Hopp til innhold

Konflikten: Georgia og Sør-Ossetia

Det har vært spent mellom Georgia og Sør-Ossetia siden 1989. Her er bakgrunnen for krigen.

Georgia
Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

I 1989 var det blodige sammenstøt mellom ossetere og georgiere i Tskhinvali, og sovjetiske styrker ble sendt inn i området for å bevare freden.

Før dette hadde gruppene levd sammen i fred siden 1918 – 1920 da gruppene var i konflikt.

Fram til den urolige perioden var det vanlig med relasjoner og giftemål på tvers av gruppene.

Hør også: Morten Jentoft om Georgia

Forbød regionale partier

Georgia presenterte en lov i 1990 som forbød regionale partier. Sør-Ossetia svarte med å erklære seg selv som en Sovjet-republikk. Osseterne boikottet georgiske valg og avholdt sitt eget i desember.

Mot slutten brøt en voldelig konflikt ut mellom partene. Mange landsbyer i Sør-Ossetia ble angrepet og brent ned. Det samme skjedde med georgiske hus og skoler i Tskhinvali.

Omtrent 1.000 ossetere døde og ytterligere 100.000 flyktet, de fleste til Nord-Ossetia. Ca 23.000 georgiere flyktet til Georgia.

Tvunget til fred

I 1992 ble Georgia tvunget til å akseptere en våpenhvile for å unngå en større konfrontasjon med Russland. Partene kom til enighet om å unngå bruk av makt mot hverandre, og det ble dannet en fredsbevarende styrke bestående av georgiere, ossetere og russere.

Fram til 2004 var det relativt fredelig i Sør-Ossetia. Spenningen i regionen økte da Georgia styrket sin kamp mot smuglingen i regionen. Det ble konfrontasjoner mellom partene, tatt gisler og bombet. Mange døde eller ble skadet.

Les: Våpenhvile brutt i Georgia

Les: - Georgia og Russland nær krig

Georgiske styrker
Foto: NTV / AFP

Spent situasjon

Den 13. august ble det enighet om en ny våpenhvile, men den har blitt brutt flere ganger senere. Situasjonen har vært spent de siste årene, og Moskva og Sør-Ossetia har vært bekymret over Georgias militære opprusting.

Det har vært to folkeavstemninger om uavhengighet i Sør-Ossetia i 1992 og 2006. Begge valgene endte med et overveldende flertall for løsrivelse, men uten internasjonal støtte ble ikke uavhengigheten anerkjent.

Les: Sør-Ossetia ber om anerkjennelse

Les: Russland vurderer anerkjennelse

Les: Frykter krig i Georgia

Les: – Evakuerer barn fra Sør-Ossetia

Les: Ti drept i Georgia

- Steg inn i avgrunnen

Torsdag i forrige uke hadde myndighetene i Georgia og Sør-Ossetia krisesamtaler og ble enige om våpenhvile.

– Vi kom til et punkt der det neste steget ville vært et steg inn i avgrunnen, sa Georgias sjefforhandler Marat Kulakhmetov etter at partene ble enige om våpenhvilen torsdag ettermiddag.

Men ikke lenge etter ble det igjen meldt om nye kamper.

Splittet sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd var splittet, og Russland klarte ikke å få de andre landene til å slutte seg til sin uttalelse om at Georgia og separatistene i Sør-Ossetia måtte avbryte blodsutgytelsen umiddelbart.

Georgia, med støtte fra USA og europeiske land, kunne ikke godta en setning hvor partene på det sterkeste ble anmodet om å avvise å bruke makt. Dermed nøyde sikkerhetsrådet seg med å uttrykke bekymring over de harde kampene i området.

Vladimir Putin

Vladimir Putin,

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Russland har også antydet at det er Georgia som ønsker å gå til krig, noe Georgia har avvist.

– Konfrontasjon er ikke i Georgias interesse, og jeg håper og føler meg trygg på at vedvarende konfrontasjoner heller ikke er i Russland interesse. Vi må alle få slutt på denne galskapen, sa Georgias president Mikhail Saakasjvili sent på torsdag.

Les: Beskylder Russland for provokasjon

"Befridde" hovedstaden

Fredag morgen hadde georgiske soldater tatt seg inn i hovedstaden i Sør-Ossetia. President Saakasjvili sa at størsteparten Tskhinvali var ”befridd” av georgiske styrker. Samtidig anklaget presidenten Russland for å gjennomføre ”en større militæroperasjon i Sør-Ossetia.

Les: Full militær mobilisering

Vladimir Putin svarte at Russland ville gjengjelde den georgiske aggresjonen i Sør-Ossetia.

Frykter full krig

Utover fredagen var mange redde for at konflikten skulel bevege seg mot en full krig mellom Georgia og Russland. En av dem var seniorforsker Jacub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Les: - Kan gå mot full krig

– Jeg håper vi ikke får en utvikling mot full krig, men mange faktorer peker i den retning, sier han, og viser spesielt til at Georgia har gått til full mobilisering mens Russlands statsminister Vladimir Putin kommer med kraftige advarsler om gjengjeldelse. Russiske soldater skal også være drept, sa Godzmirski.

Russland-ekspert Indra Øverland fortalte NRK at Russland har gitt statsborgerskap til nesten alle sør-ossetere. Dermed skyter Georgia russiske statsborgere når de skyter mot sør-osseterne. Dette kompliserer konflikten ytterligere.

SISTE NYTT

Siste nytt