Vil erklære unntakstilstand

Georgias president Mikhail Saakashvili kommer til å erklære unntakstilstand i landet på grunn av konflikten med Russland.

Georgias president Mikhail Saakashvili under sin TV-tale
Foto: AP

Det opplyser Kakha Lomaia i landets nasjonale sikkerhetsråd til nyhetsbyrået Reuters.

- Russland har startet med å bombe sivil og økonomisk infrastruktur. Russiske styrker har bombet havnebyen Poti (ved Svartehavet ), et jernbaneknutepunkt og en flyplass samt en militærbasen ved Senaki, sier Lomaia.

Viseminister for økonomisk utvikling, Vato Lezjava, sier mellom åtte og elleve russiske fly var involvert i angrepet på Poti og at tankskip ble truffet.

Kriseprat i FN

Samtidig gikk FNs sikkerhetsråd fredag kveld inn til nye krisesamtaler om konflikten i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.

Diplomater sa at rådets fem faste medlemmer , Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA, nærmet seg enighet om et forslag til uttalelse om konflikten

FNs sikkerhetsråd i krisemøte om Sør-Ossetia

FNs sikkerhetsråd kom sammen fredag kveld.

Foto: EBU

Blant annet ble det vurdert en formulering der de stridende partene oppfordres til å avstå fra ytterligere voldshandlinger, ifølge en diplomat som ikke ønsket å bli navngitt.

FNs sikkerhetsråd gjenopptok de fastlåste samtalene fra torsdag.

Den fastlåste situasjonen oppsto fordi USA, Storbritannia og noen andre støttet Georgias krav om å avvise en setning i det russiske forslaget som krevde at partene skulle avvise å bruke makt.

Stor usikkerhet om situasjonen

Det hersker fortsatt usikkerhet om hvem som kontrollerer hva i utbryterregionen.

Georgias president, Mikheil Saakashvili, sa i kveld i sin TV-tale at georgiske styrker har kontroll over hele Sør-Ossetia, bortsett fra en liten bye nord for hovedstaden.

Georgias president Mikhail Saakashvili under sin TV-tale

Georgias president Mikhail Saakashvili under sin TV-tale.

Foto: AP

- Vi har full kontroll over Tskhinvali, sa Saakashvili i kveld.

Separatistene som er støttet av Russland sier på sin side at de har kontroll over størstedelen av hovedstaden.

Les også: Konflikten: Georgia og Sør-Ossetia

Les også: USA tar Georgias parti

Les også: Russiske stridsvogner i Tskhinvali

Nett-TV: Frykt for full krig

Kart over Georgia
Foto: NRK grafikk

Flere tusen kan være drept

Det foregår fortsatt harde kamper i hovedstaden og ifølge sør-ossetiske myndigheter er flere tusen drept i kampene rundt hovedstaden i utbryterregionen Sør-Ossetia, Tskhinvali.

Tallet er ikke bekreftet. Det er også blitt meldt om store sivile tap.

Bekymrede innbyggere i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.

Innbyggere i Tskhinvali titter bekymret ut gjennom sitt vindu.

Foto: Musa Sadulayev / AP

Både georgiske og russiske soldater samt utbrytersoldater var innblandet i kampene i hovedstaden.

Russland hevder at russiske styrker i kveld har tatt kontroll over de georgiske styrkenes posisjoner rundt Tskhinvali.

OSSE sender fredsmekler

I kveld har USA og EU gjort det klart at de vil sende en felles delegasjon til regionen for å forsøke å få til en våpenhvile.

Russiske stridsvogner på vei inn i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali

Russiske stridsvogner på vei inn i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali tidligere i dag.

Foto: Musa Sadulayev / AP

Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa, OSSE, oppfordrer også til våpenhvile og vil sende en fredsmekler til Georgia for å forsøke å få i gang samtaler mellom Georgia og Sør-Ossetia.

– De intense kampene i Sør-Ossetia risikerer å eskalere til full krig, sier Finlands utenriksminister Alexander Stubb, som er formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

UD fraråder nordmenn

Utenriksdepartementet fraråder folk å reise til eller oppholde seg i Abkhasia og Sør-Ossetia i Georgia dersom det ikke er strengt nødvendig.

I sine reiseråd for Georgia oppfordrer UD norske borgere som oppholder seg i eller planlegger å reise til disse områdene, til å ta kontakt med ambassaden i Aserbajdsjans hovedstad Baku, for oppdatert informasjon og registrering.

Utenriksdepartementet kjenner ikke til at det er noen nordmenn i utbryterregionen Sør-Ossetia hvor det fredag pågikk harde kamper mellom georgiske og sørossetiske styrker om hovedstaden Tskhinvali.

Det var i ettermiddag det kom meldinger om at russiske styrker befant seg i utkanten av byen, og like etter startet russiske bombefly bombingen av ulike mål.

Russland sier også at de stanser all flyforbindelser til og fra Georgia fra midnatt av.

Rundt 3.000 georgiere demonstrerte utenfor Russlands ambassade i den georgiske hovedstaden Tbilisi fredag kveld mot Russlands deltakelse i krigføringen.

- Georgia uten russisk aggresjon, ropte demonstrantene og veivet med georgiske flagg.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt