FN: – Fare for at halvparten av verdens barn kan bli uten skole

Flere år med likegyldighet har ført til at 260 millioner barn nå ikke går på skolen og at ytterligere 400 millioner ikke er lesekyndige, ifølge FN.

En jente i Jemen utenfor en ødelagt skole

MISTER SKOLEGANG: Jenter og barn i konfliktsoner står i størst fare for å miste muligheten til å gå på skole. Denne jenta i Jemen er fotografert utenfor en skole som ble ødelagt i et luftangrep mot byen Taez.

Foto: AHMAD AL-BASHA / AFP

FNs spesialutsending for utdanning og tidligere statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, varsler at 800 millioner unge kommer til å gå ut av skolen uten ferdigheter til å få en jobb i 2030.

Antallet utgjør halvparten av verdens barn.

Hvis det ikke blir iverksatt tiltak nå, kommer ikke FNs mål om at alle barn skal ha ungdomsskoleutdannelse innen 2030 bli nådd engang i 2050 eller 2100, mener Brown.

Foreslår økonomisk ordning

Han foreslår derfor en ny økonomisk ordning for investeringer innen utdanning. Forslaget kom under en pressekonferanse i FN onsdag.

Hvis ikke finansieringen kommer på plass, kommer «millioner barn til å forbli på gatene fremfor på skolene», hevder han.

– Jenter kommer til å være majoriteten av dem som trekker det korteste strået for utdanning, og i konfliktsoner kommer flesteparten av barna ikke til ha noen sjanse til å få utdanning, sier spesialutsendingen.

En gutt i Jemen ser på ruinene av skolen

RUINER: Både skolebygg og skolegang er i ruiner i krigsherjede Jemen.

Foto: STRINGER / AFP

Et sterkt eksempel på dette er konflikten i Jemen som har ført til en dobling av barn som mister skolegangen, skriver Afp.

Fremtiden til en hel generasjon i Jemen står på spill når rundt tre og en halv million barn ikke får gå på skole.

– Mister en generasjon

Hver dag mister også rundt 1100 afghanske barn muligheten til skolegang, og noen av dem tvinges til å bruke hverdagen på søppeldyngen, ifølge Redd Barna.

Det betyr at 400.000 afghanske barn kommer til å droppe ut av skolen i 2017.

I en dramatisk rapport om syriske barn skriver også Redd Barna at det krigsherjede landet er i ferd med å miste en hel generasjon.

Halvparten av dem som er igjen i landet føler seg aldri eller nesten aldri trygge på skolen, og de fleste av dem er blitt mer aggressive.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt