Hopp til innhold

Krever at Norges salg av militært materiell i Jemen granskes

Redd Barna krever at Norge gransker sin egen rolle i konflikten i Jemen. – Vi må få vite om militært materiell vi selger til den saudiledede koalisjonen blir brukt i krigsforbrytelser i Jemen, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Barn spiller fotball med krigsruiner i bakgrunnen

BARN I KONFLIKT: Barna er særlig hardt rammet i konflikten i Jemen, ifølge en ny rapport. Her spilles det fotball ved krigsruinene i byen Mokha.

Foto: Saleh Al-obeidi / AFP

En ny rapport utarbeidet av Watchlist og Redd Barna viser at situasjonen i Jemen er svært alvorlig, særlig for barna. Noen av funnene er:

  • 160 angrep på sykehus de siste to årene
  • 8,1 millioner barn står uten legehjelp
  • over 3 millioner barn og gravide er akutt feilernærte
  • spedbarn dør i kuvøse som følge av oksygenmangel og strømbrudd

– Nå er det kritisk. 70 prosent av befolkninga har behov for humanitær hjelp, sier Gunvor Knag Fylkesnes, seksjonsleder for politikk og samfunn i Redd Barna til NRK.

Nå krever Redd Barna at Norges rolle i konflikten granskes.

– Brutal krigføring

Konflikten i Jemen står mellom houthi-militsen og en koalisjon av arabiske land, ledet av Saudi-Arabia.

Ifølge rapporten angripes både sykehus og ambulanser. Stengning av flyplasser og havner, gjør også at medisiner og utstyr ikke kommer inn i landet.

– Krigsformen er brutal. Sykehus, skoler og nabolag blir bombet, og det er dokumentert brudd på det internasjonale humanitære retten og store bekymringer for at det begås krigsforbrytelser, sier Fylkesnes.

Krever svar om våpensalg

Norge selger militært materiell til land i den krigende koalisjonen, og ifølge Redd Barna kan norske myndigheter ikke garantere at de brukes i henhold til folkeretten.

For å finne ut av det, må eksporten og Norges rolle granskes, hevder de.

– Vi vil at Norge skal stanse eksport av militært materiell til disse landene. Det ville vært et viktig signal. Selv om ikke Norge er den største eksportøren, må vi si ifra om at den måten krigen føres på, ikke er akseptabel, sier Fylkesnes.

Fylkesnes sier saken er særlig viktig ettersom sivile mål som sykehus og skoler oftere enn før rammes i kriger.

– Dette er en trend internasjonalt, og de som begår slike brudd, stilles ikke til ansvar. Det betyr at de vil gjøre det igjen og det blir mer akseptert, sier hun.

Avviser våpeneksport

Underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet avviser at Norge eksporterer såkalt A-materiell (våpen og ammunisjon) til Saudi-Arabia.

– I 2015 ble det eksportert B-materiell (annet militært materiell) for 43.000 kroner i varekategorien kjøretøy og komponenter.

Hun legger til at Norge er i verdenstoppen når det gjelder åpenhet rundt eksport av forsvarsmateriell.

– Norge har generelt et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Det gjøres omhyggelige vurderinger av kriteriene i vårt regelverk, spesielt med tanke på risikoen for at norsk forsvarsmateriell skulle bli brukt i Jemen i strid med humanitærretten, sier hun.

Saudi-Arabia på sin side, stiller seg uforstående til kritikken fra Redd Barna.

– Redd Barna bør heller fokusere sin energi på mer samarbeid og hva vi i det internasjonale samfunnet kan gjøre å for hjelpe den jeminittiske befolkningen fra krig, sult og elendighet, sier Essam Abid Al Thagafi , Saudi Arabias Ambassadør i Norge til NRK, og viser til at landet har gitt økonomisk støtte til internasjonale organisasjoner som har prosjekter i Jemen, blant andre Rødekors, Unicef, UNCR, FN Barnefond og WHO Verdens Helse organisjanon.

AKTUELT NÅ