Storangrep truer matleveranser til millioner

Redd Barna og FN frykter at millioner er i fare etter at den Saudi-ledede koalisjonen forbereder et stort angrep på Jemens største havneby.

Skip ved havnen i Hodeidah ved siden av kranene som er ødelagt

Skip ved havnen i Hodeidah ved siden av kranene som ble ødelagt i bombeangrepet i august 2015. Bildet er tatt 16. november 2016.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Ni år gamle Ali må bruke to høreapparater etter at han ble såret i et luftangrep

Ni år gamle Ali må bruke to høreapparater etter at han ble såret i et luftangrep på skolen sin i Jemen. Han er et av de minst 2450 barna som er såret siden konflikten begynte i mars 2015. Minst 1546 barn er drept i den samme perioden, ifølge Redd Barna.

Foto: Mohammed Awadh / Redd Barna

Havnebyen Hodeidah kontrolleres av Houthi-militsen, opprørerne som i over to år har kontrollert de mest folkerike delene av Jemen, inkludert hovedstaden Sanaa.

Nå forbereder regjeringen til Abd Rabbu Mansour Hadi, som støttes av en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, seg på å ta tilbake havnen.

Koalisjonen har plassert ut to brigader nord og sør for havnebyen, klare til et storangrep.

En ledende forsvarspolitiker i regjeringen til Hadi, Mohsen Khasrof, levner ingen tvil om et angrep er nært forestående.

– Den politiske beslutningen om å frigjøre Hodeidah har blitt tatt og de militære forberedelsene er fullført, det eneste som står igjen er å bestemme tidspunktet, sier Mohsen Khasrof til Reuters.

Allerede store forsinkelser

Jemen importer i dag 90 prosent av all mat. 70 prosent av matleveransene og den humanitære hjelpen til innbyggerne i Jemen går gjennom havnen i Hodeidah.

Allerede i dag er det vanskelig å bruke havnen etter at den Saudi-ledede koalisjonen ødela fem store kraner i et bombeangrep i august 2015.

Skip med mat må vente lenge utenfor Hodeidah før de kan losses, og i mange tilfeller blir skipene hindret fra å komme frem i det hele tatt.

Redd Barna sier at i løpet av januar og februar ble tre forsendelser med livsviktige medisinske forsyninger stoppet av den Saudi-ledede koalisjonen.

Forsyningene måtte sendes via andre havner, noe som har ført til forsinkelser på opptil tre

Totalt har matleveransene blitt mer enn halvert, noe som har ført til at over 3,3 millioner mennesker er akutt underernært. Ifølge FN er 2,1 millioner av de underernærte barn.

Kjempekranene på havnen i Hodeidah som ble ødelagt i bombeangrepet i august 2015.

Kjempekranene på havnen i Hodeidah som ble ødelagt i bombeangrepet i august 2015.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Bygger opp til stort slag

Houthi-opprørerne forbereder seg på å forsvare havnebyen som er deres livsnerve til utenverdenen.

Khalil (9) og lillesøsteren Noor (6)

Khalil (9) og lillesøsteren Noor (6) er begge såret etter et bombeangrep mot hjemmet deres i en landsby utenfor Sanaa 1. januar i år. Bestefaren deres, en tre år gammel fetter og tre andre ble drept i det samme angrepet.

Foto: Mohammed Awadh / Redd Barna

De får inn forsyninger av våpen og ammunisjon gjennom Hodeidah, hvilket er en viktig grunn til at den Saudi-ledede koalisjonen vil angripe.

– Titusener av våre krigere fra stammene har kommet etter oppfordring fra Houthi-leder Abdel-Malek al-Houthi, sier talsmann for Houthi-styrken, Aziz Rached, til det jemenittiske nyhetsbyrået Khabar.

– Forverrer situasjonen dramatisk

– Stengning av havnen i Hodeidah vil forverre situasjonen i Jemen i dramatisk og må unngås for enhver pris, sier Redd Barnas humanitære seniorrådgiver, Heena Hasan, til NRK.

Jemens nest viktigste havn, Aden, håndterer rundt 20 prosent av matleveransene til landet og opererer allerede ved full kapasitet.

FN advarer om at minst 500.000 mennesker vil bli drevet på flukt hvis det bryter ut kamper ved Hodeidah.

– 17 millioner mennesker, 62 prosent av innbyggerne i Jemen, sulter. Kamper ved Hodeidah vil øke faren for hungersnød, særlig blant barn, sier Hasan.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt