Hopp til innhold

Verden lukker øynene for katastrofen i Jemen

Jemen står overfor verdens verste humanitære krise, men verden har i stor grad lukket øynene, advarer FN.

En jente i Jemen utenfor en ødelagt skole

En skolejente poserer for et bilde utenfor en skole i mars. Skolen, som ligger sør i Jemen, ble ødelagt i et luftangrep.

Foto: AHMAD AL-BASHA / AFP

Tirsdag åpner FNs generalsekretær António Guterres en giverlandskonferanse for Jemen i Genève, i håp om å få flere til å innse hvilket drama som utspiller seg i det krigsherjede landet.

Ifølge FN er 18,8 millioner mennesker i Jemen helt avhengig av nødhjelp utenfra for å overleve, men hjelpen uteblir.

Norge vil gi 212 millioner kroner til Jemen i år. Det er dobbelt så mye som i fjor.

– Pengene skal gå til akutt matvarehjelp. Det er mange som ikke har tilgang til rent drikkevann, så de opplever store helsemessige utfordringer. Pengene skal også gå til beskyttelse, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

FN ba tidligere i år medlemslandene om 18 milliarder kroner for å dekke hjelpebehovet i Jemen, men har hittil bare fått tilsagn om 15 prosent av dette.

– Hele krisen er totalt underfinansiert. Det er lite penger som går til Jemen. Det er det mange årsaker til, også politiske, sier Brende.

Bekymret

– Verden må øke den humanitære bistanden til Jemen nå som millioner av mennesker står i fare for å dø av sult, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

Han er særlig bekymret over kampene som nå pågår ved havnebyen Hudaydah, der 80 prosent av landets import losses.

– Dersom kampene spres og eskalerer, er det fare for at hjelp og import gjennom havnen i Hudaydah stopper opp, det vil sette millioner av sivile liv i fare, sier Egeland.

Flyktninghjelpen ber regjeringer og aktører med innflytelse over partene i konflikten presse fram en fredsprosess.

– Kun en omfattende og inkluderende fredsprosess vil kunne snu utviklingen og skape trygge liv for befolkningen i Jemen, sier Egeland.

Over 10.000 drept

Jemenittiske Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjeringshæren grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014 og drev landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi på flukt til Saudi-Arabia.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot de sjiamuslimske opprørerne, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon. Siden er minst 10.000 mennesker drept, 40.000 såret og 3 millioner drevet på flukt.

– Vi kan ikke fortsette å se på at et helt land kollapser. Et barn dør nå hvert tiende minutt fordi det ikke får hjelpen det trenger. Mangel på rent vann og sanitære fasiliteter har ført til utbrudd av kolera. Jemen er ikke bare på randen av hungersnød, men hele landet er nær fullstendig kollaps, slo generalsekretær Gry Larsen i CARE nylig fast.

Saudi-Arabia opplyser at det er gjennomført 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015, og krigshandlingene gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å nå fram til dem som trenger det.

– Vi forstår at CARE og Flyktninghjelpen prøver å belyse den humanitære krisen i Jemen. Det foreligger ingen restriksjoner på import som gjør at landet ikke mottar tilstrekkelig mat. Den Arabiske koalisjonens jobb er også å organisere humanitærhjelpen i samarbeid med FNs kontor i Djibouti for å hindre at ulovlig våpen og raketter blir smuglet fra Iran til Houthi-militsen, sier sier Essam Abid Al Thagafi, Saudi Arabias ambassadør til Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt