Venter med bygging i Geziparken

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan lover å ikke bygge i Geziparken i Istanbul uten godkjenning fra rettsvesenet og folket i en folkeavstemning.

Bygging i Gezi-parken utsettes inntil videre, lover Tyrkias statsminister Erdogan

Myndighetene i Tyrkia utsetter bygging i Gezi-parken i Istanbul.

Natt til fredag satt ledere for demonstrantene i lange og kritiske samtaler med Erdogan i statsministerens residens i hovedstaden Ankara.

Møtet var ikke over før klokken 03.30 i natt. Senere uttalte regjeringspartiet AKPs viseformann, Hüseyin Celik, at statsministeren forsikrer at de vil respektere domstolens avgjørelse og vente med byggingen til saken er ferdigbehandlet, melder den tyrkiske avisen Milliyet.

– Det skal ikke bygges i Geziparken inntil det foreligger en rettskraftig dom. For å måle hva folket i Istanbul vil og ikke vil, skal det også holdes en folkeavstemning, sier Celik.


Han sier at det er mulig å finne en passende løsning på striden gjennom en plebisitt. Det er betegnelsen på en folkeavstemning der befolkningen bare skal godkjenne et vedtak som allerede er fattet av en overordnet myndighet.

Celik forsikrer samtidig at de kommer til å respektere og iverksette Istanbul-folkets beslutning – uansett utfall.

Recep Tayyip Erdogan

Statsminister Recep Tayyip Erdogan satt i møte med representanter for demonstrantene i Ankara natt til fredag. Arkivbilde.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

– Dette er kveldens positive resultat

Det var aktivistgruppen Taksim Solidaritet som deltok i møtet med Erdogan. Også flere skuespillere og kunstnere som støtter demonstrantene, deltok i samtalene.

– Hans uttalelse om at prosjektet ikke vil bli satt i gang før rettsvesenet har tatt en avgjørelse, er kveldens positive resultat, sier Tayfun Kahraman fra aktivistgruppen.

Skuespiller Halit Ergenc sier at Erdogan gjentok kravet om at demonstrasjonene skal ta slutt.

– Myndighetene ønsker også at vi skal sende inn bilder og videoer av voldsbruk. Det ble uttrykt klart at alle som har utøvd vold, skal etterforskes, sier Ergenc til avisen Star.

Skal foreta en vurdering av Erdogans løfter

Nå er det knyttet stor spenning til hvordan demonstrantene skal forholde seg til statsministerens løfter.

Ifølge tyrkiske medier har flere kilder i Taksim Solidaritet fredag morgen sagt at de skal foreta en vurdering av situasjonen og hva som er veien videre i kveld, etter at deres representanter har returnert fra Ankara.

Både Milliyet og andre tyrkiske aviser melder at demonstrasjonene i landet kan ta en slutt i kveld.

Lokal avstemning

Planene om å bygge i parken er for tiden til behandling i en tyrkisk domstol.

Hvis rettsvesenet gir grønt lys for byggingen, lover Erdogan å legge saken ut til folkeavstemning og å respektere folkets vilje.

Den tyrkiske regjeringen har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt å la hele Tyrkia få si sin mening om parken.

Taksim Solidaritet har tidligere avvist forslaget om folkeavstemningen, men etter møtet natt til fredag ga representanter for gruppen inntrykk av å være positive til signalene fra Erdogan.

TURKEY-POLITICS-UNREST-ISTANBUL

Demonstrantene var samlet på Taksim-plassen sentralt i Istanbul torsdag kveld.

Foto: Bülent Kilic / AFP/NTB Scanpix

Nekter å dra

Også natt til fredag var det imidlertid sammenstøt mellom demonstranter og politi i hovedstaden Ankara, skriver NTB.

Politifolkene brukte tåregass og vannkanoner mot et par hundre demonstranter i nærheten av statsministerens residens hvor møtet fant sted.

Fortsatt hold

er mange mennesker til i en teltleir i Geziparken. Erdogan krevde torsdag at demonstrantene måtte forlate parken og sa at dette var den siste advarselen de ville få.

Mange av demonstrantene insisterte likevel på å bli værende i teltleiren.

Kopi av militærleir

Regjeringens plan for Geziparken er å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket som også skal være et gigantisk kjøpesenter.

Demonstrantene har holdt leir i parken siden 31. mai, da politiet brutalt angrep demonstrantene som hadde slått seg ned for å redde parkens 600 trær fra å bli rykket opp med roten.

Politiaksjonen ble gnisten som utløste landsomfattende protester mot Erdogans regjering.

Erdogan har omtalt demonstrantene som «ekstremister» og «plyndrere», og politiets framferd og statsministerens språkbruk har fått både USA og EU til å reagere.

Fire personer har mistet livet og nesten 5000 er blitt skadd i uroen.

Demonstrasjoner i Ankari

De siste to ukene har det vært store demonstrasjoner og opptøyer på Taksim-plassen like ved Geziparken og i flere andre tyrkiske byer. Demonstrasjonene begynte som en protest mot byggeplanene, men ble raskt et uttrykk for mer generell misnøye med Erdogans regjering. Arkivbilde fra Ankara.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt