verdens høyeste fjell. I år har minst 11 mennesker mistet livet i forsøk på å nå toppen.

Kø mot toppen av Mount Everest

I mai var det lang kø mot toppen av Mount Everest. Mannen som tok dette bildet forteller at han dirigerte køen i halvannen time.

Foto: Handout / AFP

Klatrere må kunne vise til at de er erfarne. De bør blant annet ha vært på en av Nepals andre høye fjelltopper på minst 6500 meter, anbefaler en komité i en rapport som er levert til myndighetene i landet. Anbefalingene og forslagene kommer fra en gruppe sammensatt av offentlig ansatte, klatreeksperter og reisebyråer.

Uerfarne lager farlige køer

– Klatrere som vil opp på Sagarmatha (det nepalske navnet på Mount Everest) og andre topper på over 8000 meter, må ha trening i klatring i store høyder, heter det i rapporten.

I mai fikk 41 grupper med til sammen nesten 400 klatrere tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong i april og mai. Dermed ble køene mot toppen lange og i løpet av en uke mistet hele sju mennesker livet. Hvis klatrerne blir stående lenge i kø, øker det blant annet risikoen for at de kan gå tomme for oksygen.

Lang kø for å nå toppen av verdens høyeste fjell.

Myndighetene i Nepal har fått kritikk for å slippe til for mange som vil til topps. De har også fått kritikk for å ikke ha stoppet uerfarne klatrere som ikke har håndtert de barske forholdene der oppe i høyden. Dermed har de uerfarne sinket køen mot det 8.848 meter høye fjellet.

Krav til fysisk form

Nærmere 300 personer har dødd på Mount Everest siden det første forsøket på å bestige fjellet, og det anslås at rundt 200 av dem fortsatt ligger der, begravet i snø og is.

I forslaget som er lagt fram for nepalske myndigheter heter det også at folk som vil opp på toppen bør kunne bevise at de er i god fysisk form. De må også sørge for å hyre inn erfarne fjellførere.

Søppel fra Mount Everest

Det er ikke bare mennesker det er mange av på Mount Everest. Her tømmes søppel som er fraktet ned fra fjellet.

Foto: Navesh Chitrakar / Reuters

– Det vil gjøre fjellene våre tryggere, verdigere og kontrollert, sier turistminister Yogesh Bhattari.

Det er ventet at myndighetene vil følge rapportens anbefalinger, melder nyhetsbyrået AP.

I dag kan hvem som helst som betaler rundt 100.000 kroner forsøke seg på toppen av Mount Everest, melder BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.