USA tar Georgias parti

USAs president George W. Bush er klar på at Georgia har rett til å forsvare sitt territorium. Men maner samtidig til ro og våpenhvile fra OL-byen Beijing.

USAs president George W. Bush og Russlands statsminister Vladimir Putin var begge tilstede.

USAs president George W. Bush og Russlands statsminister Vladimir Putin sto side om side i Bejing mens russiske soldater angrep i Sør-Ossetia.

Foto: ERIC GAILLARD / SCANPIX

Den vestlige verden fordømmer voldshandlingene i utbryterregionen Sør-Ossetia i dag.

Både USA, EU og Nato har alle i sterke ordelag tatt avstand fra krigen i Kaukasus.

Nå har Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) besluttet å sende en spesialutsending til Georgia i et forsøk på å få i gang de havarerte fredssamtalene.

Håper på fredssamtaler

Det er Finland som for øyeblikket leder OSSE. Landets utenriksminister Alexander Stubb håper spesialutsending Heikki Talvities reise til Georgia kan få myndighetene i Georgia og Sør-Ossetia til å gjenåpne fredssamtalene.

Stubb er dypt bekymret over de harde kampene som raser i Sør-Ossetia og har avbrutt ferien sin for å jobbe med konflikten.

– En krig vil få ødeleggende konsekvenser for hele regionen, sier Stubb, som også selv forbereder seg på å reise til konfliktområdet.

USA bekymret

Partene i konflikten mellom Georgia og Sør-Ossetia må besinne seg og få slutt på voldshandlingene i området, mener både EU og USA.

USAs president George W. Bush, som overvar OL-åpningen i Beijing side om side med sin tidligere presidentkollega og nåværende russiske statsminister Vladimir Putin, uttrykker støtte til Georgia.

Men oppfordrer til våpenhvile i utbryterregionen.

– Jeg ønsker å gjenta på hans vegne at USA støtter Georgias territoriale integritet og vi anmoder om umiddelbar våpenhvile, heter det i en uttalelse fra pressetalskvinne Dana Perino, som er i Beijing sammen med Bush i forbindelse med OL.

– Vi oppfordrer alle parter, georgiere, sørossetere og russere, til å dempe spenningen og unngå konflikt, fortsatte hun.

Også utenriksminister Condoleezza Rice ber fredag kveld Russland om å trekke tilbake styrkene sine fra Georgia.

- Vi ber Russland avslutte angrepene med fly og raketter på Georgia, respektere Georgias territoriale integritet og trekke tilbake bakkestyrkene fra georgisk jord, skriver USAs utenriksminister Condoleezza Rice i en uttalelse.

Også de to presidentkandidatene John McCain og Barack Obama følte behov for å kommentere situasjonen. I likhet med Bush støtter de Georgia i konflikten.

Russisk tank på vei inn i Sør-Ossetia

Russisk tank på vei inn i Sør-Ossetia.

Foto: Musa Sadulayev / AP

Republikanske John McCain sier Russland må trekke styrkene sine ut av Georgia umiddelbart.

– Konsekvensene for stabiliteten og sikkerheten i det euroatlantiske området er alvorlige, sa McCain en kunngjøring.

Demokraten Barack Obama ba om at konflikten avsluttes umiddelbart.

– Georgias territorielle integritet må respekteres. Alle parter må innlede direkte samtaler om stabilitet i Georgia, og USA, FN, FNs sikkerhetsråd og verdenssamfunnet må støtte en fredelig løsning på denne krisen, sa Obama i sin kunngjøring.

EU også bekymret

De harde kampene som raser i den georgiske utbryterregionen, bekymrer også EU.

– EU er ekstremt bekymret over meldingene om harde kamper i det sørossetiske konfliktområdet og beklager dypt at liv er gått tapt, sier EU-kommisjonens talsmann John Clancy.

– EU-kommisjonen ber om en umiddelbar stans i fiendtlighetene og om en rask gjenopptakelse av forhandlinger innenfor de eksisterende rammene, sier han.

Også en talskvinne for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana har et lignende budskap:

– Vi er svært bekymret over den dramatiske opptrappingen av situasjonen. Vi følger den svært nøye, og vi er i kontakt med alle parter, sier Cristina Gallach.

Krever umiddelbar stans

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer ber om en umiddelbar stans i kampene som raser i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.

– Det som skjer i den georgiske regionen Sør-Ossetia har gjort NATOs generalsekretær alvorlig bekymret, sier forsvarsalliansen i en uttalelse.

– Vi følger situasjonen svært tett, og NATOs generalsekretær ber alle parter om en umiddelbar stans i de væpnede sammenstøtene og anmoder om direkte samtaler mellom partene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt