Russiske stridsvogner i Tskhinvali

Russiske stridsvogner angriper den sør-ossetiske hovedstaden Tskhinvali og georgiske myndigheter hevder de har skutt ned to russiske jagerfly over deres luftrom.

Russiske tanks ruller inn i Tskhinvali i Sør-Ossetia
Foto: TV / AP

Det foregår nå harde kamper i Tskhinvali, og minst ti russiske soldater er drept i kampene i byen, ifølge en russisk militærleder.

Det meldes i tillegg at russiske kampfly har bombet den militære flybasen Vaziani utenfor Georgias hovedstad Tbilisi. Ingen skal være drept i dette angrepet.

Hvis Russland kommer unna med angrepet på mot Georgia er verden i trøbbel.

Georgias president Mikhail Saakasjvili / Nyhetsbyrået AFP

Ifølge den sør-ossetiske separatistlederen, Eduard Kokoity, er flere hundre sivile drept i angrep de siste dagene, det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Les også: Konflikten: Georgia og Sør-Ossetia

Russiske tropper

Tre ulike russiske nyhetsbyråer bekrefter meldingen om at de russiske troppene er mobilisert over grensen til Sør-Ossetia

Russlands president Dmitry Medvedev sier de russiske troppene skal beskytte russiske innbyggere. Nitti prosent av befolkningen i Sør-Ossetia har russisk pass.

Ifølge lederen for de russiske fredsstyrkene i området har Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali fått store skader etter at georgiske styrker imorges gikk til angrep på Sør-ossetia.

Kart Georgia
Foto: NRK

Det har vært spent mellom Georgia og Sør-Ossetia siden 1989. Den militære aksjonen er imidlertid utløst av flere sammenstøt den siste uken der rundt 20 personer er drept.

Kampene i Sør-Ossetia startet igjen bare få timer etter at georgiske og sørossetiske myndigheter ble enige om en våpenhvile og krisesamtaler torsdag.

Nato, EU og USA har alle bedt om en umiddelbar stans i voldsbruken og oppfordrer partene til å gå tilbake til diplomatiske forhandlinger. FNs sikkerhetsråd klarte ikke å bli enige om en uttalelse.

Sikkerhetsrådet kom sammen klokken 23 torsdag kveld lokal tid i New York for å drøfte et forslag framlagt av Russland.

Den fastlåste situasjonen oppsto da blant andre USA og Storbritannia støttet Georgias krav om å avvise en setning i det russiske forslaget som krevde at partene skulle avvise å bruke makt.

Humanitær korridor

Georgia godtar en tre timer lang våpenhvile for at sivile skal kunne komme seg ut av Sør-Ossetia.

Det er uklart når denne skal trå i kraft.

Georgia godtar også Røde Kors' forespørsel om å opprette en humanitær korridor, slik at kvinner og barn kan komme seg ut av området.

- Ambulanser står fast, sykehusene er overfylte og operasjoner foregår i gangene, sier Anna Wilson som er talskvinne for Røde kors.

- Vi ber de stridende om å respektere internasjonalt humanitært regelverk og ikke angripe sivile, og å sikre medisinske fasiliteter og transport, sier Wilson.

Russland i konflikten

Det nasjonale sikkerhetsrådet i Russland er innkalt til et hastemøte i dag.

Russlands president Dmitrij Medvedev har i en TV-sendt tale lovet å forsvare russiske statsborgere som er under angrep i Sør-Ossetia.

Jeg må forsvare russiske statsborgeres liv og verdighet uansett hvor de befinner seg. Vi vil ikke tillate at russiske liv går tapt ustraffet

Russlands president Dmitrij Medvedev / Nyhetsbyrået AFP

- Russland har allerede gitt de fleste sør-ossetere russisk statsborgerskap, sier Indra Øverland russlandekspert til NRK.

Natt til fredag gjennomførte georgiske soldater med støtte fra jagerfly omfattende angrep mot mål i Sør-Ossetia. Hovedstaden ble da omringet.

Nett-TV: Georgia har invadert Sør-Ossetia

Hør også: Morten Jentoft om Georgia

En georgisk ambulanse utenfor hovedstaden i dag. 08.08.08.

En georgisk ambulanse utenfor hovedstaden Tskhinvali.

Foto: VANO SHLAMOV / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt